Ce face un asistent manager - ghidul complet de care ai nevoie inainte de a aplica



Esti o persoana organizata, atenta la detalii? Ai bune abilitati de comunicare si iti place sa relationezi cu cei din jurul tau? Atunci poate ti se potriveste un rol de asistent manager. 

Ti-am pregatit in cele ce urmeaza un ghid cu toate informatiile de care ai nevoie pentru a obtine un astfel de job intr-o companie din tara. Vei afla mai multe despre fisa postului asistent manager, abilitati cautate, cat castiga un asistent manager si oportunitati disponibile.

Ce face un asistent manager?

In ierarhia unei companii, postul de asistent manager se afla sub cel de manager, servind ca suport pentru activitatea acestuia. Intr-un astfel de rol vei asista managerul in activitatea sa zilnica si chiar poti suplini rolul acestuia daca managerul este in vacanta sau out of office din alte motive.

Un astfel de rol poate fi o alegere buna pentru cei care iti doresc o cariera in management, dar nu au inca suficienta experienta.

Cod COR asistent manager

Pentru a afla exact care este fisa postului unui asistent manager poti cauta cod COR 334303, COR asistent manager. Un lucru important de care trebuie sa tii cont este ca atributiile tale pot varia in functie de industria si specificul companiei la care lucrezi.

Fisa postului asistent manager 

In general, un asistent manager este responsabil pentru asistarea managerului in gestionarea afacerii si a echipei acestuia, asa cum mentionam si mai sus. Mediul de lucru este unul dinamic, asa ca te-ar ajuta sa faci mai multe lucruri simultan sau in paralel (multitasking).

Ce atributii are un asistent manager:

a) Administrative: te vei ocupa de gestionarea corespondentei, a documentelor, vei prelua apeluri, te vei asigura de buna functionare a biroului
b) De comunicare: vei transmite superiorilor si colegilor tai informatiile care ajung la tine fie prin intermediul telefonului sau email-ului, te vei asigura ca se comunica eficient intre departamente
c) Informationale: vei obtine toate informatiile necesare superiorilor si colegilor tai, te vei asigura de confidentialitatea informatiilor, te vei asigura ca se respecta termenele limita

Abilitati necesare:
a) Intelegerea verbala si a textelor scrise
b) Expresivitatea verbala si scrisa
c) Ascultare activa

Ce abilitati cauta angajatorii pentru postul de asistent manager?

Asigura-te ca mentionezi aceste abilitati in CV-ul tau pentru a putea fi usor observate de recruiteri. 

Bune abilitati de comunicare
Ca asistent manager vei fi mereu in contact cu superiorul tau, dar si cu ceilalti colegi, vei fi liantul dintre cele 2 parti. Asa cum mentionam si mai sus, ascultarea activa si comunicarea verbala sunt foarte importante din acest punct de vedere.

Atentie la detalii si abilitati de organizare
Aceasta pozitie necesita, de obicei, coordonarea, participarea la intalnirile consiliului si comitetelor, redactarea minutelor si mentinerea unor evidente juridice importante.

Leadership si lucru in echipa
O mare parte din rolul tau va presupune si sa raspunzi la solicitarile colegilor tale. Va trebui sa gestionezi situatii cu care acestia te vor aborda, va trebui sa gasesti solutii si sa delegi atunci cand este cazul (de exemplu, in probleme referitoare la legislatia muncii sau contabilitate).

Empatie
Aceasta este necesara, deoarece un asistent manager interactioneaza si relationaza cu toate nivelurile de personal al companiei, membrii consiliului de administratie si actionari. Empatia poate fi abilitatea care sa ajute a stabilirea si mentinerea unor relatii excelente cu toti cei mentionati anterior. 

Solutionarea problemelor
Jobul tau presupune ca tu sa ai toate informatiile necesare cand vine vorba de cum functioneaza compania sau cine poate solutiona problema x, de exemplu. 

Integritate
Aceasta este o abilitate vitala, deoarece un asistent manager lucreaza zilnic cu informatii confidentiale si are cunostinte despre probleme extrem de sensibile care implica organizatia. 

Suita Microsoft Office
Va trebui sa ai cunostinte foarte bune in ceea ce priveste Word, PowerPoint si Excel. Asigura-te ca stii sa le folosesti foarte bine, deoarece cu siguranta va trebui sa pregatesti rapoarte, prezentari sau situatii financiare.

Ce trebuie sa faci pentru a deveni asistent manager?


