Reconversia Profesionala - automatizarea va schimba fundamental piata muncii @Baboon Robots



 

Traim intr-o lume care se schimba cu o viteza fara precedent. In orice domeniu. Azi o companie este liderul de piata din ultimii 20 ani, iar maine este depasita de un start-up infiintat in urma cu 3 ani. Azi un domeniu este in trend, iar maine devine irelevant. Tehnologia, automatizarea si inteligenta artificiala vor schimba definitiv piata muncii.

In plus, modul in care privim un job s-a schimbat fundamental. Daca in perioada comunismului aveai locul de munca asigurat ”pe viata”, in ziua de azi il schimbi mult mai des. Studiile arata ca angajatii cu varsta de peste 50 de ani raman intr-o companie pentru o perioada medie de 13 ani, in timp ce tinerii pleaca dupa 2,7 ani.



Inteligenta artificiala si automatizarea pot crea o „clasa globala inutila”


Din pacate nu ne putem opune evolutiei. Tehnologia se dezvolta intr-un ritm din ce in ce mai accelerat si clar exista riscuri ca lucrurile sa o ia razna. Dar ce poti sa faci? Daca nu imbratisezi noile tehnologii si avantajele ei, riscul este foarte mare sa te transformi intr-un ”dinozaur”. De exemplu, atunci cand a aparut smartphone-ul, au existat persoane (vorbim de tineri) care ani la rand aveau telefoane din modelul vechi, cu butoane? Da! Au fost nevoite sa migreze catre smartphone? Raspunsul este evident.


Fiecare tehnologie noua vine la pachet cu un potential bun, dar si cu un potential rau. Este clar faptul ca automatizarea va aduce mari beneficii. Robotii software pot ajuta enorm factorul uman in productivitatea zilnica! Dar ce efecte vor avea aceste schimbari asupra pietei muncii? Ce vor face oamenii care se adapteaza mai greu schimbarilor?


Ce se va intampla cu angajatii din domenii care in curand vor disparea? Studiile arata ca printre primele job-uri care va disparea este cel de sofer de camion. Deja avem masini ”smart” care conduc singure. De ce ai pune om care oboseste dupa cateva ore sa faca un drum de mii de kilometri, cand poti foarte bine sa conduci camionul cu soft care nu oboseste niciodata?


Reconversia profesionala face parte din solutie


Automatizarea va elimina in curand milioane de locuri de munca. Desi cu siguranta vor fi create noi locuri de munca, nu stim daca oamenii vor putea invata destul de repede noile abilitati necesare. Reconversia profesionala face parte din solutie, dar nu o va putea face oricine!


Sa presupunem ca esti sofer de camion in varsta de cincizeci de ani si tocmai ti-ai pierdut locul de munca din cauza unui vehicul care se conduce singur. Acum exista o noua pozitie de inginer camioane remote chiar la tine in companie. Dar cum se reinventeaza un sofer de camion in varsta de cincizeci de ani ca inginer software? Ce va face el mai departe?


Si oamenii vor trebui sa se reinventeze nu doar o data, ci din nou si din nou de-a lungul vietii! Revolutia automatizarii nu va fi singurul eveniment de rasturnare in urma caruia piata muncii se va stabiliza, intr-un nou echilibru. Mai degraba, va fi o cascada de intreruperi din ce in ce mai mari, deoarece AI nu este nici pe departe de a-si atinge intregul sau potential.




Cu ce poti incepe?


Ceea ce am scris mai sus poate sa para cinic sau sa sperie. Dar ce fac este sa expun adevarul asa cum il vad eu acum. Piata muncii se va schimba fundamental in urmatorii 10-20 ani si majoritatea stim deja asta.


O simtim pe pielea noastra. Asa ca de ce sa nu faci ceva de pe acum? De ce sa astepti momentul in care ai 50 ani si este mult mai greu sa te adaptezi? Solutia este sa incepi de acum, pas cu pas.





Dezvoltarea personala si reconversia profesionala iti pot aduce multe avantaje in viata profesionala si in cea personala.


Noi, la Baboon Software, vrem sa facem parte din aceasta schimbare majora. Este si motivul pentru care am infiintat un nou start-up de roboti software, prin care venim cu solutii de imbunatatire a performantei companiilor.


De exemplu, acum avem job-uri disponibile atat in businessul traditional, cat si in noul start-up. Avem pozitii de management, dar si de web developer roboti software.


In 2022 ne propunem sa dublam cifra de afaceri fata de anul trecut si sa infiintam 7 noi pozitii in cadrul companiei. Procesele de inductie sunt deja foarte bine puse la punct, iar noii colegi se simt ”ca acasa” dupa doar cateva zile in echipa noastra.



Cum poti face o reconversie profesionala?


Cel mai greu pas este, din punctul meu de vedere, sa ai curajul sa o iei (oarecum) de la zero. Desigur ca experienta de pana acum te va ajuta in orice urmeaza sa faci. Abilitatile si competentele dobandite te vor ajuta sa duci la capat ceea ce iti propui, indiferent de domeniu. Dar o reconversie profesionala vine cu dobandire de cunostinte noi, iar asta poate fi coplesitor intr-o prima etapa.


Odata ce te-ai decis ce vrei sa faci, recomandarea mea este sa urmezi un curs pe acea pozitie/domeniu. Este un prim pas care iti poate confirma ca va fi ceea ce iti doresti, dar care te si poate pregati profesional. In plus, orice calificare te va ajuta in cadrul interviurilor cu viitorii potentiali angajatori. Cine nu vrea sa angajeze un om care isi doreste sa progreseze si este dispus sa faca si eforturi in aceasta directie?


Acum urmeaza partea de aplicare la job-uri disponibile, iar pentru asta ai la dispozitie serviciile Hipo. Pe aceasta platforma poti filtra foarte simplu domeniul in care cauti un nou job, orasul si multe altele.


Incheiere


Unele locuri vechi de munca vor disparea, vor aparea noi locuri de munca, iar apoi noile locuri de munca se vor schimba rapid si vor disparea. In trecut, omul a trebuit sa lupte impotriva exploatarii, in acest secol lupta cea mai mare va fi impotriva irelevantei. Si este mult mai rau sa fii irelevant decat exploatat. Asa ca nu sta pe ganduri, daca simti ca ceea ce faci acum nu este potrivit pentru tine, este timpul pentru o reconversie profesionala.
 







Gabriel Anuta, Startupper, Baboon Robots 

Salut, numele meu este Gabriel Anuta. Sunt business manager la Baboon Software si in acest moment ma ocup de administrarea si scalarea companiei. Am creat si crescut aceasta companie de la zero impreuna cu o echipa de oameni extraordinari. 




In ultimii ani am infiintat Baboon Robots, un nou startup de roboti software si solutii RPA, intrucat cred cu tarie ca acesta este viitorul companiilor, in orice domeniu.
 

Vezi joburile disponibile la Baboon Robots



Citeste si:
 
 

Va recomandam si:

Model CV 2024

ULTIMELE JOBURI