Ce intrebari ar trebui sa pui la interviu? Sfaturi de la specialistii HR



Poate cea mai dificila intrebare de la interviul de angajare, pe langa cea legata de salariu este “Sunt intrebari pe care ai vrea sa mi le adresezi?”. De cele mai multe ori candidatii nu stiu ce i-ar putea intreba pe recruiteri sau pun intrebari care nu fac decat sa ii convinga ca nu sunt potriviti pentru rol.

Ca la fiecare inceput de an pregatim Raportul Hipo.ro - Piata fortei de munca in 2019 in care conturam perspectivele pietei din anul care urmeaza. La aceasta editie a studiului i-am intrebat pe cei 315 angajatori care au participat ce intrebari ar trebui sa puna/sa nu puna candidatii la interviul de angajare. In cele ce urmeaza poti citi cateva dintre raspunsurile lor:


 "Mi-ar placea sa ma intrebe cum arata o zi din activitatea colegilor care fac acelasi job ca cel pentru care a candidat si sa imi ceara sa petreaca o zi in departamentul din care doreste sa faca parte. Nu as dori sa ma intrebe de salariu din primele minute si nici cat de rapid poate promova." - Alin Savelie, Recruitment Partner @ Regina Maria


"Intrebari pe care candidatii ar trebui sa le adreseze ar putea fi despre: mediul de lucru, posibilitati de avansare, existenta unor traininguri de specialitate. Intrebari pe care candidatii nu ar trebui sa le adreseze: motivele pentru care au parasit compania fostii angajati, intrebari legate de prima zi libera (avand in vedere faptul ca angajatul e abia la inceput." - Roxana Dulce, Team Manager @ Zigosoft
 

Intrebarile cheie si raspunsurile castigatoare intr-un interviu


"Sa intrebe: despre echipa, manager, climatul in organizatie, ce standarde trebuie sa respecte pentru a fi performant in rolul respectiv, ce alte nevoi mai sunt in organizatie, in ce alte proiecte s-ar putea implica. Sa nu intrebe: aspecte care erau deja evidentiate in anuntul de recrutare, cand si cu cat i se va mari salariul, sa insiste sa i se spuna care este salariul si sa refuze sa comunice un target financiar." - Isabell Coler, Junior HR Manager @foodpanda


"We encourage candidates to be honest and ask the necessary questions in order for them to make a fact-based decision that will ensure a mutually beneficial collaboration." - Radu Micu, HR Manager @ Saint-Gobain Romania - Insulation Business Unit


"Candidatii ar trebui sa puna intrebari legate de activitatile pe care urmeaza sa le desfasoare pentru pozitia respectiva si sa se intereseze de posibilitatile de avansare. Candidatii nu ar trebui sa intrebe lucruri ce tin de confidentialitatea datelor companiei." - Maria Andreea Vaduva, Recruiter @ Mazars


"Nu cred ca ar trebui sa ii sfatuim ce intrebari sa adreseze sau sa nu adreseze, ci ar fi mai indicat sa ii sfatuim sa se gandeasca inainte de interviu la o lista de intrebari (multi din ei adreseaza doar intrebarile "cat e salariul si care e programul?").
In plus, tipul de intrebari pe care un candidat le adreseaza cat si felul in care alege sa le formuleze si sa le exprime, ne poate oferi informatii despre modul in care o persoana evalueaza pe cont propriu cat de mult se potriveste cu postul pentru care aplica, analizeaza singur dificultatea postului si cat de mult e compatibil cu el.
" - Roxana Simionescu, Recruitment Manager @ Interbrands
 

Ce intrebari trebuie sa eviti si ce intrebari sa pui la interviul de angajare


"DA: Oportunitati de dezvoltare in cariera, Care este profilul angajatului care are succes in aceasta companie?, Care ar fi motivele cele mai frecvente pentru care se demisioneaza din companie?

NU: Trebuie sa stau peste program?, Cat de repede pot sa fiu promovat/promovata?, Care este salariul oferit?"
- Mihaela Damian, Director Talent Transformation & Human Capital @ Moore Stephens KSC


"Imi puteti oferi mai multe informatii despre companie?
  • Aceasta intrebare se adreseaza in cazul in care pe parcursul discutiei nu au fost oferite suficiente informatii. Este o intrebare care poate fi personalizata si in functie de datele pe care le aveti ca urmare a research-ului facut.
Care sunt caracteristicile candidatului ideal pentru acest post si cum ma raportez eu la acest profil? Ce calitati sunt necesare pentru ocuparea acestui post?
  • Aceasta este sansa dumneavoastra de a obtine date ce tin de compatibilitatea dumneavoastra cu postul (si care poate nu au fost specificate in fisa postului) si momentul in care puteti exemplifica calitatile / abilitatile dobandite – daca acest lucru nu a fost suficient subliniat pana atunci in cadrul interviului.
Acest post este nou creat sau este o inlocuire?
  • In cazul in care acest post reprezinta o inlocuire puteti incerca sa aflati mai multe date referitoare la motivele care au stat la baza eliberarii postului. In cazul in care reprezinta un post nou infiintat incercati sa aflati ce a stat la baza luarii acestei decizii in interiorul companiei.
Cum este perceput/poziţionat acest department in cadrul companiei? Ce apreciati cel mai mult in cadrul acestei companii? Imi puteti descrie va rog o zi obisnuita de lucru pentru acest post?
  • Raspunsul va poate clarifica aspecte legate de cerintele de baza ale postului in activitatea de zi cu zi.
Care sunt provocarile cu care m-as putea confrunta in primele 3 luni / 6 luni / 1 an de activitate in cadrul companiei?
  • Este bine sa stiti ce se asteapta de la dumneavoastra incepând chiar din perioada de proba.

Intrebari dificile la interviu - cum sa eviti capcanele din procesul de recrutare


Care este cea mai mare provocare pentru persoana care va ocupa aceasta pozitie?
  • Puteti afla ce considera compania a fi provocare, daca exista sau nu provocari legate de noul loc de munca si daca acestea sunt rezonabile sau nu.
Ce impact considerati ca va avea asupra activitatii recenta fuziune intre compania dumneavoastra si compania Y?
  • Pentru a va arata interesul fata de companie si pentru a sublinia faptul ca sunteti informat in legatura cu modificarile care apar in piata de profil puteti adresa de exemplu urmatoarea intrebare (daca este cazul si daca firma respectiva trece prin aceasta situatie): " - Oana Visan, Manager @ Activ Recruitment Grup

Pe parcursul procesului de recrutare fiecare parte implicata ar trebui sa se asigure de faptul ca jobul respectiv este potrivit atat din perspectiva angajatorului, cat si din cea a candidatului. O mare parte a informatiilor relevante referitoare la jobul pentru care ai aplicat se pot primi ca raspuns la intrebarile adresate de tine. Profita de aceasta oportunitate pentru a clarifica anumite indoieli pe care le ai. 

In momentul in care potentialul angajator se confrunta cu absenta intrebarilor din partea ta poate considera aceasta situatie ca o confirmare a lipsei de interes si implicare a ta.
 

Citeste si:

       
 

Va recomandam si:

Model CV 2024

ULTIMELE JOBURI