Tehnici simple care te vor ajuta sa-ti imbunatatesti memoria

Cate zile are luna aprilie?
Pentru a raspunde la aceasta intrebare, englezul ar incepe sa cante Thirty days hath September. Tu, in schimb, te-ai uitat probabil la pumn si ai inceput sa numeri.

Cele doua exemple reprezinta mnemotehnici (tehnici de imbunatatire a memoriei) des intalnite, care urmaresc codificarea informatiilor intr-o maniera care va fi mai usor de retinut pentru creier. Acestea pot fi usor folosite in viata de zi cu zi.

In acest articol vei afla despre tipurile diferite de memorie si cum stabilesti care este predominantul tau si despre tehnici simple care te vor ajuta sa retii mai usor informatia.
 

TIPURI DE MEMORIE

Exista o multitudine de metode si tehnici care promit sa-ti imbunatateasca memoria. Inainte de a incerca oricare dintre aceste metode, este important sa stii ce tip de memorie ai. In acest fel, vei alege mai usor metoda cea mai eficienta pentru tine.

Memoria poate fi de mai multe feluri: vizuala, auditiva, auditiva digitala si kinestezica. Aceasta corespunde unui anumit tip de a invata, la care ar trebui sa ne adaptam. Impartirea este destul de intuitiva:

  • cei cu memorie vizuala invata mai bine cu ajutorul imaginilor;
  • cei cu memoria auditiva prefera sa auda informatia;
  • memoria auditiva-digitala apare la cei care asimileaza informatia cu ajutorul vocii interioare;
  • cei cu memoria kinestezica invata prin practica.

Aceasta diferentiere este cunoscuta, insa prea putini sunt cei care stiu ce tip de memorie au si ce metode ar trebui sa utilizeze in functie de aceasta.

Un instrument foarte bun de testare a memoriei este oferit de BBC (il gasesti la sfarsitul articolului, la resurse) si se structureaza pe mai multe niveluri: visual recognition memory, memory binding, digit span, visual memory capacity, everyday objects, visual delayed recall si working memory capacity.

Analizeaza-ti obiceiurile de invatare si vezi care este tipul de memorie predominant. Nu neglija insa si celelalte tipuri si alege care metoda crezi ca ti se potriveste cel mai bine.
 

5 TEHNICI DE IMBUNATATIRE A MEMORIEI

Exista numeroase metode utilizate pentru imbunatatirea memoriei. Iata doar o parte dintre ele:


Inlocuieste cu imagini sau obiecte cunoscute
Creierul nu accepta informatia pe care nu o cunoaste. De la o anumita varsta, orice obiect nou cu care intram in contact cautam sa-l asociem cu ceva care ne este deja familiar.

Exista numeroase competitii de memorie in cadrul carora participantii au de memorat un pachet intreg de carti sau 1.000 de numere aparute aleator, recordul pentru memorarea unui pachet de carti fiind in prezent de 43 de secunde. Campionii acestor tipuri de competitii au vorbit adesea despre secretul din spatele reusitei lor. Ideea esentiala era aceea de a nu incerca sa memorezi exact cartile, ci fiecare carte sa o asociezi cu o imagine sau un personaj din viata ta si sa creezi o poveste.


Creeaza legaturi
Aceasta tehnica este utila in momentul in care ai de retinut o lista. Ia fiecare obiect in pare si conecteaza-l cu obiectul anterior intr-o maniera memorabila. Astfel, povestea neobisnuita care va rezulta va fi greu de uitat.

Iata mai jos cum poti folosi aceasta tehnica:

Aceste legaturi formeaza Sistemul Peg. Premisa de la care porneste acest sistem consta in faptul ca este mai greu de retinut lista de cuvinte: Andrei, stea, oaie, dinte, piatra. Mult mai usor de memorat este imaginea cu Andrei care se uita la o stea si care incepe sa fie alergat de o oaie cu un dinte lipsa. Oaia insa nu Il prinde pentru ca se impiedica de o piatra.


Hartile mentale
Hartile mentale (Mind Maps) sunt foarte utile in memorarea informatiei complexe. Acestea te ajuta in stabilirea conexiunilor logice dintre diferitele tipuri de informatie si in stabilirea celor mai importante aspecte.

Sunt cateva etape simple pe care trebuie sa le urmezi in realizarea unei harti mentale:

  • stabileste ideea principala – intodeauna o harta mentala se bazeaza pe un subiect bine conturat;
  • pornind de la ideea principala, creeaza cai diferite, folosind linii curbate, nu drepte, rigizi;
  • adauga noi cai mai subtiri sau mai groase; alege-ti un sistem propriu prin care sa insemnezi importanta fiecarui element adaugat;
  • foloseste culori diferite pentru fiecare idee secundara care rezulta din ideea principala; culorile diferite iti vor antrena si stimula memoria din punct de vedere vizual;
  • pentru fiecare categorie principala, ataseaza o imagine; imaginile sunt mult mai usor de retinut si iti vor starni imaginatia.


Localizarea
Tehnica localizarii te ajuta sa retii informatia, realizand o conexiune intre obiectul sau evenimentul pe care trebuie sa-l memorezi si elemente ale unui traseu.

Cum functioneaza localizarea:

  • alege un drum pe care il cunosti foarte bine, ca de exemplu drumul de acasa la facultate sau munca;
  • selecteaza elemente banale, dar cunoscute ale acestui traseu;
  • asocieaza cu aceste elemente informatiile pe care doresti sa le retii.

Iata, de exemplu, cum poti retine lista de cumparaturi:

Tehnica este utila pentru retinerea unor informatii simple si este folosita in memorarea pe scurta durata.

Fa un lucru iesit din comun
Sunt anumite lucruri atat de marunte, incat de multe ori le acordam prea putina importanta si le uitam. Poate cel mai bun exemplu consta in gestul de a inchide usa. De cate ori nu ti s-a intamplat sa te gandesti sau chiar sa te intorci inapoi pentru a verfica daca ai inchis usa?

Construieste-ti un ritual, cu cat mai neobisnuit cu atat mai bine. De fiecare data cand inchizi usa invarte-te o data. Ulterior, daca iti va veni gandul “Oare am inchis usa?”, iti vei aminti de pirueta pe care ai facut-o.


Asadar, pentru a-ti imbunatati memorie poti:

  • inlocui informatia cu imagini sau obiecte cunoscute;
  • sa creezi legaturi;
  • apela la harti mentale;
  • localiza;
  • sa faci un lucru iesit din comun.

 

EXERCITIU

Incearca sa memorezi cele 5 metode prezentate mai sus utilizand chiar una dintre metode.

RESURSE
  • Test de memorie oferit de BBC si grupat pe diferitele tipuri de memorie;
  • Lumosity este cea mai buna platforma gratuita care iti ofera un training personalizat pentru imbunatatirea memoriei, atentiei, flexibilitatii sau a capacitatii de rezolvare a problemelor.
  • Brainsmart iti pune la dispozitie o serie de tips&tricks legate de memorie si iti prezinta cele mai cunoscute tehnici.

Indiferent daca iti doresti sa treci cu bine de sesiune, sa devii mai eficient la locul de munca sau sa nu te mai intorci inapoi sa verifici daca ai inchis usa, tehnicile de memorare te vor ajuta sa devii mult mai eficient.

Tu ce trucuri de memorare folosesti?

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca 30 de modele pregatite de specialisti din care merita sa te inspiri

ULTIMELE JOBURI