Socoteala de la facultate nu se potriveste cu cea de pe piata muncii


Ai terminat facultatea intr-un domeniu
dar iti doresti sa lucrezi in altul?





 

Cursurile s-au incheiat, facultatea a luat sfarsit cu bine si e timpul sa te angajezi, insa realizezi ca domeniul studiat nu iti este deloc pe plac pentru un viitor loc de munca. Ce este de facut in cazul acesta? 
 


Este important sa tii minte ca nu esti singurul care trece prin aceasta experienta si ca nu esti sortit esecului. De la an la an, piata ofertelor de angajare devine din ce in ce mai dinamica, mai competitiva si mai atractiva pentru cei aflati in cautarea locului de munca ideal. Nu de putine ori absolventii aleg sa se angajeze in domenii total necorelate cu calificarea obtinuta.

 
Putem spune ca ”Socoteala de la facultate
nu se potriveste cu cea de pe piata muncii”
!


Un motiv poate fi faptul ca asteptarile pe care ti le-ai construit nu corespund cu ceea ce crezi ca ti-ar placea sa faci zi de zi, in urmatorii ani ai vietii. Un alt motiv poate fi faptul ca ceea ce ai invatat la facultate nu este suficient pentru a convinge un angajator de potentialul tau sau ca oferta care ti-a fost prezentata nu te atrage deloc si ai decis astfel sa urmezi un alt drum mai accesibil. Factorii care te pot aduce in aceasta situatie sunt multi si difera de la individ la individ.
 

 
 
este sa nu intri in panica, sa te inarmezi cu multa rabdare si sa incepi sa intelegi care sunt motivele pentru care TU ai ajuns aici.



Iata cateva puncte de reper care te pot ajuta pe parcursul acestei analize:



Identifica motivul pentru care ti-ai ales specializarea

Ti-ai spus in timpul facultatii ca nu iti place ceea ce studiezi? Cum ai ajuns la universitatea asta? A fost alegerea ta sau a parintilor / familiei? Asteptarile pe care ti le-ai creat fata de domeniu sunt total diferite fata de ceea ce inveti de fapt? Crezi ca ceea ce studiezi nu este pe cat de practic te-ai fi asteptat? Ce faci tu acolo?

Este important sa intelegi ca programa universitara nu se va mula perfect dupa nevoile tale specifice. Va fi nevoie sa identifici toate acele elemente care iti plac in domeniul respectiv si sa incerci sa le atribui o valoare ce te poate ajuta pe viitor, indiferent de ce vei alege sa faci.

Ai ales marketing-ul pentru ca ti-a placut ideea de creativitate implicata, dar nu esti atras de crearea de strategii pentru campaniile online. Poate ca iti poti exersa potentialul artistic intr-un alt mod, pe o pozitie de graphic designer sau copywriter. 

 


Intelege ca domeniul studiat detine multe ramuri

Este foarte important sa identifici daca lipsa ta de interes este atribuita intregului domeniu sau daca pur si simplu nu esti atras de anumite ramuri ale acestuia.

Fa o lista cu toate elementele aferente care te atrag si pe care te vezi practicandu-le cu drag in cariera. Identifica tot ceea ce ai fi dispus sa faci, desi nu esti atras si ceea ce nu ai face sub nicio forma. Creeaza astfel un grafic al optiunilor tale. Apoi, analizeaza piata muncii si urmareste anunturile de angajare care reflecta cel mai bine ceea ce iti doresti sa urmezi. Vei fi surprins sa afli ca nu domeniul este cel care nu iti place, ci anumite nise ale acestuia. 

 

 


Foloseste-te de ceea ce stii deja

Si daca domeniul studiat este, totusi, cel care nu imi place si imi doresc sa profesez pe un alt drum?

E OK, toate lucrurile sunt interconectate. De multe ori cele mai bune echipe ale unor companii sunt formate din oameni specializati pe ramuri distincte, diferite in aparenta. Acest lucru se datoreaza numeroaselor perspective ce pot fi fructificate si cultivate intr-un astfel de echipa. Profita de aptitudinile personale, de cunostintele dobandite pe perioada facultatii si asigura-te ca le utilizezi la locul de munca. Companiile remarcabile se bucura sa lucreze alaturi de oameni care isi fructifica calitatile in fiecare zi, ai ghicit deja, indiferent de domeniul in care acestia au studiat.



Internetul iti apartine, profita de el!

Traim in vremea celui mai impresionant avans tehnologic. Tot ceea ce iti poti imagina se afla la doar un click distanta. De ce sa nu profiti de acest lucru pentru a deveni un candidat extrem de valoros pentru un post deschis?

Trebuie sa intelegi ca o diploma de specializare nu este privita drept o garantie a viitoarei tale performante in raport cu provocarile zilnice aparute la locul de munca. Urmeaza cursuri online de specializare, obtine certificari, intra in ONG-uri studentesti, citeste cat mai mult despre domeniul care te atrage, vorbeste cu oameni care lucreaza in acesta, impartaseste curiozitati si ocupa posturi similare pentru a obtine experienta necesara. Incearca sa intelegi toate implicarile job-ului care te atrage, sa dezvolti calitatile necesare prin autodisciplina si munca pentru a deveni un puternic competitor pe piata. Nu uita ca studiile finalizate nu iti limiteaza optiunile de angajare, ci te ajuta sa te dezvolti ca potential salariat.



Esti la inceput de drum

Am ajuns poate la cel mai important factor din aceasta lista, si anume cel care face referire la inceputul carierei. Se spune des ca inceputul este cel mai greu si este foarte adevarat. Probabil ca vei fi descurajat dupa incetarea studiilor si ai tot dreptul sa te simti asa. Cu toate acestea, nu uita ca acest lucru este complet normal. Identificarea unui loc de munca ideal este rar efectuata inca de la inceput. Profita de avantajul incontestabil pe care il detii: tineretea. Acum este cel mai oportun moment sa experimentezi pe cat de mult posibil, sa analizezi ce te atrage si sa incerci sa construiesti o baza solida in acest sens cu fiecare ocazie.



Nu iti pierde curajul si entuziasmul, exista schimbari de cariera chiar si la varste inaintate. Oamenii difera. Atat acestia, cat si lumea din jur evolueaza in permanenta, iar asta deschide posibilitati multiple catre scenarii care ar fi greu de anticipat in perioada tineretii. Totul va lucra doar in avantajul tau daca dai dovada de motivatie si entuziasm!

 

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca 30 de modele pregatite de specialisti din care merita sa te inspiri