De ce e cool să investești în Soft Skills?



Un mare avantaj pe care generațiile tinere îl au în piața muncii vremurilor noastre, este că englezismele nu doar că nu le sunt străine, dar chiar le vin mănușă. HR, job, remote, task, deadline, meeting - sunt cuvinte care fac parte firesc din vocabularul de zi cu zi.

Cu toate acestea, există un cuplu de noțiuni care, deși sunt foarte importante din punct de vedere profesional și de dezvoltare, nu sunt la fel de populare în discursul uzual al tinerilor: ”soft skills” și ”hard skills”. Așa că articolul acesta este dedicat unei mai bune explicații și înțelegeri a celei dintâi noțiuni amintite.

SOFT SKILLS

Prin soft skills trebuie să înțelegi:

  • atât abilități intrapersonale - modul în care gestionezi propriile emoții, situații, conflicte, stres,
  • cât și abilități interpersonale – cum interacționezi cu cei din jur, cum lucrezi în echipă, atitudinea, empatia, inteligența ta emoțională.
Cu alte cuvinte, soft skills aduce la un loc tot ceea ce arăți dincolo de ce este ”citibil” în CV-ul tău. Tot ce te ridică peste media profesională și te scoate din ‘mulțimea’ cu aceleași competențe tehnice. Aspecte poate mai greu de cuantificat, nefiin tehnice, însă care fac o diferență majoră, grație importanței din ce în ce mai mari acordate modului în care relaționezi cu cei din jur, felului în care știi să soluționezi probleme, conflicte sau cum te raportezi la situații noi.

Ai fi tentat să crezi că într-o lume din ce în ce mai înclinată spre dezvoltare tehnologică și automatizare a oricărui proces posibil, soft skill-urile cad pe un plan secund. Sau că sunt într-adevăr importante exclusiv în domeniile asociate și dedicate comunicării, precum PR-ul, jurnalismul sau resursele umane. Cu toate acestea, e bine să ții minte că trăiești contextul potrivit pentru a acorda o atenție deosebită aptitudinilor de comunicare interpersonală, esențiale în orice organizație, indiferent de profilul de activitate.

Indiferent de jobul pe care vrei să îl ai sau îl ai deja, modul în care gestionezi propriile emoții, diferitele situații, unele conflicte, stresul, schimbarea, este vital pentru viitorul carierei tale.

De ce sunt importante soft skill-urile?

Dincolo de pregătirea ta și de ceea ce știi să faci, cum alegi să o faci și cum îi faci pe ceilalți să se simtă devine un aspect foarte important în cadrul unei echipe. Mulți dintre angajatorii îmi spun că le este greu să găsească oameni deschiși la nou, oameni conștienți de importanța unei comunicări deschise, oameni dornici să fie parte din ceva mai mare decât ei înșiși, oameni DE ECHIPĂ.

Asta se întâmplă deoarece mulți dintre tinerii de azi nu au știut că trebuie investită cel puțin la fel de multă atenție în dezvoltarea abilităților intra și interpersonale, cât atenția acordată abilităților tehnice.

Studii precum cel derulat de Institutul Internațional de Cercetare Stanford și Fundația Carnegie Mellon, arată că până la 75% din succesul joburilor de lungă durată depinde de soft skills, fiind doar în proporție de 25% datorat aptitudinilor tehnice.

Cred că putem fi de acord: abilitățile de comunicare sunt noul must have care nu pare a ieși din trend prea curând!

Top soft skills

 
Abilitățile de comunicare – în scris sau verbal, abilitatea de a comunica în mod coerent rămâne abilitatea cea mai căutată de către angajatori


Atitudinea proactivă – deschidere către nou, către rezolvarea creativă a situațiilor problematice, management de conflict

 

Munca în echipă – capacitatea de lucra bine și eficient în echipă

 

Etica – responsabilitate și respect pentru cultura organizațională, profesionalism în respectarea viziunii și valorilor

Time management – într-o realitate în care a fi concentrat la un task mai mult de 10 minute a ajuns o super putere   grație nenumăratelor surse de distragere a atenției, valorificarea maximă a celor 8 ore de muncă a ajuns o abilitate     importantă

 

Ai bifat etapele formării profesionale, ai făcut slalom printre toate probele la care te-a supus școala – în toate stadiile ei, iar acum ești pregătit să te înrolezi în următoarea etapă a competiției și să te alături primei tale echipe.

Fie că te înscrii în scenariul de mai sus sau că te regăsești în primii tăi ani într-o organizație, vei sesiza rapid că pregătirea profesională e doar parte din ecuația care te face să devii un profesionist adevărat. Felul în care te prezinți, comunici și relaționezi cu toți cei din jurul tău, cântăresc enorm când vine vorba de valoarea unui om în echipă. Mai mult, soft skill-urile, acest must have al momentului, te diferențiază de ceilalți, fără a ține cont de specificul profesiei tale.





credits catre: Leonard RIZOIU
 
      
HR Expert & Managing Partner la leoHR - o voce puternică in zona de capital· uman din România , cu peste 15 ani de experiență în business· și management· în diferite industrii .
Leonard Rizoiu este definiția profesionistului cu gândire strategică ,  orientat spre rezultate , care· înțelege în profunzime nevoile afacerilor , construind soluții complete· și personalizate pentru acestea . Promotor al empatiei și umanității în piața muncii , Leonard Rizoiu contribuie activ atât la creșterea performanței în organizații , cât și la educarea publicului larg prin numeroase intervenții TV și în presa scrisă .





 

Va recomandam si:

Model CV 2024