1. Urmeaza cursurile unei facultati cu profil
Potrivit codului COR un asistent manager are nevoie de studii superioare pentru a putea profesa. Daca iti doresti o cariera in acest domeniu sa stii ca exista 2 facultati in Bucuresti la care poti urma astfel de specializari:
  • Facultatea de Administratie si Management de la ASE
  • Facultatea de Administratie si Afaceri din cadrul Universitatii Bucuresti
In plus, daca iti doresti o reconversie profesionala poti urma un curs asistent manager in urma caruia sa obtii o diploma utila la angajare.

Cateva dintre lucrurile pe care le vei deprinde in urma cursurilor vor fi: analiza diferitelor stiluri de comunicare și practicarea comunicării asertive, elaborarea rapoartelor si prezentarilor intr-un mod clar si concis, tehnici pentru prioritizarea activitatilor, planificarea acestora, cunostinte despre Back Office, tehnici de comunicare scrisa si telefonica.

2. Castiga experienta ca asistent manager
Odata ce ai finalizat studiile, sau chiar din timpul acestora poti incepe sa iti cauti o astfel de pozitie pe site-urile de cariera. De obicei aceste roluri se potrivesc candidatilor proaspat absolventi sau cu pana la 3 ani de experienta. Nu uita sa acorzi o atentie deosebita CV-ului tau.

Asistent manager CV

Cv-ul este cartea ta de vizita si prima impresie pe care recruiterul si-o face despre tine, asa ca este important sa incluzi toate informatiile importante si relevante pentru a obtine jobul dorit.

Abilitatile tale - Pentru a iti face o idee ce fel de candidat cauta recruiterii parcurge cateva anunturi de joburi si scoate cateva abilitati cheie pe care sa le incluzi si tu in CV-ul tau. Asa cum am descris si mai sus cateva dintre cele mai importante sunt:
  • Abilitati de comunicare
  • Spirit de echipa
  • Atentie la detalii
  • Bune abilitati de organizare
  • Responsabilitate si integritate
  • Cunostinte Microsoft Office
  • Cunostinte de limba engleza avansat
  • Capacitate de solutionare a problemelor
Experienta - aici mentioneaza doar experienta relevanta pentru postul la care aplici. Daca esti la inceput de cariera si nu ai inca experienta poti mentiona activitati de voluntariat, internship-uri sau implicare in proiecte extracurriculare.
 
Descarca Model de CV assistant manager

Intrebari interviu asistent manager

In ceea ce priveste interviul, cel mai probabil recruiterul iti va adresa o serie de intrebari prin care sa analizeze daca te potrivesti rolului. Cu siguranta vor fi intrebari despre modul tau de a comunica, atentia la detalii, experienta anterioara, cursurile urmate etc.

Iata cateva intrebari pe care este posibil sa le primesti:
  • Ce experienta anterioara ai in lucrul intr-un mediu de birou sau intr-un rol de asistenta?
  • Cum gestionezi situatiile in care exista multiple cerinte urgente si trebuie sa-ti prioritizezi sarcinile?
  • Cum ai aborda o situatie in care esti nevoit sa lucrezi cu deadline-uri stranse?
  • Cum ai descrie abilitatile tale de comunicare, atat in scris, cat si verbal?
  • Ce inseamna pentru tine sa fii un lider eficient in rolul de Asistent Manager?
  • Cum ai trata o situatie in care esti nevoit sa gestionezi conflicte intre colegi sau intre departamente?
  • Ce masuri ai lua pentru a imbunatati eficienta si productivitatea echipei?
  • Cum te-ai adapta si cum ai face fata unor schimbari neprevazute in sarcinile sau prioritatile tale zilnice?
 

Cat castiga un asistent manager?

In general, salariul mediu al unui asistent de manager poate fi influentat de nivelul de responsabilitate, experienta anterioara, educatia si cerintele specifice ale pozitiei. In Romania, un asistent de manager poate castiga in medie intre 2000 si 4000 de lei pe luna, insa aceste cifre pot varia semnificativ.

Salariul mediu in Bucuresti pentru un asistent manager entry level este de 2,100 de lei, putand creste pana la 4,500 pentru un asistent manager senior.

Un rol de asistent manager poate fi un punct de start al carierei tale. Este oportunitatea potrivita sa iti dezvolti abilitatile de comunicare si de organizare. Acest rol te va pune in situatii neasteptate, dar te va auta sa dobandesti experienta valoroasa. Un astfel de rol intr-o organizatie reprezinta o buna oportunitate de dezvoltare, nu doar pe orizontala, cat si spre alte domenii precum HR sau organizare de evenimente.

Job asistent manager

Daca iti cauti un job in acest domeniu trebuie sa stii ca pe Hipo ai sute de optiuni disponibile in diferite orase din tara.



Citeste si:  


 

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca 30 de modele pregatite de specialisti din care merita sa te inspiri

ULTIMELE JOBURI