Creste numarul joburilor in HR - Studiu despre piata fortei de munca in 2022




Raportul Hipo.ro insumeaza o retrospectiva a pietei muncii si a analizat aspecte precum munca remote vs hibrid, industriile cu cele mai multe joburi si parerea acestora despre piata muncii din prezent. Cei interesati pot accesa gratuit Raportul Hipo.ro 2022, chiar aici. 


Una dintre noutatile acestui an este numarul mare de angajari care se vor face in domeniul HR. Daca anul trecut se clasa pe pozitia a 6-a in top, anul acesta se afla chiar pe locul al 2-lea. Iata topul 5 al domeniilor cu cele mai multe joburi disponibile anul acesta: IT Software (#1), Resurse umane - Training (#2), Customer support (#3), Vanzari (#4), Achizitii (#5). 


Resursele umane se afla in topul celor mai bune joburi nu doar in Romania, ci si in strainatate. Glassdoor publica un clasament al joburilor anului 2022, in UK. Printre primele 10 pozitii se numara: HR Manager (#6), Corporate Recruiter (#7), HR Business Partner (#8). 


Mai mult ca niciodata, companiile ii cauta pe acei oameni de HR care ii pot ajuta pe angajati sa-si mentina echilibrul dintre viata personala si cea profesionala. Totodata, companiile depun in prezent eforturi mari de recrutare pentru care este nevoie de mai mult personal. Lucrul remote inseamna pentru salariati mai mult control asupra propriului job. Pe langa aceasta initiativa, specialistii de Resurse umane aduc si alte solutii, in Raportul Hipo.ro 2022: short fridays, respectarea cu strictete a celor 8 ore de lucru, evenimente online de recreere si posibilitatea de a discuta cu un terapeut.


„La Nokia exista deja o preocupare mare pentru work-life balance, de dinaintea inceperii pandemiei. Pe langa posibilitatea unui program flexibil, angajatii sunt des incurajati sa-si ia concediu de odihna, se ofera zile libere suplimentare in fiecare an ca recunoastere daca acestia si-au consumat din soldul de concediu in decursului anului anterior. 

De asemenea, oferim zile libere platite pentru implicarea colegilor nostri in activitati de voluntariat prin care contribuie in viata comunitatii, se implica in actiuni caritabile si diverse proiecte de inovare in afara jobului pe care-l desfasoara. In 2021, s-a oferit tuturor angajatilor o zi libera in plus (Recharge Day), initiativa la nivel global care a avut scopul sa creasca nivelul de constientizare legat de riscul de burnout.”
- Cosmin Chiriac, HR Director Romania, Nokia.  



Un alt punct de interes din studiul Hipo este numarul de joburi full remote disponibile pe piata muncii in 2022. IT Software, Customer support si Resurse umane se afla in top 3 domenii cu cele mai multe locuri de munca remote disponibile in companii.  


„A fost benefica mutarea spre modul de lucru remote?” Iata care au fost raspunsurile companiilor:


80% dintre dintre angajatori privesc aceasta schimbare drept pozitiva (38,7% o considera foarte benefica, iar 41,7% putin benefica). Tot aproape de jumatate este si procentul celor care considera jobul remote noua norma de lucru in 2022. Companiile participante la studiu sustin si ca perioada pandemica a afectat comunicarea dintre angajati, precum reiese din Raportul Hipo.ro 2022. 







„Piata fortei de munca ramane foarte competitiva in 2022, in special pe segmentul IT, unde discutam despre o cerere ridicata din partea companiilor. In cadrul MassMutual Romania, avem in acest moment aproximativ 100 de pozitii pentru care recrutam. Sunt roluri foarte diverse, care acopera o gama larga de tehnologii. 
Suntem o companie in continua dezvoltare si ne dorim sa atragem candidati talentati, care sa isi doreasca sa creasca alaturi de noi pe termen lung. Consideram ca vor gasi multe astfel de oportunitati in MassMutual Romania, dar si o echipa gata oricand sa ii sustina. Vom continua sa recrutam si sa ne desfasuram activitatea preponderent online, insa birourile noastre din Bucuresti si Cluj vor ramane la dispozitia angajatilor.”
- Alina Arhip, Recruitment Manager, MassMutual Romania


Toti cei care isi doresc sa fie la curent cu schimbarile de pe piata muncii au acces gratuit la Raportul Hipo.ro 2022, chiar aici.
 

 

Citeste si:

 

Va recomandam si:

Navigating the Future of Work: an interview with Marius Clapon, Head of IT Delivery @MassMutual Romania

ULTIMELE JOBURI