6 motive pentru care nu ai inca un job

A gasi un job este o provocare. A gasi un job bun, tinand cont de faptul ca exista foarte multi candidati pe piata si putine joburi bune, este o provocare si mai mare. In ciuda acestui lucru, exista pe piata tineri care reusesc sa faca asta, fara pile si noroc.

Daca inca nu te numeri printre ei, iata cele mai comune 6 motive pentru care nu esti inca angajat:

1. Nu stii ce vrei.
Daca tot ce stii este ca vrei un job „bun”, fara sa intelegi mai clar ce inseamna acesta pentru tine, pentru ce domenii te potrivesti mai bine si ce domenii te motiveaza, nu e de bine. O sa transmiti asta angajatorului si o sa perceapa ca a te angaja pe tine este un risc. Ce angajator bun vrea sa angajeze o persoana fara directie, care nu are o cale si se duce in toate directiile? A-ti clarifica directia de cariera este primul pas important pe care ai nevoie sa-l faci.

2. Te razgandesti.
Uneori, poti sa ai impresia ca stii ce vrei, dar daca te gandesti mai bine, descoperi mai multe, iti dai seama ca ceea ce credeai ca iti doresti nu este ceea ce vrei cu adevarat. Astfel, apar situatii de pilda, in care esti chemat la interviu pentru un job si, pe parcursul procesului de recrutare, te razgandesti si pierzi interesul in acel job. O cale buna de a pierde credibilitatea in fata angajatorului sau firmei de recrutare, care nu va mai dori sa aiba de-a face cu tine si a doua oara.

3. Pornesti cu obiective nerealiste.
Multi tineri cu care vorbesc au o imagine total nerealista asupra procesului de angajare. Au senzatia ca ar trebui sa reuseasca sa se angajeze in cateva saptamani, dupa ce au aplicat la doar cateva joburi, eventual si pe o pozitie de specialist, pentru ca au un masterat in domeniu. Plecand la drum cu astfel de asteptari, nu pun suficient efort in procesul de angajare, tintesc joburi la care inca nu au acces, iar apoi se mira de ce nu sunt chemati la interviu.

4. Ai un CV care nu spune nimic.
Peste 90% din CV-urile pe care le citesc au cateva mari probleme: in primul rand nu arata profesionist, creeaza impresia ca au fost facute in jumatate de ora, iar pe langa asta, nu demonstreaza cu adevarat competentele si atuurile candidatului, nu il diferentiaza de celelalte sute de candidati pentru acelasi job. Este foarte greu sa te angajezi daca pornesti la drum cu un astfel de CV. Ai nevoie de un CV mult mai puternic, care sa functioneze ca o reclama personala.

5. Nu valorifici momentele cheie din piata.
Piata joburilor are si ea un puls al ei, pe care este important sa-l cunosti si sa te adaptezi la el, pentru a-ti creste sansele de a obtine un job bun. De pilda, primavara si toamna se fac mult mai multe angajari decat vara si iarna. Sunt mult mai multe joburi pe piata in aceste perioade. Dar daca le ratezi, dupa aceea vei avea mult mai multa bataie de cap in celelalte perioade. Aceasta perioada, de pilda, este una ideala pentru a-ti cauta un job. Daca nu o valorifici, risti sa stai pe bara pana la toamna.

6. Aplici pasiv la joburi.
Cei mai multi tineri se rezuma in procesul de cautare a unui job la a cauta pe site-uri de recrutare sau a trimite CV-ul (de obicei nesolicitat), companiilor care-i intereseaza. Sunt pe piata in acest moment mii de tineri care fac exact aceste doua lucruri. Sunt doua strategii extraordinar de pasive de angajare, care produc de obicei rezultate marginale. Ai nevoie sa apelezi la strategii active de angajare, cum ar fi sa faci networking, sa contactezi direct angajatorii si sa mergi la targuri de cariera.

Eduard Ezeanu

 




Eduard Ezeanu este 80% communication coach si 20% ceva in plus. El invata oamenii cum sa paseasca cu dreptul in comunicare si ii ajuta sa se propulseze in cariera.

www.eduardezeanu.ro

People Skills Decoded

 


 

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca 30 de modele pregatite de specialisti din care merita sa te inspiri

ULTIMELE JOBURI