1 din 10 firme va face angajari in primul trimestru din 2014

In primele 3 luni ale anului 2014 doar 1 din 10 firme va face angajari. In aceeasi masura, 10% dintre angajatori prevad reduceri de personal, in timp ce 78% dintre acestia nu anticipeaza nicio schimbare in numarul angajatilor. Datele subliniaza, astfel, o relativa stabilizare a pietei fortei de munca pentru primul trimestru al anului viitor.

"Tendinta nationala este evident una de stabilizare a fortei de munca. Ponderea angajatorilor care nu-si vor modifica numarul total de angajati a crescut cu inca 4 puncte procentuale fata de varful istoric atins trimestrul trecut, semn ca din ce in ce mai multi angajatori se multumesc sa ramana in expectativa, asteptand evolutii pozitive mai clare inainte de a decide sa-si mareasca forta de munca. Actuala previziune neta de angajare este deci un semnal incurajator, dar retinut, privind ritmul crearii de noi locuri de munca in urmatoarele trei luni"

Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup Romania

Previziuni de angajare pe regiuni
Angajatorii din 4 dintre cele 8 regiuni vizate de studiu prevad cresteri ale numarului de angajati in perioada Ianuarie – Martie 2014. In regiunea de Sud se poate observa o imbunatatire de 17% in comparatie cu ultimul trimestru din 2013, urmata de regiunea Centrala, cu o crestere de 6% si de Bucuresti – Ilfov, cu o imbunatatire de 5 puncte procentuale. Pe de alta parte, comparand rezultatele cu cele pentru primul trimestru al anului 2013, putem observa o scadere a previziunilor de angajare in 6 dintre cele 8 regiuni. Angajatorii stabilesc o previziune de -4%, in scadere cu 17%, pentru regiunea de Sud-Est, dar si o scadere de 12% pentru regiunile de Nord – Vest si Vest.


Previziuni de angajare pe sectoare de activitate
In 6 dintre cele 10 sectoare de activitate vizate de studiul Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca exista intentii ferme de angajare pentru primele 3 luni ale anului 2014, in timp ce angajatorii din 3 sectoare de activitate prevad o scadere a numarului de angajati din companiile lor.

Cu o previziune neta de +13%, industria de prelucrare se afla in topul domeniilor unde angajatorii estimeaza ca vor avea loc angajari, la polul opus situandu-se constuctiile, cu o previziune neta de angajare de -11%, pe aceeasi linie cu previziunile pentru ultimul trimestu al anului 2013, dar cu 15% sub valoarea din primele 3 luni ale lui 2013.

Comparativ cu primul trimestru al anului 2013, previziunile pentru cresterea numarului de angajati sunt mai mici in 8 dintre cele 10 sectoare de activitate, in sectorul de comert cu amanuntul inregistrandu-se declinul cel mai abrupt: +2%, cu 20% mai putin decat in aceeasi perioada din anul 2013.

Pe de alta parte, sectorul agricol, de vanatoare, silvicultura si pescuitul inregistreaza o crestere semnificativa a previziunii nete de angajare, ajungand la +12%, fata de +8% in primul si ultimul trimestru al anului 2013.

Angajatorii inca oscileaza intre prudenta si echilibru, pe de o parte, si oportunitatea de dezvoltare pe de alta parte. Intr-un climat economic nesigur, companiile vor da, totusi, un mic imbolt angajarilor la inceput de 2014, previziunea neta de angajare ajustata sezonier fiind de +4%, relativ stabila fata de trimestrul anterior, dar moderat mai slaba decat cea din primul trimestru al anului 2013. La nivel global, in 34 din 42 de tari se estimeaza ca se vor face angarari, singurele previziuni negative nete fiind in Italia, Spania, Irlanda, Finlanda, Slovacia si Belgia.

Studiul a fost realizat de Manpower, in perioada 17 - 29 octombri, pe un esantion de 625 de angajatori din Romania, carora li s-a adresat urmatoarea intrebare: “Cum credeti ca se va schimba numarul de angajati din cadrul companiei dumneavoastra in primele luni ale anului 2014, comparativ cu trimestrul actual?” Studiul are o marja de eroare de +/-3,9%.

Previziunea neta de angajare este diferenta dintre procentul de angajatori care anticipeaza o crestere a volumului total de angajari si procentul de angajatori care prevad o scadere a angajarilor in compania lor, in trimestrul urmator.

 

Va recomandam si:

Navigating the Future of Work: an interview with Marius Clapon, Head of IT Delivery @MassMutual Romania