13 lucruri esentiale pentru CV-ul tau

                                                                                                                 Articol oferit de www.careerexperts.ro

CVul este cartea ta de vizita si cel mai puternic instrument de marketing pe care il folosesti in cariera. CV-ul trebuie sa-i comunice angajatorului clar si repede ca poti face jobul, si sa scoata in fata punctele tale forte. Un CV convingator castiga interesul cititorului in primele 20-30 de secunde.

Cu un CV convingator se poate promova o imagine credibila a candidatului care sa includa:
-          nivelul de profesionalism si seriozitate
-          credibilitatea profesionala
-          capacitatea de comunicare
-          exemple concrete de rezultate obtinute in cariera sa


Pentru a construi un CV convingator trebuie sa luam in considerare ca recrutorul este om ceea ce inseamna ca:

   -  nu vrea sa greseasca – va chema la interviu candidatii care se apropie cel mai mult de profilul pe care il cauta si pentru care rezultatele obtinute la jobul anterior sunt o garantie. Candidatul lor ideal este o persoana care a facut acelasi job in acelasi tip de companie pentru o perioda suficient de mare. 
   -  timpul lui este limitat – si daca primeste 200 de CVuri pentru o pozitie va folosi mai intai criterii pentru a elimina CVuri si abia apoi pentru a selecta. 
   -  nefiind scris intr-o forma clara, simpla, usor de inteles – recrutorului ii vine greu sa inteleaga care este pozitia, care este perioada intre care a lucrat, care este compania si cel mai important care sunt rezultatele si responsabilitatile candidatului
   -  nu tine minte totul, tot timpul  - e greu sa retii numele candidatului cand se pierde in CV,  fiind redactat cu acelasi font, e greu sa retii un CV din 200 daca toate sunt in exact acelasi format (EX: CV European.)


1. SCOATE IN EVIDENTA REZULTATELE
In urma unui studiu realizat pe 600 de Manageri de Recrutare lipsa evidentierii rezultatelor a fost declarata “calcaiul lui Ahile” in CVurile candidatilor.

Descrie activitatea pe care ai facut-o si rezultatele obtinute. Include detalii despre rezultatele la care ai contribuit si pentru a capta atentia foloseste numere si procente. Ex: “ Am implementat o solutie de management a cheltuielilor care a redus costurile cu 10% prin despistarea in timp util a capitolelor care depasesc bugetul alocat.“

Sarcinile si responsabilitatile sunt generice pentru pozitie si exact aceleasi cuvinte ar putea fi folosite de predecesorul sau succesorul tau. Realizarile sunt personale si demonstreaza diferenta pe care ai facut-o cat timp ai detinut pozitia. Asta este ce incanta ochiul angajatorului.
 

Vezi cum se completeaza sectiunea Rezultate din Curriculum vitae necompletat 



2. SETEAZA OBIECTIVUL CV-ULUI INAINTE SA INCEPI REDACTAREA LUI
FII SPECIFIC

Descrie doar calificarile specifice care sunt necesare pentru a obtine rezultate bune la jobul pentru care aplici. Recrutorii vor elimina CVurile generale. Subliniaza care este denumirea jobului dorit Ex: Trainer, si customizeaza CVul pentru a contine doar experienta relevanta pentru acest job.

Sugestie: foloseste CVuri customizate pentru fiecare tip de JOB la care aplici, chiar daca esti calificat pentru mai multe tipuri de pozitii (un CV pentru Trainer, un CV pentru Administrator), si subliniaza informatia relevanta pentru un job specific.

 

Afla mai multe despre sectiunea Obiectiv profesional din CV-ul online de completat


3. FOLOSESTE CUVINTE CHEIE
Din ce in ce mai multi recrutori folosesc baza de date cu CVuri pe care le interogheaza pentru a gasi candidatii pentru o anumita pozitie. Include in CV cuvinte cheie din domeniul tau de interes. Cea mai buna sursa pentru cuvintele cheie si expresiile de care ai nevoie pentru CV este chiar  descrierea pozitiei.


4. ELEMENTE TEHNICE
Foloseste doar Microsoft Word, care este un standard in domeniu, pentru a edita CVurile. Folosirea altor programe de editare text poate crea probleme de compatibilitate si ca urmare s-ar putea sa nu poata fi deschis CVul pe PCul angajatorului.

De asemenea este recomandat sa nu flositi formatari complexe ale textului, fonturi speciale, imagini si grafice  pentru ca pot genera erori la deschiderea documentului. Graficile si imaginile nu sunt recomandate deoarece distrag atentia recruitorului de la continutul CVului.


5. DENUMESTE CV-ul TAU
De cele mai multe ori Cvul este downloadat intr-un folder la un loc cu celelalte CVuri si angajatorii nu au timp sa ghiceasca sub ce denumire se ascunde CVul tau.  Nu trimte angajatorilor CVul in format Zip. Rar. PDF sau alte tipuri de fisiere care necesita instalarea unui software pentru a fi deschise sau convertirea fisierelor pentru a putea fi copiate in baza de date.



