Cum ar trebui redactat CV-ul unui specialist cu experienta?



De la o pozitie de junior, la una de specialist si apoi de expertiza, cu siguranta, ca in parcursul tau profesional, pe langa skill-urile si experienta acumulate au existat si CV-urile care te-au ajutat sa obtii jobul dorit si care au marcat o noua etapa in cariera ta.

Probabil ca intrebarea „Cum iti scrii CV-ul?”, dupa ce ai acumulat 6, 7 sau poate 10-15 ani de experienta pare absurda. Insa, atunci cand dupa ani de experienta te pregatesti sa iti rescrii CV-ul este important sa faci un pas in spate si sa te gandesti ce informatii vei include.

Cate pagini ar trebui sa aiba CV-ul unui specialist cu experienta?

Indiferent de nivelul de experienta, CV-ul tau NU ar trebui sa depaseasca 2 pagini. Desi poate parea o adevarata provocare sa incluzi experienta ta profesionala, mai ales daca aceasta se intinde pe 8-9 ani, nu inseamna ca este imposibil. Cei de la Business Insider recomanda ca in momentul in care incepi redactarea CV-ului sa mentionezi doar momentele cele mai importante din cariera ta, acele etape care te pot ajuta sa obtii jobul pentru care aplici si care se potrivesc cu planurile tale de viitor.

Impunandu-ti aceasta limitare te va forta sa evaluezi cu atentie fiecare informatie pentru o vei include si sa decizi care sunt cele mai importante.
 

Obiectivul profesional din CV-ul unui specialist cu experienta

Spune-mi in cateva propozitii despre tine. Nu exagera si nu incerca sa te vinzi prea mult. Fii succint si descriptiv, scrie despre experienta ta anterioara si cateva dintre reusitele tale”, recomanda Les Gore, managing partner la o companie din Statele Unite.

Un alt mod prin care poti folosi aceasta sectiune este sa atragi atentia recruiterului. Evita descrierile cliseice, in care vorbesti despre dorinta ta de a continua sa evoluezi.

De asemenea, sectiunea de Obiectiv profesional poate fi un mod bun de a prezenta planurile tale de viitor, daca iti doresti sa ramai in acelasi domeniu, sau daca vrei sa profesezi intr-un cu totul alt domeniu. Astfel, poate experienta de 10 ani in vanzari nu te recomanda pentru un job in finance, dar iata cateva motive pentru care m-as potrivi.

Jessica H. Hernandez, executive resume writer recomanda sa inlocuiesti sectiunea de Obiectiv profesional cu un snapshot al carierei tale, un preview a ceea ce urmeaza sa descopere daca decid sa citeasca in continuare CV-ul tau. Acest preview ar trebui sa contina cateva insight-uri despre tine si cariera ta pe care crezi ca este important ca recruiterul sa le stie.

Afla mai multe insight-uri despre cum sa formulezi obiectivul personal

 

Pune accentul pe experienta recenta si pe ultimele realizari profesionale

Cu cat avansezi in trecutul carierei tale cu atat ar trebui sa incluzi cat mai putine informatii sau sa excluzi in totalitate unele etape. Daca, de exemplu, deja lucrezi de 10 ani in domeniul vanzari, cu siguranta nu mai este relevant sa mentionezi perioada in care ai fost intern sau primul job ca Junior Account Manager. Recruiterii sunt mult mai interesati de profesionistul din prezent, decat de juniorul care se afla la inceput de cariera.

Daca iti doresti, totusi, sa mentionezi si experintele mai vechi le poti include sub forma unui rezumat al carierei tale, incepand cu primul job pana la joburile pe care ai decis sa le detaliezi.

In ceea ce priveste rezultatele poti include la inceputul CV-ului tau o sectiune cu cele mai importante si relevante realizari profesionale. Mentionandu-le pe toate intr-un singur loc poate fi mai usor pentru recruiter sa le citeasca si poate fi o maniera buna pentru a nu supraincarca sectiunea „Experienta profesionala”.

Intotdeauna este important sa te raportezi la cerintele jobului la care vrei sa aplici, iar orice experienta anterioara care nu dovedeste capacitatile tale pentru jobul dorit nu trebuie mentionate.

Cateva lucruri pe care noi le recomandam:

  • Pune mai mult accent pe realizarile si rezultatele de la job-urile anterioare, si mai putin pe responsabilitatile tale;
  • O formula care te poate ajuta sa iti scrii mai usor rezultatele, conform Jessicai H. Hernandez este REZULTAT + ACTIUNE + PROBLEMA. Astfel, incepi prin a mentiona rezultatul, apoi vorbesti despre pasii pe care i-ai urmat si in final expui problema pe care a trebuit sa o rezolvi. „Acesta metoda este foarte utila atunci cand vrei sa prezinti rezultatele obtinute, fara a folosi adjective”, declara Hernandez.

Exemplu: Am generat un profit de 3 milioane de dolari, rezolvand pe cale amiabila relatiile tensionate cu clientii si restabilind relatii cu 3 clientii foarte importanti pentru companie. In momentul in care am preluat rolul de sales exective, portofoliul companiei pierduse 15 clienti ca urmare a modului in care echipa de vanzari a gestionat relatiile cu ei.
 
  • Daca rezultatele pe care vrei sa le mentionezi nu pot fi sustinute de numere sau procente, cel mai bine ar fi sa nu le incluzi; rezultatele masurabile aduc un plus valoare CV-ului tau;


Educatia

Campul „Educatie” din CV-ul tau cu siguranta ca nu trebuie ignorat chiar daca experienta profesionala este vasta. Business Insider recomanda sa mentionezi studiile absolvite, dar fara a lista si perioada in care au fost sustinute studiile. De ce? Pentru ca punctul focus trebuie sa fie realizarile tale profesionale si nu domeniul in care ai studiat, probabil in urma cu 10-15 ani.

De asemenea, daca studiile absolvite nu sunt in acelasi domeniu cu jobul pentru care aplici, poti fie sa nu le mai mentionezi deloc, fie sa mentionezi doar „Studii universitare – Universitatea Bucuresti”.


Ce cauta recruiterii in CV-ul unui specialist cu experienta?

In procesul de selectie si recrutare al candidatilor pentru pozitii de senior, angajatorii pun mai mult accent pe experientele de lucru dobandite in cadrul joburilor anterioare, pe competente practice si pe pasiunea pe care candidatii o au pentru domeniul ales, a reiesit in Raportul „Piata fortei de munca in 2018” realizat de Hipo.

Descarca Raportul "Piata fortei de munca in 2018" si afla mai multe insighturi din piata

 

Iata mai jos cateva modele de CV, inspiratie pentru crearea CV-ului perfect:

 
Descarca Model de CV vanzari senior
  Descarca model de CV manager
Descarca model de CV contabil senior
Descarca model de CV programator
Descarca Model de CV economist
Descarca Model de CV general manager
Descarca Model de CV inginer proiectant
Descarca Model de CV marketing senior
Descarca Model de CV project manager
Descarca Model de CV specialist HR
Descarca Model de CV avocat
Descarca Model de CV arhitect
Descarca Model de CV inginer constructor
Descarca Model de CV inginer mecanic
Descarca Model de CV medic
Descarca Model de CV medic stomatolog


Alte articole care te-ar putea interesa:

Va recomandam si:

Model CV 2024

ULTIMELE JOBURI