Intrebari dificile la Interviu - cum sa eviti capcanele din procesul de recrutare

intrebari_interviu_angajare

Un interviu de angajare
este o ocazie excelenta ca angajatorul sa te cunoasca mai bine, sa iti cunoasca preocuparile, experienta anterioara, precum si planurile profesionale de viitor. Asta nu inseamna, insa, ca esti obligat sa ii furnizezi detalii legate de viata ta personala sau ca trebuie sa ii impartasesti lucruri in legatura cu care te simti incomod.

Exista legi clare care te protejeaza impotriva discriminarii de orice fel. Una dintre ele este Legea nr. 48 din 2002 - pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare. Printre drepturile oricarui cetatean se numara dreptul la libertatea de gandire, constiinta si religie, dreptul la libertatea de opinie si de exprimare, dreptul la libertatea de intrunire si de asociere sau dreptul de a infiinta sindicate si de a se afilia unor sindicate.


 


Ghidul complet de Interviuri Hipo.ro

Descarca GRATUIT pdf-ul si afla in doar 30 de minute:

 
  • cum sa te pregatesti pentru interviul individual
  • cum te pregatesti pentru interviul cu managerul
  • sfaturi pentru interviul de grup;
  • intrebari si raspunsuri la interviu;
  • multe altele.

Descarca Ghidul PDF »
 




Important este sa iti cunosti aceste drepturi si sa stii cum poti beneficia de ele, fara, insa, ca atitudinea ta sa devina deplasata sau sa condamni angajatorul fara motiv. Iata cateva exemple de intrebari de la interviul de angajare la care ai dreptul necontestat sa nu raspunzi:


Intrebari interviu legate de starea civila sau preferintele sexuale

- angajatorul se poate interesa cu privire laintrebari_interviu_angajare preferintele tale chiar si intr-un mod subtil, intrebandu-te daca esti casatorit/a. Daca nu te simti confortabil sa ii raspunzi la aceasta intrebare, este dreptul tau sa nu o faci. Relevante sunt calitatile si competentele tale, nu alegerea partenerului/partenerei de viata; Intrebarile legate de locul nasterii sau viata familiala - in cadrul unui interviu de angajare, nu isi gasesc locul intrebarile legate de locul natal sau felul in care ti-ai petrecut copilaria.

 

Intrebari interviu ce privesc detaliile fizice, dizabilitati sau boli

- printre detalii fizice amintim greutate, inaltime, semne distinctive etc. In ceea ce priveste dosarul tau medical - acesta este confidential si nu poate parasi cabinetul doctorului fara acordul tau, nici macar la cererea rudelor de gradul intai, cu atat mai putin in cazul unui potential angajator. In urma angajarii vei fi oricum nevoit sa treci prin examinari medicale.


Intrebari interviu legate de afilierea ta la diferite grupuri

Preferintele tale politice, sociale, artistice nu ar trebui sa interfereze cu felul in care iti desfasori munca si nu ar trebui sa afecteze calitatea ei. De aceea, nu ar trebui nici sa ii oferi astfel de detalii la interviu angajatorului.Acum ca am stabilit care sunt intrebarile incomode care iti pot fi adresate in timpul unui interviu de angajare, este util sa stii si cum sa le eviti intr-un mod elegant. Uneori aceste intrebari pot fi adresate fara intentii ascunse, din simpla curiozitate sau fara a lua in considerare impactul lor asupra ta. De aceea, nu trebuie sa ai o reactie exagerata sau sa ataci angajatorul.

- Intreaba persoana care te intervieveaza ce relevanta are aceasta intrebare in contextul discutiei pe care o aveti;

- Intreaba cum poate beneficia angajatorul de pe urma raspunsului tau si cat de important este sa ii oferi un raspuns;

- Intreaba ce impact are aceasta intrebare in ceea ce priveste evaluarea ta profesionala;

- Raspunsuri la interviu – daca ceea ce spune angajatorul nu ti se pare cel putin satisfacator si daca nu consideri ca motivul din spatele acestor intrebari este destul de serios, refuza politicos sa raspunzi;

- Daca intervievatorul insista, explica-i ca este dreptul tau sa nu raspunzi la acest gen de intrebari si fa-l sa inteleaga de ce te deranjeaza sau incomodeaza;

Un interviu job este cel mai important pas din intreg procesul de recrutare, de aceea este important sa te pregatesti corespunzator pentru el. Asta nu inseamna, insa, ca trebuie sa faci compromisuri care te fac sa te simti inconfortabil pentru a obtine job-ul dorit. Cunoaste-ti drepturile si lupta pentru ca ele sa fie respectate.


Citeste si:

Va recomandam si:

Model CV 2024

ULTIMELE JOBURI