6. CONSTRUIESTE CV-ul PENTRU A FI USOR DE CITIT
CVurile primesc in jur de 20 de secunde de atentie, de aceea CVurile concise de 1-2 pagini functioneaza mai bine, indifferent de pozitia pentru care se aplica. Formatarea CVului trebuie sa fie usor de citit, simpla si profesionista. Fii sigur ca freazele sunt concise si ca exista sufficient spatiu intre ele.. Este recomandat sa folositi un font comun care se regaseste pe orice PC: Ex: Arial, Times New Roman, cu dimensiunea intre 10 si 14 puncte.

Microsoft foloseste fontul Arial dimensiune 10 puncte in marea majoritate a aplicatiilor sale si oamenii s-au obisnuit sa citeasca acest font pe monitorul calculatorului. Pentru titluri (heading) foloseste Arial 12, bold. A doua alegere buna este Times New Roman care este folosita la marea majoritate a ziarelor si revistelor printate. La acest font, spre deosebire de Arial, pentru a putea fi citit usor va recomandam dimensiunea de 12 puncte.

Inainte de postarea online a CVului trebuiesc eliminate formatarile. Multe din solutiile de postare online a CVurilor elimina formatari ca: italic, bold, bullets si fonturile speciale.


7. NU MINTI! 
Angajatorii sustin ca mai mult de 50% din candidati isi exagereaza abilitatile in CV, exagerari care aproape intotdeauna sunt descoperite in timpul interviului si la verificarea referintelor.

Mccann Ericsson una dintre cele mai mari agentii de marketing din lume are ca motto “noi spunem adevarul bine – truth well said

Pentru a se promova cat mai bine, candidatii au nevoie sa-si insuseasca aceeasi abordare fara a minti. Cum se poate realiza asta Descriind abilitatile si calificarile intr-o forma pozitiva dar fara sa “editezi” adevarul. Daca vanzarile au crescut cu 50% intr-o perioada de 2 ani la conducerea ta asta trebuie afirmat in CV. Daca insa tu nu ai avut functia de conducere ci una de supervizor a unei zone atunci nu iti poti asuma succesul national. In exemplul din urma poti totusi sa-ti asumi succesul din zona pe care ai supervizat-o.


8. FOLOSESTE O DENUMIRE DE JOB CLARA!
Responsabilitatile pozitiei pe care o ocupi nu sunt clar descrise de denumirea officiala a pozitiei, foloseste o denumire care sa descrie corect continutul jobului.

Nu te limita la pozitia din cartea ta de munca sau de cea folosita intern in firma. Titlul pozitiei poate fi usor modificat daca asta il face mai usor inteles in piata de munca si de alte companii.

Ex. Din sef birou contabilitate poti scrie Contabil Sef daca responsabilitatile pot fi incadrate aici.


9. FOLOSESTE VERBE DE ACTIUNE
Incepe fiecare fraza cu un verb de actiune cum ar fi : coordonat, organizat, creat, planificat etc. Acestea ofera forta propozitiei. Nu folosi niciodata ‘EU” in CV, doar propozitii scurte cu impact. De exemplu: Dezvoltat un sistem de calculare a costurilor pe proiecte. Propozitiile complete nu sunt necesare in scrierea unui CV, e mai bine sa folosesti propozitii scurte, descriptive.

Foloseste fraze de maxim 2 randuri. Aceste sunt usor de citit si de inteles.

Responsabilitatile nu trebuie sa fie descrise in mai mult de doua fraze.


10. FII EXACT
Scrie complet numele scolilor, termenilor tehnici fara abrevieri sau acronime deoarece recrutorii s-ar putea sa nu inteleaga semnificatia lor.

Asigura-te ca nu ai omis vreun aspect important din CV-ul tau descarcand checklist-ul de mai jos.



Descarca Checklist inainte de a descarca CV online simplu

 


11. 100% CORECT
Career Experts este primul centru privat de servicii de consiliere in carieră din Romania. Pornind de la angajare, promovare, dezvoltare personala si pana la construirea unei cariere de succes.


12. NU MENTIONA SALARIUL DORIT
Mai bine subliniezi realizarile pe care le-ai avut si sa lasi negocierea salariului pentru momentul in care ti se ofera pozitia deoarece asteptarile tale ar putea fi mai scazute decat oferta. La fel nu ar trebui mentionat in CV nici motivul pentru care ai parasit pozitiile anterioare.


13. ACTUALIZEAZA-L DES
Actualizeaza-ti periodic CVul pentru a putea aplica la pozitiile care te intereseaza intr-un termen foarte scurt, fara sa pierzi oportunitatile doar pentru ca Cvul tau nu este actualizat

Pentru a afla mai multe informatii vizitati www.careerexperts.ro sau scrieti-ne la contact@careerexperts.ro
www.careerexperts.ro sau scrieti-ne la contact@careerexperts.ro

 

Citeste si:


 

Va recomandam si:

Career Guide 2021

ULTIMELE JOBURI