7 mituri despre profesia de consultant

Buna ziua, numele meu este Mihai si sunt consultant.

 

De cate ori nu am auzit acest lucru?

Fie ca Mihai lucreaza intr-o multinationala si ofera sfaturi CEO-ului unei companii sau vinde asigurari de viata ori produse de nutritie pe cartea lui de vizita sta scris titlul de Consultant.

 

 

Termenul de consultant este folosit in mod abuziv in Romania, motiv pentru care in jurul acestei profesii s-au creat o serie de mituri in ultimii ani. Prin conventie vom defini Consultant = specialist care da indicatii sau trage concluziile in chestiuni care privesc specialitatea sa, si a carui munca are un impact major asupra organizatiei consiliate.

Fals sau Adevarat? Sa incepem!

1) In consultanta se munceste mult

Daca esti genul de persoana careia ii place sa aiba o viata linistita, sa faca lucrurile incet iar la ora 18.00 sa rupa usa biroului in drum spre casa atunci cu siguranta consultanta nu este pentru tine.

Ritmul de lucru este in valuri datorita unei puternice orientari pe proiecte fiind alternate perioade de lucru intens cu termene limita scurte cu altele de activitati de rutina precum munca de cercetare si documentare.

O relatie subestimata frecvent este cea dintre nivelul de experienta si ora la care iti termin sarcinile dintr-o zi. Pe masura ce capeti experienta vei reusi sa faci mai multe activitati intr-un timp mai scurt, devenind mai eficient.

Concluzia: Adevarat!
 
 

2) In consultanta se castiga foarte bine

Ai calculat vreodata care este castigul tau pe ora efectiv lucrata? (salariu impartit la numarul de ore lucrate pe luna din care sa scazi pauzele de fumat, cafea, pauza de masa si alte momente in care care nu esti productiv)

Compara acum rezultatul tau cu media platita pe ora unui consultant tinand cont si de nivelul de concetrare intelectuala necesar pentru a fii performant in consultanta. La ce concluzie ai ajuns?

Ca in orice alta meserie, inceputul este mai greu din punct de vedere financiar – si acest lucru se intampla pentru ca initial, angajatorul investeste in dezvoltarea ta, iar rezultatele tale nu contribuie semnificativ si direct la rezultatele companiei. Cat timp vei acumula cunostinte, vei castiga un salariu mediu pentru piata, dar odata cu cresterea in experienta si in responsabilitati si rasplata financiara va deveni pe masura.

Concluzia: Depinde de nivelul de experienta si responsabilitati!

 
 

3) In consultanta se intra greu

Industria de consultanta si in special companiile ce ofera servicii pure de Strategy Consulting sunt vestite pentru nivelul ridicat de dificultate si complexitatea al proceselor de recrutare.

Haideti sa facem un scurt exercitu si pentru 5 minute sa privim lucrurile din perspectiva angajatorului.

Rolul procesului de recrutare este de a atrage si retine in organizatie persoane capabile de a face fata cu succes activitatilor de zi cu zi (termene limita, volum de lucru, cunostiinte specifice, competente...etc).
Testele si studiile de caz nu sunt altceva decat o modalitate prin care angajatorul se asigura ca un candidat ce trece prin acest proces cu succes va face fata cu brio job-ului.

 

 
 

Situatie ipotetica:

Sa presupunem ca o persoana care ar pica la teste ar fi angajata intr-o firma de consultanta.

Ce s-ar intampla?
Nu ar face fata la volumul de munca fie pentru ca ii lipsesc cunostintele necesare, fie pentru ca personalitatea sa nu este compatibila cu aceasta profesie sau firma, ar avea in mod constant evaluari negative din partea managerului, ar deveni demotivat(a) totul incheindu-se cu demisia sau mai rau concedierea.

 

 

Concluzia: Adevarat!

 

4) In consultanta se promoveaza greu

 
Atunci cand lucrezi in echipe mici sau medii de maxim 20 de oameni este mult mai usor sa ai o contributie importanta la rezultatul final al unui proiect sau chiar al companiei luata ca un intreg. Cu cat rezultatele tale sunt mai vizibile si usor de evaluat si promovarea catre urmatorul nivel devine la fel de usor de obtinut.

In plus, majoritatea companiilor multinationale de consultanta utilizeaza sistemul up or out prin care daca intr-o anumita perioada de timp nu reusesti sa promovezi catre nivelul urmator esti “consiliat” in afara organizatiei. Prin implementarea acestui sistem angajatorul isi asigura un nivel de performanta constant iar tu primesti un plan de cariera ce garanteaza o evolutie ascendenta.

De retinut: Exista si un revers al acestor sisteme – cea mai mica greseala sau incompetenta va fi observata imediat.

Concluzia: Fals!

 

5) Consultanta este o rampa de lansare catre o pozitie de manager intr-o companie de top

Daca vei cerceta atent biografiile liderilor care conduc acum companiile de top fie din Romania fie la nivel mondial veti descoperi ca o marte parte au lucrat in consultanta la un moment sau altul din cariera lor. In mod natural apare o intrebare:

De ce devii un manager mai bun daca lucrezi inainte in consultanta?

Cauzele sunt multiple, dar un raspunsul facil poate fi:

Pentru ca va avea in minte doua aspecte esentiale pe care lucrul in alte domenii nu ti-l poate oferi:

  • o vedere de ansamblu asupra organizatiei (sisteme, procese, oameni)
  • o gandire orientata spre profitabilitatea companiei, departamentului si nu in ultimul rand catre dividendele actionarilor
Concluzia: Adevarat!
 

6) Consultanta este un job plictisitor

Daca traiesti cu impresia ca un consultant este o persoana izolata intr-un birou ce nu face altceva decat sa analizeze cifre si sa creeze rapoarte toata ziua, gresesti!

Din contra, meseria de consultant inseamna si munca operationala, comunicare si interactiune cu mai multe persoane (furnizori, echipa din care faci parte, manager de proiect). Adauga la asta si lucru la sediul clientului pentru a-i descoperi si rezolva corect problemele si vei avea o imagine mai apropiata de realitate.

Concluzia: Fals!
 
 

7) Pentru a oferi consultanta trebuie sa ai experienta de lucru in domeniul respectiv

Clientul in general apeleaza la serviciile de consultanta din mai multe motive: lipsa de timp, costuri mai ridicate de a rezolva problema respectiva intern si poate cel mai important – abordarea obiectiva si detasata pe care numai o persoana din exterior o poate avea.

Experienta este un atu, dar sunt si companii care angajeaza tineri fara o experienta prealabila pe care ii pregatesc intens timp de mai multi ani. Ideal ar fi sa iti incepi cariera intr-o industrie care te intereseaza astfel incat sa inveti cum functioneaza concret. Dupa cativa ani, o mutare de cariera in consultanta pe industria respectiva poate fi o optiune foarte buna.

Concluzia: Fals!
 

Indiferent daca vei alege sau nu sa lucrezi in consultanta noi iti sugeram sa iti raspunzi sincer la o intrebare:

Vreau sa lucrez in consultanta pentru ca personalitatea si abilitatile mele sunt compatibile cu aceasta profesie
sau
doar pentru ca este o profesie la moda?

 

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca 30 de modele pregatite de specialisti din care merita sa te inspiri