Trucuri de improspatare a cunostintelor intr-o limba straina

Studiul unei limbi straine va contribui semnificativ la cresterea sanselor tale de angajare. Daca momentan nu lucrezi si dispui de suficient timp liber, poti investi acest timp pentru a invata, chiar si singur, o limba straina. Pe langa optiunea de a urma cursuri acreditate, poti imbunatati considerabil performantele tale lingvistice in mod neasistat daca aplici cateva mici trucuri:

  1.   urmareste posturi TV si radio care emit in limba respectiva

  2.  vizioneaza filme in care se vorbeste in acea limba – initial, poti recurge la subtitrare pentru a te familiariza cu termenii, dupa care poti renunta treptat la ea

  3.  citeste carti in limba respectiva, de dificultate variabila in functie de gradul tau de cunoastere; ajuta sa citesti carti bilingve, in care una dintre pagini este scrisa in limba straina, iar pagina opusa traduce textul in romana (sau intr-o limba straina pe care o cunosti deja)

  4.    citeste editiile online ale ziarelor si revistelor din tara in care se vorbeste limba pe care intentionezi sa o inveti

  5.   folosesti setari in acea limba la telefon, calculator etc. pentru a te familiariza cu termeni uzuali

  6.   testeaza-ti periodic evolutia facand teste de limba disponibile pe Internet

Incluzand aceste obiceiuri in viata ta cotidiana, iti poti reimprospata cunostintele lingvistice dobandite cu ceva timp in urma. Desi poate vorbeai o limba straina la nivel mediu in liceu, daca de atunci au trecut cativa ani buni in care nu ai avut niciun fel de contact cu ea, cu siguranta ca nu te mai situezi in prezent in acelasi stadiu de cunoastere a limbii. De aceea, fii sigur ca nu completezi in CV un nivel superior celui la care te situezi de fapt in prezent. In urmatoarele etape ale procesului de recrutare va deveni evident ca nu detii cunostintele necesare pentru a comunica in acea limba.

De asemenea, foarte multi candidati completeaza in CV nivelul “incepator” la limbile latine (spaniola, italiana, portugheza), desi nu cunosc aceste limbi mai departe de o formula de salut si cateva cuvinte uzuale. Oricum, daca te situezi la stadiul incepator in studiul unei limbi, nu iti va fi foarte folositor in angajare. Abia nivelurile B2 si C1 (adica nivelul mediu) iti asigura posibilitate de a lucra in acea limba si sunt mai cerute in descrierea joburilor.

 

Actualizeaza-ti CV-ul sau creeaza un CV nou >>

 

Va recomandam si:

Career Guide 2021