Sfaturi de la tata, pentru un start frumos in orice profesie



articol redactat de Angela Ghircoias, Managing Partner Eurotriade

Cand eram la inceput de cariera, tata mi-a dat cateva sfaturi pe care le-am inteles, deslusit si, mai ales, probat, pe parcursul a 15 ani de experienta profesionala.

Cred ca sunt sfaturi de bun simt si in acelasi timp principii pentru a ramane echilibrat in acesata lume plina de viteza si pripa.

Iata ce sfaturi am primit:
 

1. Mergi la serviciu ca acasa

Se referea la faptul ca ar trebui sa-mi aleg un job unde sa ma simt in largul meu si sa merg destinsa si doritoare de a incepe o noua zi, asa cum mergem fiecare dintre noi, acasa. Intre timp pandemia a contopit spatiul de birou cu cel de acasa pentru multi dintre noi. Iar daca veti/vom reveni la pivotarea intre serviciu si casa, acest sfat mi s-a parut esential. In primii 6 ani de cariera mergeam la serviciu cu o stare neplacuta, aproape ca imi venea rau. Asta pentru ca nu ma potriveam deloc cu mediul de lucru, cu echipa si cu managerul departamentului.

Cand am schimbat jobul am inceput un proces de regasire si din fericire, au trecut multi ani de cand am uitat complet acel sentiment neplacut din fiecare dimineata. Un job nepotrivit iti afecteaza toata fiinta. Asa ca asculta-ti instinctul si alege un mediu care sa-ti permita sa fii tu insati/tu insuti.
 

2. Tu nu stii in cat timp a invatat colegul tau/seful tau mai cu experienta ceea ce stie astazi. Ai incredere in tine si da-ti timp. 

Am trait si asta. Primul meu manager era cu aproximativ 7-8 ani mai mare. Cand m-am angajat aveam impresia ca sunt la ani-lumina fata de ce stie. De fapt toti colegii erau cu ceva ani mai mari si nu erau la primul job. In timp mi-am dat seama ca nerabdarea mea de a ajunge la un nivel similar nu a facut decat sa-mi reteze potentialul si creativitatea.

Bucura-te de varsta pe care o ai, inclusiv in profesie. Oricat esti de novice, sigur ai ceva aparte, ceva al tau pe care il poti oferi echipei. Entuziasmul nu e putin lucru, mai ales in aceasta epoca unde a fi blazat este la mare moda.
 

3. Nu-ti subaprecia adversarul

O profesie se cladeste pe propriile puteri, resurse si rezultate, nu pe ceea ce nu poate celalalt. Ar fi multe de scris, dar cred ca va las sa reflectati pur si simplu la propria intelegere a acestui principiu.
 

4. Ca sa poti face bine lucruri mari, mai intai trebuie sa poti face bine lucruri marunte, de exemplu ordine in camera…

Probat! Intalnesc adeseori tineri care au ambitia de a ajunge pe functii importante, repede. Si am vazut tineri care au si reusit. Totusi, o ascensiune care sare etape se « plateste » mai tarziu, in sensul ca lipsa parcurgerii unui ciclu complet de experiente il priveaza pe beneficiar de anumite momente de « a-ha ». Si am vazut multe « prabusiri » din varful piramidei, intrucat persoanele nu erau constiente de propriile lacune.

Mai ales acum, vad oameni la 40 ani, concediati pentru ca nu au tinut pasul cu stadiul companiei sau cu tehnologia, au refuzat sa-si recunoasca neajunsurile sau au fost mult prea incarcati si apasati de taskurile zilnice pentru a invata continuu si a acumula cunostinte relevante. Sau persoane in pragul colapsului din cauza epuizarii fizice si psihice la job.

Ramai deschis/a, revino adeseori la valorile importante pentru tine.

Nici o profesie nu merita sa platesti cu timpul personal sau cu sanatate.

Despre Angela Ghircoias
Angela are 15 ani de experienta in domeniul Resurselor Umane (recrutare, salarizare, dezvoltare organizationala). A lucrat in companii multinantionale primii 7 ani din cariera iar de 8 ani lucreaza in cadrul EuroTriade (companie de consultanta HR).

A avut ocazia sa lucreze in Romania, India si Cehia iar echipa sa actuala este una multiculturala, avand colegi din Romania, Germania, Franta, Brazilia si SUA.

Ii place domeniul Resurselor Umane pentru ca ii ofera ocazia de a afla povesti de viata si de cariera care o inspira. Apreciaza discutiile sincere si se bucura oricand sa impartaseasca lectiile invatate despre HR, viata si antreprenoriat. In viata personala este pasionata de India, natura, dans si se bucura de rolul de mama si sotie.

Despre EuroTriade
Companie de consultanta HR, de 14 ani in Romania si de 15 ani in lume, cu expertiza in recrutare personal cu studii superioare (industrial/automotive, IT, BPO, juridic), precum si in consiliere de cariera. Mai multe despre EuroTriade aici si aici.


 

Va recomandam si:

Model CV 2024

ULTIMELE JOBURI