Principalele centre IT din Romania

Din ce in ce mai multe companii de IT recunoscute la nivel mondial isi deschid birouri in Romania, atat datorita  absolventilor si profesionistilor foarte bine pregatiti, care cunosc limbi straine, cat si datorita costurilor reduse, comparativ cu Europa de Vest, SUA sau Asia.

Conform studiului “Romania IT Talent Map” realizat de Brainspotting, in 2014 vor fi create aproximativ 5000 de noi locuri de munca in domeniul IT, deoarece nenumarate companii din sectoarele de IT si Telecom planuiesc sa iti extinda echipele sau sa intre pe piata fortei de munca din tara noastra. Studiul scoate, de asemenea, in evidenta nevoia crescanda de profesionisti IT, subliniind faptul ca in orice moment sunt disponibile peste 1500 de job-uri in domeniu.

Brainspotting a analizat cele mai importante centre de  IT software din Romania si a aproximat numarul de profesionisti IT Software, pentru fiecare oras in parte:

  • Bucuresti45.000 de angajati in domeniu, principalii angajatori fiind: SAP, EA, Oracle, Dell, Endava, Microsoft, Adobe, Intel, Freescale, IBM, Ubisoft. Bucurestiul concentreaza mai mult de jumatate din forta de munca din domeniul IT din Romania.
  • Cluj: 8500 de profesionisti IT Sofware, principalii angajatori sunt: EBS Romania, Softvision, HP, Evoline, iQuest, Betfair. Clujul este unul dintre principalele centre de lucru nu doar pentru companiile din domeniul IT, ci si pentru cele din BPO, in 2014 aflandu-se pe locul 96 in Top 100 de centre de outsourcing realizat de Tholons.
  • Timisoara: 7000 de profesionisti IT. Principalii angajatori sunt: Alcatel – Lucent, OCE, Atos, ACI. Inainte de expansiunea rapida a Clujului, Timisoara concentra cei mai multi jucatori din domeniul IT dupa Bucuresti. Depasita, insa, din punctul de vedere al numarului de specialisti, Timisoara pastreaza aproape intacta rata somajului de dinainte de criza.
  • Iasi: 5000 de angajati. Principalii angajatori sunt: Amazon, Capgemini, Continental, Mind. Specialistii in IT din Iasi sunt mult mai dornici sa se relocheze decat cei din Bucuresti, Timisoara sau Cluj si din cauza faptului ca oferta de locuri de munca este e mult mai mica decat cererea candidatilor.
  • Brasov: 2500 de specialisti IT. Principalii angajatori sunt: Route 66, SIEMENS. Fiind foarte aproape de Bucuresti, majoritatea companiilor aleg Brasovul ca locatie secundara pentru birourile din Romania. In plus, se situeaza peste media nationala din punctul de vedere al vorbitorilor de limba germana.

De asemenea, studiul scoate in evidenta faptul ca germana este una dintre cele mai cautate limbi straine si ca aproximativ 1 din 10 job-uri din domeniul IT presupun cunoasterea limbii germane. Cu toate acestea, doar 1 din 25 de candidati indeplineste aceasta cerinta, insa 90% dintre specialistii IT vorbesc limba engleza.

Va recomandam si:

Navigating the Future of Work: an interview with Marius Clapon, Head of IT Delivery @MassMutual Romania

ULTIMELE JOBURI