CV-ul care capteaza atentia din primele randuri

Care este primul lucru pe care vrea sa il afle angajatorul despre un potential angajat? Este motivatia sa pentru job si pentru companie. La interviu, este primul lucru pe care-l studiaza. Dar pana acolo, ai sansa sa faci angajatorul interesat de tine prin introducerea in primele rânduri ale CV-ului tau a unui obiectiv profesional bine formulat.
 

Obiectivul profesional - principii de respectat

Abilitatile, cunostintele, experienta si rezultatele tale nu sunt relevante daca nu reusesti sa-i demonstrezi angajatorului ca vei pune pasiune in activitatea ta, te vei imbunatati constant, te vei integra in companie si nu vei pleca la cateva luni de la angajare. Cu alte cuvinte, o motivatie particulara pentru job si companie.

Pentru a face acest lucru, prima regula de baza este sa mentionezi obiectivul tau profesional in CV.

A doua regula este sa pui aceasta sectiune la inceputul CV-ului, imediat dupa datele personale. Odata ce ai raspuns la prima lui preocupare, poate citi mai departe CV-ul tau.

A treia regula de baza este ca, in CV, obiectivul profesional sa fie „bine scris”, adica sa respecte o serie de principii care asigura faptul ca acest obiectiv te ajuta in procesul de angajare, si nu ocupa degeaba spatiu pe hârtie.
 

De retinut! Obiectivul personal este echivalentul obiectivului profesional din modelul de CV Europass.


Obiectivul personal - cum trebuie completat in CV?

• Sa nu fie altceva decat obiectiv personal. Lasa din aceasta sectiune informatiile despre abilitatile tale, experienta ta, de cât timp incerci sa te angajezi sau parerile personale. Toate aceste date sunt pentru locul si timpul lor.

Obiectul personal pentru CV sa nu fie multiplu. Nu scrie ca vrei sa lucrezi ca inginer civil sau designer vestimentar, in marketing sau resurse umane. Hotaraste-te! Ambivalenta ii arata recrutorului ca nu stii ce vrei cu adevarat, sau ca nu ai luat o decizie clara si incerci sa te duci simultan in doua directii, ceea ce el nu va crede ca poti.

• Sa nu fie vag. Nu spui nimic necunoscut daca din CV, obiectivul tau profesional este sa te realizezi profesional, sa ajungi cineva sau sa faci o cariera. Se presupune ca daca ai trimis CV-ul, vrei asa ceva.

Aceasta ultima greseala merita atentie speciala. Foarte multe persoane cred ca este bine sa aiba in CV un obiectiv personal vag si general, pentru a nu se exclude din procesul de selectie. Presupozitia aici este ca a te exclude din procesul de selectie este in mod necesar ceva rau. Nu este.

Este benefic sa ai o optiune profesionala pentru un anume tip de job si companie, optiune facuta in functie de talentele si pasiunile tale, valorile personale si evolutia pietei. Claritatea privind locul unde vrei sa ajungi in cariera ta este cea mai sigura cale de a ajunge acolo, iar faptul ca te excluzi astfel de la posibilitatea de a obtine alte tipuri de joburi este doar un efect colateral natural.

Obiectiv personal exemple

Obiectiv profesional vanzari
Doresc sa imi valorific pasiunea pentru domeniul vanzarilor intr-o companie multinationala, contribuind la cresterea cifrei de afaceri a firmei.

Obiectiv profesional inginer
Doresc sa imi continui cariera in domeniul ingineriei proiectante, investind in dezvoltarea mea profesionala si, implicit, in cea a companiei in care voi lucra.

Obiectiv profesional manager
Doresc sa imi valorific pasiunea pentru domeniul resurse umane intr-o companie multinationala, contribuind la dezvoltarea acesteia prin aducerea unui aport propriu la cresterea cifrei de afaceri, mizand pe potentialul uman.

Obiectiv profesional asistent medical
Doresc sa imi valorific pasiunea pentru domeniul asistentei medicale in cadrul unei institutii medicale, contribuind la imbunatatirea sanatii pacientilor.

Obiectiv profesional economist
Doresc sa imi dezvolt o cariera care sa imi permita utilizarea tuturor cunostintelor contabile, legislative si de analiza economica-financiara, dobindite prin perfectionare activa si continua si prin expertiza acumulata la locurile de munca anterioare.


Daca cele de mai sus sunt cum nu trebuie sa fie scris obiectivul profesional, atunci cum este un obiectiv „bine scris”?. In esenta, un obiectiv profesional bine scris subliniaza clar si concis 3 aspecte:

1) Tipul de activitate profesionala pe care ti-o doresti: marketing, vanzari, contabilitate, programare, relatii cu publicul etc.

2) Tipul de companie in care vrei sa lucrezi: mica, multinationala, in dezvoltare, dintr-un domeniu anume etc.

3) Contributia pe care vrei sa o aduci prin activitatea ta profesionala: cresterea cotei de piata a companiei, optimizarea proceselor financiare, eficientizarea folosirii capitalului uman etc.


Urmand aceasta structura, un obiectiv profesional poate fi dupa cum urmeaza:

„Sa lucrez in vanzari intr-o companie din domeniul auto aflata in dezvoltare si sa contribui la cresterea cotei de piata a acesteia.”

La acest punct probabil realizezi ca am ajuns la un adevar brutal: ca sa scrii bine un obiectiv profesional, e nevoie sa alegi bine un obiectiv profesional. Si acesta este motivul pentru care atât de multe CV-uri contin obiective care nu adauga valoare, sau nu contin deloc. Cei mai multi dintre noi nu stim cu adevarat ce vrem.

Dedica-te intai alegerii atente a carierei, si apoi vei avea sansa de a crea un CV care cucereste din primele randuri.


Succes!
Eduard Ezeanu

Citeste si:



 

Va recomandam si:

Career Guide 2021

ULTIMELE JOBURI