Tot ce trebuie sa stii despre Perioada de Proba

perioada-proba


In sfarsit! Ai ajuns la articolul potrivit daca te intrebi…

Primele tale luni la un nou loc de munca pot fi o adevarata incercare, mai ales ca in perioada de proba esti pus in lumina reflectoarelor, iar orice pas gresit poate parea ca este un pericol in cariera ta. Desi este adevarat ca in aceasta perioada de proba la angajare, probabil ca vei avea parte de mai multa atentie, nu este nevoie sa intri in panica si nu ar trebui sa te lasi condus de aceste sentimente.

Aplică aici la joburi 

Totusi, hai sa ne concentram asupra intrebarilor care au nevoie de un raspuns.

Perioada de proba este obligatorie?

Perioada de proba la angajare nu este obligatorie, ci este mai mult o oportunitate a angajatorului pentru a testa aptitudinile si cunostintele persoanei care urmeaza a fi angajata. Astfel,  Codul Muncii perioada de proba prin art. 31, art.85 și art.97 sustine faptul ca perioada de proba angajare se stabileste diferit in functie de tipul contractului individual de munca si de domeniul in care lucreaza salariatul.

Fie ca este vorba de o perioada proba functie de conducere, de perioada de proba la schimbarea functiei sau chiar si de o perioada de proba pentru un incepator, exista avantaje atat pentru angajat, cat si pentru angajator. De exemplu, pentru angajat perioada de proba poate reprezenta sansa de a se gandi daca postul este potrivit pentru el.

In perioada de proba poti pleca fara preaviz?

Acest preaviz in perioada de proba nu este necesar potrivit Codului Muncii, art. 31-33. Acesta aminteste ca pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz. Mai mult decat atat, in perioada de proba Codul Muncii se atesta si faptul ca nu este nevoie sa iti motivezi alegerea atunci cand parasesti locul de munca in aceasta perioada de proba.

Cu toate acestea, ar trebui sa fii atent la faptul ca aceasta actiune poate fi intreprinsa si de angajator, in sensul ca acesta nu este obligat sa isi motiveze alegerea de a nu continua colaborarea.

Pe scurt, raspunsul la intrebarea “daca esti in perioada de proba mai trebuie sa stai in preaviz?”, este NU. Asa ca daca nu crezi ca este locul de munca potrivit tie, nu ezita sa renunti si sa incerci ceva nou.

 

Cat dureaza perioada de proba la angajare?

Intrucat angajatorul isi doreste sa ii testeze angajatului aptitudinile si cunostintele pentru a vedea daca este potrivit locului de munca, acesta va stabili:

  • perioada de proba 90 zile calendaristice pentru functiile de executie;
  • perioada de proba 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.

Astfel, daca zona ta de interes este un job cu functie de executie, trebuie sa fii constient ca vei trece printr-o perioada de proba 3 luni!

Ce se intampla in perioada de proba contract nedeterminat?

Regula mentionata anterior care se refera la durata perioada de angajare, este bine de stiut ca se aplica doar in cazul incheierii unui contract individual de munca pe perioada nedeterminata. Acest lucru fiind valabil inclusive pentru perioada de proba contract nedeterminat 2021!

Ce presupune perioada de proba perioada determinata?

Conform Codului Muncii, art. 85, pentru perioada de proba la contract pe perioada determinata se vor stabili:

a) 5 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca in perioada de proba contract perioada determinata mai mica de 3 luni;
b) 15 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca cuprinsa intre 3 si 6 luni;
c) 30 de zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni;
d) 45 de zile lucratoare in cazul salariatilor incadrati in functii de conducere, pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni.

Este nevoie de o notificare in perioada de proba?

Pentru a incheia o colaborare intr-o maniera cat mai prietenoasa, care sa nu fie ofensatoare, o notificare demisie in perioada de proba ar putea fi modalitatea prin care ai putea asigura acest lucru. Chiar si in situatia in care din pozitia de angajat nu ai avut cea mai buna experienta, ar fi recomandat sa realizezi o notificare incetare contract de munca in perioada de proba pentru a nu lua parte la un eveniment neplacut.

Citeste despre Cerere de demisie 

Daca nu stii cum sa exprimi cat mai bine dorinta de a inceta colaborarea, am venit in ajutorul tau si ti-am pregatit un model demisie in perioada de proba care sa scoata din acest impas atat pe un tanar junior, cat si pe un specialist.

 

Model notificare demisie in perioada de proba – JUNIOR

 

 

Model notificare perioada de proba – SPECIALIST

 


Ce drepturi ai în această perioadă?

Perioada de proba poate sa fie o incercare pentru multi dintre noi, mai ales in cazul in care nu stim exact ce presupune. De altfel, perioada de proba este la fel de importanta pentru angajator cat este si pentru angajat.


In aceasta perioada ai aceleasi drepturi ca un angajat care se poate afla in companie, de ex de 3 ani. Esti platit si ai dreptul la concediu de odihna.


Sarcina in perioada de proba

Potrivit avocatnet.ro, la interviu angajatorul nu are dreptul sa ceara de la candidate nicio dovada a starii de graviditate, nici daca planuiesc sa ramana insarcinate in urmatoarea perioada.

In plus in OUG nr.96/2003 se precizeaza ca este interzisa concedierea gravidei atunci cand se face in legatura cu graviditatea acesteia. Iar din moment ce in perioada de proba angajatul are aceleasi drepturi ca oricare alt angajat din companie, atunci am putea trage concluzia ca nu se pot concedia persoanele gravide.

Cu toate acestea, daca esti informat in legatura cu perioada de proba si tot nu te simti confortabil la noul loc de munca, nu ar trebui sa faci parte dintr-o echipa care nu relationeaza cu aspiratiile tale in cariera.

 

Citeste si:

   


 

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca modele pregatite de specialisti dn care merita sa te inspiri