Lucruri pe care mi-ar fi plăcut să le știu la primul job


 

Salutare, sunt Anamaria și de câteva zile mă întreabă un prieten ce și cum să facă mai bine la primul lui job, așa că i-am rugat pe colegii mei de la Banometru să adune câteva sfaturi și idei pe care le-ar fi plăcut și lor să le știe la începutul vieții profesionale.


Iată răspunsurile lor, într-o compilație ce sperăm să fie utilă cât mai multor tineri care își încep cariera, indiferent de moment sau vârstă:

Odată cu primul salariu, apare momentul autonomiei față de părinți/ rude, iar ulterior, vin multe alte momente majore care îți vor schimba modul de administrare a banilor și de a trăi: chirii, cheltuieli cu locuința, o relație în care vă împărțiți atribuții, poate ulterior căsătorie, copii, școală, călătorii, investiții etc.

Deși poate acum ți se par departe, ține cont că acțiunile de fiecare zi și modul în care îți formezi stilul de viață vor face ca aceste evenimente să arate într-un fel sau în cu totul altul. Depinde în mare măsură de tine dacă te vor împlini sau nu.


Un om sănătos din punct de vedere financiar face venit, cheltuie mai puțin decât face, are un fond de urgență și un fond de economii, investește pentru a avea mai multe surse de venit și schimbă lumea dăruind.

 

Iată câteva sfaturi pentru începutul tău de carieră, care să te ajute să-ți spui “Mulțumesc!” mâine și peste ani:

  1. Toți banii pe care îi vei face vreodată vor veni de la alți oameni. Oamenii sunt dispuși să te plătească pentru a le rezolva problemele. Devino un problem solver foarte bun și banii vor urma.
  • Fă-ți un plan și încă de la primele joburi caută săți crești valoarea și abilitățile pentru viitor. Ai grijă la pașii pe care trebuie să-i faci pentru a ajunge acolo unde îți dorești. Primul tău job ar trebui să fie ca o treaptă pe care vrei să urci și nu un drum paralel, pe care mergi doar pentru că așa îți e ușor să capeți ceva.
  • Învață și “fură meserie”, pentru a ști să faci cât mai multe lucruri. Ele se vor mai cerne ulterior și vei rafina acolo unde ești mai bun și mai potrivit. Oferăte voluntar și crește valoarea cunoștințelor și abilităților tale. Se mai întâmplă ca oamenii să înceapă o carieră și să renunțe pe parcurs, pierzând o parte din abilitățile dobândite. Sfătuiește-te de la început cu un profesionist sau cu cineva în care ai încredere pentru a alege ce ți se potrivește mai bine și a afla ce trebuie să înveți pentru a înainta în direcția respectivă.
  • Conștientizează ce știi și ce nu știi să faci și fii deschis să înveți. Poate un angajator te testează să vadă dacă ești potrivit pentru o activitate sau alta, lucru ce poate fi util atât în dezvoltarea ta, cât și în potențiale promovări ulterioare. Nu spune nu provocărilor.

2. Învață să-ți faci bugetul și să-ți ții cheltuielile. Aceasta va fi temelia pentru echilibrul tău financiar în întreaga ta viață de acum înainte. Asigură-te că înțelegi cheltuielile de întreținere, transport, masă, haine, vacanță, ieșiri cu prietenii, că știi să dai deoparte costurile fixe și contribuțiile și să vezi ce-ți rămâne pe zi și cum să te încadrezi cu toate, astfel încât să trăiești cel puțin decent și să poți să pui și niște bani deoparte pentru situații mai nefavorabile sau urgențe și pentru pensionare (statul se retrage ușor, ușor din această zonă și tu ești responsabil pentru cum vei trăi la bătrânețe).

3. Cere ajutorul atunci când ai nevoie. Tot ceea ce faci și înveți în fiecare zi se transformă în cărămizile care îți vor susține viața și cariera. Pentru coaching financiar și o mână de ajutor în planificarea și echilibrarea bugetelor tale, existăm noi, Banometru, program gratuit de sănătate financiară la început de drum în carieră și pe tot parcursul vieții.
 

În final, iată și 5 abilități de exersat la început de drum în câștigarea banilor

Întotdeauna există o legătură între a fi, a face și a avea. Adesea, vedem la ceilalți ce au și nu ne uităm la ce fac și ce trebuie să devină pentru a căpăta lucrurile respective. Ori, dobândirea lucrurilor sau calităților pe care le au sunt rezultatele multor alte procese și abilități cultivate. De aici, este important să-ți pui mereu întrebarea “Ce abilități pot cultiva la propria persoană?”

Abilitățile se antrenează, nu se naște nimeni cu ele gata perfecționate. Unele au început să fie deja cultivate de către părinți (făcut mâncare, curat, îngrijirea personală etc.), în timp ce pe altele le cultivăm noi, pentru a ajunge unde ne-am propus în viață. Pe acestea e important să le dezvoltăm și să le rafinăm permanent.

Iată câteva exemple de abilități utile când îți câștigi primii bani (și nu numai):

  1. Planifică / bugetează ce vrei să faci, setează-ți obiective. Un experiment făcut de Harvard Business School arată că absolvenții care și-au scris un obiectiv pentru viitorul lor au câștigat de 10 ori mai mult peste 20 de ani decât cei care nu-și setaseră niciun obiectiv privind viața și cariera lor. Exemple de obiective pot fi: până la vârsta de 30 de ani să ajung expert în domeniul X / să am în cont suma de Y / să-mi deschid afacerea proprie în 5 ani etc.
  2. Oferă servicii valoroase celor din jur, în așa fel încât să fie dispuși să te plătească pentru asta.
  3. Cheltuie banii cu cap, pentru a-ți atinge obiectivele.
  4. Cumpără-ți lucruri care să-ți aducă bani - asta e abilitatea de a investi.
  5. Îndatorează-te doar la momentul potrivit, dacă e cazul și folosind instrumentele potrivite - mai exact, abilitatea de a te folosi de instrumente pentru îndeplinirea obiectivelor.

Niciuna dintre aceste abilități nu este mai importantă decât alta și trebuie exersate în egală măsură. Ele sunt parte a unui proces de devenire, de transformare a ta într-o variantă mai bună.

Felicitări pentru primul job și succes în a face bani și de a-i face să lucreze cu și pentru tine!


 

Citeste si:

   

 

Va recomandam si:

Model CV 2024