Job-ul de Specialist SEO se cauta din ce in ce mai mult si salariul ajunge si pana la 2000 euro lunar!

In ultimii ani s-a dezvoltat o noua ramura a marketingului online si anume SEO (Search Engine Optimization).

SEO este procesul prin care optimizezi paginile unui site pentru a ajunge in prima pagina din Google pe cuvintele cheie care descriu cel mai bine ce se afla ca si continut intr-o pagina.

De exemplu, la o simpla cautare pe Google pe cuvantul cheie (chiar daca o cautare in motorul de cautare este formata dintr-o expresie sau doar cateva cuvinte, acestea se numesc cuvinte cheie) “canapele extensibile”, observam ca in clasamentul motorului de cautare, Google, se afiseaza 2 tipuri de rezultate: 

1. Organice (SEO, adica nu platesti pentru fiecare vizitator, vanzare de pe site sau click) 
2. Anunturi platite cu ajutorul platformei Google Ads (anunturile se afiseaza in urma unor licitatii pe cuvintele cheie dorite si se plateste per click).



Deci, daca te-ai intrebat cum reusesc aceste site-uri sa apara in prima pagina din Google atunci cand cauti ceva sau doresti sa fii mai vizibil in fata potentialilor clienti, acesta este raspunsul pe scurt.

Multe companii s-au dus in zona de online si se promoveaza cu ajutorul SEO.

Ce salarii sunt pentru meseria de specialist SEO, in Romania?

Junior Specialist SEO
  • Salariul incepe de la 2500 RON net daca esti la inceput de drum si abia inveti tainele acestei meserii. 
  • Timpul pentru a trece la urmatorul nivel de Middle Specialist SEO este undeva intre 6-12 luni.
  • Activitati: articole seo, strategii de link building, meta title, meta description, structuri de url si activitati de sustinere a specialistilor SEO Middle.

Middle Specialist SEO
  • Salariul pe care il poti avea intr-o agentie seo sau o companie care doreste sa se promoveze cu ajutorul acestui canal este intre 2500-4500 RON net.
  • Timpul de invatare este, de obicei, intre 12-36 de luni (daca nu inveti singur si acasa sau din alte surse, experiente personale ca freelancer etc.).
  • Activitati: crearea auditurilor seo, coordonarea juniorilor si realizarea strategiilor lunare pentru atingerea obiectivelor clientilor, cat si asistarea activitatilor seniorilor.

Senior Specialist SEO
  • Salariul poate depasi si 6000 RON net daca ai in subordine o echipa de juniori, middle si content writeri cu care lucrezi in cadrul proiectelor care ti-au fost atribuite. 
  • Timpul pentru a ajunge pe aceasta pozitie este in medie 5 ani.

Head Of SEO
Aceasta pozitie este cea de sef de departament care are in subordine toti specialistii SEO si departamentul de content writing, iar salariul poate depasi si 2000 euro net. 

In medie, pentru a ajunge in aceasta pozitie este nevoie de 5-7 ani de experienta. Insa, pentru toate pozitiile de mai sus se poate ajunge mult mai repede in functie de determinarea si implicarea in proiecte, aptitudinile si ritmul de invatare.

In momentul de fata exista o cerere foarte mare din partea companiilor pentru aceste pozitii, iar numarul de specialisti in SEO este mult mai mic si nu acopera nevoile companiilor.

Ce poti face pentru a deveni un specialist SEO?
  • Te poti angaja ca specialist SEO junior intr-o companie, insa multe dintre acestea cer deja experienta, chiar si pe postul de junior (cel putin sa cunosti terminologiile si cum se fac anumite actiuni de baza). Insa, sunt companii care doresc sa educe de la bun inceput specialistii dupa viziunea lor si aici te poti angaja mult mai usor. Tot ce trebuie sa faci este sa aplici la un astfel de job si sa vezi rezultatul si feedback-ul pentru a sti ce ai de facut!
 
  • Poti urma un curs SEO pentru a invata de la un expert in domeniu pas cu pas, tot ceea ce trebuie sa stii. De recomandat este sa optezi pentru un curs practic unde ai posibilitatea sa interactionezi cu mentorul si testezi tot ceea ce inveti. Dupa ce ai primele rezultate, esti pregatit sa aplici cu succes la un post de junior.
Vezi aici locuri de munca ca Specialist SEO si aplica pentru una din pozitiile vacante!



Despre Mihai Chitoiu

Head Of SEO si fondatorul agentiei de SEO cliențipeviață.ro cu experienta de +5 ani in domeniu.
 
S-a specializat la agentii mari de profil din Romania, a lucrat cu +100 de proiecte din mai mult de 40 de activitate de domenii diferite si cu branduri ca Decathlon sau Bigotii.





 

Va recomandam si:

BEST EMPLOYER FEST - ediția a IV-a. Festival de bune practici “employee experience”

ULTIMELE JOBURI