Tineri juristi in vizita in „capitala” Uniunii Europene

In perioada 15-17 mai 2013, Asociatia Europeana a Studentilor in Drept, ELSA Iasi a organizat o vizita de studiu institutionala in Bruxelles, „capitala” Uniunii Europene. Din grupul de paisprezece participanti au facut parte zece studenti ai Facultatii de Drept din cadrul Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, membri ELSA Iasi, trei studenti ai Facultatii de Drept, Universitatea de Vest din Timisoara si o studenta a Facultatii de Drept, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca.

Cei paisprezece participanti au beneficiat de aceasta vizita de studiu intitutionala la invitatia doamnei europarlamentar Monica Macovei, fost Ministru al Justitei si de asemenea invitat la Scoala de Vara „Freedom of Speech”, organizata in vara anului 2011 de catre ELSA Iasi. In cele trei zile participantii au avut ocazia de a vizita si de a cunoaste mai indeaproape institutiile Uniunii Europene precum Parlamentul European si Comisia Europeana dar si de a participa activ in dialoguri despre probleme juridice de actualitate cu doamna europarlamentar .

Intrarea Romaniei in Uniunea Europeana a implicat o serie de modificari substantiale in viata cetatenilor romani. Asimilarea optima a acestor schimbari nu se pot realiza decat in masura in care sunt intelese modul de functionare si rolul Uniunii Europene.

Cele trei zile ale deplasarii la Bruxelles au avut un program extrem de atractiv pentru orice tanar jurist. Astfel, chiar in prima zi, participantii au vizitat sediul si membrii din conducerea ELSA International, actualmente cea mai mare asociatie a studentilor la drept din intreaga lume, reteaua acesteia numarand peste 38.000 de membri din peste 200 de facultati si din peste 40 de tari. 

Experienta a continuat in cea de a doua zi cu vizita Muzeului Parlamentului European: Parlamentarium, unde studentii au avut ocazia sa observe si sa-si consolideze cunostintele despre Uniunea Europeana intr-un mediu placut si interactiv. In continuarea a urmat vizita Parlamentului European si prezentarea acestuia realizata de catre doamna Mariana Cosac, responsabil pentru sectorul romanesc al Unitatii de Vizite la Parlamentul European si domnul Mihai Manoliu, reprezentant al Romaniei in Comitetul Economic si Social European si bineinteles, de doamna Monica Macovei. Discutiile cu doamna europarlamentar Monica Macovei pe diferite teme juridice au fost extrem de constructive si atractive pentru cei paisprezece studenti participanti. In cea de a treia zi participantilor li s-a oferit sansa de a luat contact cu institutia Comisiei Europene, asistand la o prezentare a acesteia la sediul din cladirea Charlemagne. 

Bineinteles, ca orice calatorie facuta pe un taram stain, nu putea sa lipseasca descoperirea a ceea ce tine de cultura si cotidianul Belgiei. Pe langa programul academic, tinerii au avut parte si de un program social care a facut ca cele trei zile sa nu fie uitate prea curand de catre cei ce le-au trait in cadrul acestui eveniment. Vizita in Grand Place, vizitarea cladirii Primariei Bruxelles, Muzeul de Ciocolata, Atomium dar si celelalte atractii ale orasului au confirmat reusita acestei vizite in capitala Belgiei. 

Cu siguranta, acest grup de studenti nu va uita prea curand experienta de care a avut parte in Bruxelles, iar programul academic la care au participat le-a imbunatatit cunostintele si le-a schimbat viziunea asupra a ceea ce inseamna Parlamentul European si Uniunea Europeana. Dupa o vizita de studiu similara in anul 2012, Asociatia Europeana a Studentilor in Drept (ELSA), filiala Iasi a organizat in cursul acestui an universitar cea de a doua vizita institutionala la Bruxelles, dintr-un total de trei organizate la nivel national de reteaua ELSA Romania, continuand sa ofere oportunitati nationale si internationale membrilor sai si de asemenea colectivitatii studentilor la Drept din Iasi si din intreaga tara. 

Va recomandam si:

Navigating the Future of Work: an interview with Marius Clapon, Head of IT Delivery @MassMutual Romania

ULTIMELE JOBURI