Bine ai venit in echipa! Ce faci in prima zi la job?

Ai trecut cu brio de procesul de recrutare si tu esti cel/cea care a primit noul rol din echipa, ai primit telefonul care sa iti dea vestea cea mare si care sa iti spuna cand va fi prima ta zi la birou.

Ziua cea mare a venit si probabil ti-ai facut deja cateva scenarii despre cum se va desfasura ziua ta, ce haine iti alegi si te-ai intrebat de cel putin cateva ori cum vor fi noii colegi.

Prima zi la noul loc de munca nu te va defini pentru tot restul perioadei pe care o vei petrece in companie, dar nu strica sa faci o impresie buna inca de la inceput.
 

Inainte sa pornesti spre companie

Teri Hockett, chief executive la “What’s for work?” sugereaza sa ajungi cu cel putin 15 minute inainte. Asadar, incearca sa iti planifici dimineata, cu tot ceea ce presupune rutina ta de dimineata pentru a fi sigur/sigura ca nu vei intarzia.

Cu siguranta, cel putin unul dintre interviurile pe care le-ai avut pe perioada in care te aflai in procesul de recrutare a fost in birourile in care acum tu vei lucra. Ceea ce inseamna ca ai putut sa iti faci o idee despre dress code-ul companiei.

Insa, daca nu ai reusit sa conturezi o idee generala despre modul in care trebuie sa te imbraci, cel mai bine alegi un outfit smart casual. Stii cum se zice mai bine sa fii overdressed, decat underdressed.
 

Turul biroului



Printre primele lucruri pe care le vei face in prima zi la noul tau job va fi turul biroului in care vei fi prezentat/prezentata tuturor colegilor. Pentru cei care sunt mai introvertiti sau socially anxious probabil acesta este unul dintre acele momente care ai vrea sa se termine cat mai repede.

Desi nu te simti confortabil incearca sa fii cat mai prezent/prezenta, sa retii cat de multe nume poti, sau cel putin sa nu uiti ce rol au in companiei.

Potrivit lui Mark Strong, career coach, cel mai bun lucru pe care poti sa il faci in primele zile la job este sa fii un mic observator, sa fii atent/atenta la cei din jur, sa ai o atitudine prietenoasa si pozitiva. Ascultandu-i pe cei din jurul tau poti descoperi mai multe despre proiecte, modul de lucru, departamente etc. Este sansa ta sa intelegi “tabloul” general al companiei.
Nu refuza invitatia la pranz

Daca managerul tau sau colegii din departament te invita sa luati pranzul impreuna nu refuza. Cadrul social iti va oferi sansa sa afli mai multe despre oamenii cu care vei lucra, sa iti dai seama ce fel de personalitati ai in jurul tau. Daca te temi ca vor fi momente un pic stanjenitoare sau nu stii ce subiecte sa aduci in discutie gandeste-te inainte la cateva tematici pe care le-ai putea aborda – evenimente curente, povestioare personale etc.
 

Sa trecem la treaba...sau nu



Odata ce ai trecut peste procesul de “initiere” probabil vei petrece mai mult timp cu mentorul/managerul tau. In acest caz te poti astepta la doua situatii, fie vei primi primul tau task, fie vei afla mai multe despre companie (misiune, valori, etc)

In cazul in care vei avea un task de realizat, nu ezita sa iti dovedesti potentialul si sa abordezi problema intr-o maniera personala. Potrivit Forbes, managerii care au aceasta abordare vor sa observe cum te descurci finalizand primul task in noul rol.

Nu uitati ca internship-ul este poarta de intrare intr-o companie, este perioada cand puteti demonstra ca meritati sa deveniti angajati, dar si cand va puteti convinge daca este oportun si pentru voi asta” – Isabell Coler, HR Manager @ foodpanda

Pe de alta parte, prima zi poate fi mult mai relaxanta, vei primi mai multe materiale pe care sa le citesti despre companie si overall te vei familiariza cu misiunea si valoriile companiei.
 

Incepe perioada de proba

Perioada de proba este si ea reciproca – angajatorul testeaza abilitatile pe care ai afirmat ca le ai, dar si dorinta de a invata, capacitatea de a te adapta la viata si regulile companiei, de a te integra in echipe etc.

In acelasi timp, pentru candidat este important sa nu “pluseze” in aceasta perioada, sa incerce sa ramana natural, astfel incat sa fie la randul lui convins ca ii place, este disponibil mental sa mearga mai departe. Sa puna intrebari, sa isi exprime punctele de vedere in mod echilibrat, sa contribuie la viata echipei din care face parte. Provocarea este sa ramai pe termn lung intr-o companie, nu sa treci de perioada de proba, potrivit Adrianei Record, Director Executiv @ CCIFER (Camera Franceza de Comert si Industrie din Romania).
 

Bye, bye bye

Ai trecut cu brio de prima zi! Insa, nu te grabi sa inchizi laptopul si sa pleci acasa. Multumeste-I managerului pentru primirea calduroasa si suportul oferit. Daca isi doresc sa afle parerea ta despre prima zi, nu te sfii sa ii spui cu ce lucruri te-ai confruntant sau sa ii adresezi eventuale intrebari.

Descopera mai jos alte 6 moduri prin care poti face o impresie buna in prima ta zi la job

Citeste si:

 

Va recomandam si:

Model CV 2024

ULTIMELE JOBURI