Finantare de la stat pentru prima afacere - Vezi cum poti beneficia de 10.000 de euro



Te-ai gandit ca a venit momentul sa pui pe picioare propria afacere, dar nu stii de unde si mai ales cu ce sa incepi? Statul ajuta antreprenorii sa se lanseze pe piata de business prin programul SRL-D - adica o Societate cu Raspundere Limitata - Debutant. Afla cum poti intra in posesia finantarii de la stat, de ce acte ai nevoie pentru un SRL-D si ce schimbari au aparut in 2015.

Ce este un SRL-D?

Programul SRL-D (Societate cu Raspundere Limitata - Debutant), instituit prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 6/2011, vizeaza acordarea de sprijin oricarui cetatean roman care doreste sa isi deschida o afacere (si care nu a mai avut una pana acum), prin acordarea unei alocatii financiare nerambursabile reprezentand cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 euro (echivalent in lei) din valoarea totala a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri. Ce inseamna acest lucru? Esti eligibil pentru acest buget daca:
  • Nu ai mai avut niciodata o afacere;
  • Esti cetatean roman;
  • Daca faci dovada surselor de cofinantare existente.

Beneficii, avantaje si facilitati ale SRL-D-urilor

Daca in trecut puteau beneficia de aceasta facilitate doar persoanele tinere - cu varsta sub 35 de ani - din 2014 sintagma “intreprinzator tanar” a fost inlocuita cu “intreprinzator debutant in afaceri”,  oferind sanse egale tuturor antreprenorilor.

Finantarea in perioada 2015-2020 a programului pentru acordarea de alocatii financiare nerambursabile se va face pentru cel putin 550 de microintreprinderi pe an, in lei, in limita plafonului aprobat de Ministerul Economiei.
Fondul National de Garantare al Creditelor pentru IMM acorda garantii pentru creditele contractate de „SRL-D” in vederea realizarii planurilor de afaceri acceptate de Agentie, in limita a 80.000 de euro (echivalentul in lei).

Firmele SRL-D sunt scutite de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori, potrivit legii, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 salariati, angajati pe perioada nedeterminata. 

De asemenea, pentru operatiunile de inmatriculare efectuate la Oficiile Registrului Comertului, pentru inregistrarea microintreprinderii nu sunt datorate taxe.

Reglementari pentru SRL Debutante in 2015

Noul act normativ (publicat in Monitorul Oficial nr. 653 din 28 August 2015) completeaza si clarifica anumite aspecte legate de implementare practica a programului SRL-D. Astfel, inscrierea proiectelor in acest program se va face exclusiv online, pe baza de username si parola, in sesiuni semestriale de 15 zile calendaristice, pana la epuizarea bugetului alocat programului. Diferenta este ca potrivit vechilor prevederi, inscrierea on-line a proiectelor se facea in sesiune continua.

De asemenea, noul act normativ stabileste ca daca solicitantul nu are acces la computer, va primi asistenta gratuita din partea Oficiul Teritorial pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie.

Si modalitatea de evaluare a proiectelor se modifica. Conform noilor reguli, admiterea in program se va face in ordinea punctajului obtinut la evaluarea planurilor de afaceri depuse online, punandu-se astfel accentul pe calitatea planului de afaceri si nu pe ordinea in care solicitantii s-au inscris in program. Punctajul minim este de 60 de puncte. In cazul in care exista punctaje egale, departajarea se va face dupa urmatoarele criterii:
  • numarul de locuri de munca ce urmeaza a fi create in cadrul proiectului;
  • achizitia de echipamente tehnologice;
  • activitatea pe care acceseaza programul;
  • curs de anteprenoriat;
  • asociatul/administratorul SRL-D este somer sau absolvent din anul precedent la data inscrierii la Registrul Comertului;
  • data si ora inscrierii in program.
Nici evaluarea planului de afaceri nu mai este facuta de catre Ministerul Economiei, ci de Oficiul Teritorial pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie. Avizarea verificarilor se face de catre Directia de Implementare Programe pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii.

Descarca documentul si afla cum poti beneficia de cei 10.000 de euro »


Alte articole care te-ar putea interesa:

Profilul tinerilor manageri din Romania - Ghid de reusita profesionala

Ce studii au top 100 CEO din Romania?

Cele mai interesante 7 video-uri pe teme de cariera de la conferintele TED

Cum sa iti amenajezi biroul ca sa fii mai productiv

Ce muzica sa asculti la birou ca sa iti sporesti productivitatea
 

Va recomandam si:

Navigating the Future of Work: an interview with Marius Clapon, Head of IT Delivery @MassMutual Romania

ULTIMELE JOBURI