Cum sa profiti la maxim de un targ de cariera?

Cum sa profiti la maxim de un targ de cariera?

Targurile de cariera sunt una dintre cele mai bune ocazii pentru a intra in contact direct cu angajatorii doriti.
Contactul direct si o discutie cu angajatorul pot face mai mult decat 100 de CV-uri plasate online.

Totusi, timpul pe care reprezentantii companiilor il au la dispozitie pentru fiecare candidat este limitat. De aceea este important sa iti conturezi o strategie de participare prin care sa poti obtine cele mai bune rezultate posibile.

Abordarea pe care ti-o sugeram noi este una ce urmareste o serie de actiuni recomandate sa le intreprinzi inainte, in timpul si dupa eveniment.

Inainte de targ

1. Construieste-ti un CV convingator in care sa pui accent pe realizarile tale profesionale si abilitatile reale pe care le detii. Fie ca il creezi de la zero sau doar il aduci la zi este important sa nu contina greseli de ortografie, sa fie concis (cel mult 2 -3 pagini) si sa aiba o grafica placuta. Nu uita sa il multiplici intr-un numar suficient de copii.

2. Documenteaza-te! Studiaza cu atentie lista companiile participante si incearca sa te familiarizezi cu activitatea si profilul acestora. Evita situatia in care ajungi la standul companiei si intrebi “Si...cu ce va ocupati...ce joburi oferiti?” . Incearca sa te numeri printre putini candidati ce vor face o impresie pozitiva prin cunoasterea unor informatii de baza despre fiecare companie participanta.

3. Studiaza cu atentie programul evenimentul si rezerva-ti un loc online la seminarele de cariera sustinute de companii de care esti cu adevarat interesat. In acest fel te asiguri ca nu va trebui sa stai in picioare in timpul prezentarii si vei profita de oportunitatea de a afla cum e sa lucrezi pentru ei dintr-o sursa avizata.

4. Pregateste-ti reclama ta de 30 de secunde! Cu siguranta cel putin un recruiter te va intreba "Ce poti sa ne spui pe scurt despre tine?". O prezentare orala bine argumentata ce contine informatii relevante poate fi raspunsul castigator.

Buna ziua, ma numesc Mihai Popescu. Lucrez de 2 ani intr-o banca pe pozitia de Relationship Manager Corporate si caut unui job in departamentul de vanzari al unei companii financiare. Imi place sa lucrezi direct cu clientii oferindu-le cele mai bune solutii de finantare.

sau, daca nu ai experienta:

Buna ziua, numele meu este Ionut Dragomir si sunt student in ultimul an de studiu in cadrul Facultatii de Cibernetica.
Doresc sa-mi dezvolt o cariera in domeniul IT si sunt in cautarea
unui post de programator junior.
Desi nu posed experienta de lucru intr-o companie am dezvoltat impreuna cu alti doi colegi un website (ex: www.numesite.ro) iar una din aplicatiile inscrise de mine a obtinut premiul al doilea in cadrul sesiunii de comunicari stiintifice anul trecut. Citesc in mod frecvent bloguri si situri de specialitate pentru a fii la curent cu ultimele noutati si sunt familiar cu tehnologii precum......



In timpul targului
1. Prima impresie conteaza. Adopta un limbaj adecvat, ai grija la aspectul exterior (imbracaminte, freza) si la gesturile pe care le faci (modul in care strangi mana, gesticulezi).

2. Depune-ti CV-ul la companiile pe care le vizezi si ramai in preajma pentru a oferi mai multe informatii despre tine daca ti se cere acest lucru. Fii pregatit sa argumentezi si sa oferi detalii despre orice informatie ce apare in CV-ul tau.

3. Participa la un seminar de cariera sustinut de o companie si adreseaza intrebari destepte! Daca te-ai documentat inainte de a veni la targ nu numai ca vei obtine raspunsuri la intrebarile tale dar poti sa te faci remarcat intr-un mod pozitiv.

4. Concentreaza-te pe ceea ce poti oferi angajatorului! In toate discutiile pe care le porti cu reprezentantii companiilor incearca sa arati care sunt abilitatile tale reale pe care le detii si relevanta acestora pentru pozitia la care aplici.

5. Evita sa intrebi Cat e salariul? fara sa dovedesti nimic. Scopul tau in aceasta etapa este sa fii selectat pentru un interviu si sa creezi o impresie placuta.

Dupa targ

1. Inscrie-ti CV-ul pe situl evenimentului. Aplica online la companiile cu care nu ai reusit sa intri in contact la eveniment.

2. Onoreaza toate promisiunile facute. Daca in urma mini-interviului avut la targ recruiter-ul ti-a solicitat sa ii trimiti prin email materiale (portofoliul, CV-ul in format electronic, copii dupa diplome/certificari / atestate) fa acest lucru cat mai repede fara sa lasi sa treaca mult timp fata de discutia avuta.


Succes!

Alte resurse care te pot ajuta:

Model de CV

Cum faci un CV puternic fara experienta profesionala

13 lucruri esentiale pentru CV-ul tau

Intrebarile cheie si raspunsurile castigatoare intr-un interviu!

Cum sa te pregatesti pentru un Assement Center?

Fara experienta? Promoveaza-te bine!