Career IQ – Verifica inteligenta planului tau de cariera


Cum ar trebui sa arate planul de cariera inteligent? Care sunt elementele principale si cele “nice to have” ale unui plan de cariera?

  de Eduard Radu

www.careerexperts.ro

 Cred ca toti agreem faptul ca daca ne dorim sa obtinem ceva in viata ne trebuie un plan bine gandit si evident determinarea si energia de a-l pune in aplicare pana la sfarsit. Cariera noastra nu face nici o exceptie de la aceasta regula. Dar ca peste tot, planurile pe care le facem pot fi realiste sau... nu.

 Din experienta de career coach si manager de resurse umane, cele mai inteligente planuri de cariera, fie construite in mod constient, fie doar mergand pe instinct, contin urmatoarele elemente: o tinta, un scop, o destinatie. 

Stii ce vrei sa faci? Esti pregatit sa faci aproape orice pentru a-ti atinge acea tinta? Daca inca eziti sa raspunzi, atunci tinta trebuie reevaluata. Acum gandeste-te pentru o secunda daca atunci cand ti-ai ales obiectivul, ai avut in vedere urmatoarele lucruri:

-          Valorile tale personale: acele principii sau aspecte care iti sunt importante tie?

-          Scopul tau principal: acel lucru care te implineste in momentul realizarii lui?

-          Pasiunea ta pentru un anumit domeniu?

-          Interesul sau nevoia de pe piata pentru profesia sau activitatea pe care ti-ai ales-o?

-          Codificarea ta genetica: acele talente pe care, daca le dezvolti, esti recunoscut de ceilalti ca fiind “facut” pentru asa ceva?

In primul rand, planul tau de cariera ar trebui contina obiective bine stabilite. Tintind spre idealuri, mai ales in cariera, cu siguranta ca iti va fi mult mai usor sa iti dozezi efortul si motivatia pentru a ajunge pe drumul cel bun, cu destinatia: cariera dorita. In al doilea rand, ai auzit de KPIs – key performance indicators - ? Stabilindu-ti indicatori de performanta zilnic, saptamanal si lunar, vei sti daca ceea ce faci este si ceea ce trebuie, daca esti pe drumul potrivit catre succes. Mai mult de atat, treci direct la actiune si fa lucruri care sa te scoata din zona ta de confort. Cauta faptele care te ajuta sa iti dezvolti abilitatile necesare pentru a ajunge la destinatia aleasa. Si in final, dar cel mai important, gaseste-ti un coach si un mentor. Stii bine ca daca nu ai un batran, trebuie sa iti cumperi unul. Intelepciunea batranului este echivalenta aici cu ajutorul strategic si inspiratia, ambele de nemasurat,  pe care ti le vor insufla mentorul.

Ai pus planul in actiune?

Nici nu mai sta pe ganduri: planul trebuie pus in actiune imediat, fie ca este vorba doar de un telefon, un e-mail sau de citit o carte. Atentie, insa! Nu trebuie sa te indepartezi de la tinta finala, scopul trebuie sa ramana acelasi, in fiecare moment. Cu toate acestea, vei avea numai de castigat daca vei stii cand sa fii flexibil si cum sa abordezi alte unghiuri ale problemei, chiar daca perspectiva pare diferita fata de plan. Drumul va fi, fara indoiala, anevoios, cu suisuri si coborasuri, dar nu lasa scuza: “este prea greu/imposibil” sa-ti inlocuiasca ambitia. Fii perseverent in aplicarea planului si insista chiar si atunci cand simti ca puterile iti slabesc.

 Un plan ideal de actiune trezeste in tine mai multe sentimente. Simti ca te transformi intr-un detectiv de neoprit, care nu renunta pana nu gaseste oportunitatile dorite si pana nu le fructifica? Te-ai putea compara cu un arhitect care nu face compromisuri cand construieste o casa, doar de dragul de a reduce cheltuielile? Ai vrea sa fii un om de afaceri care se simte implinit numai cand a batut palma pentru un contract mult dorit? Daca da, fii linistit! Ai facut primul pas pe calea succesului: te-ai mobilizat sa pui planul in actiune.

Rezultatele pe care le astepti nu pica, de obicei, din cer. Cauta sa descoperi in tine potentialul, fii organizat si nu te abate de la drumul pe care ti l-ai stabilit, chiar daca uneori vei da de gropi si pante abrute. Produsul finit te va multumi numai in masura in care vei acoperi toate punctele pe care ti le-ai schitat in minte inainte de a porni la drum.

 A avea un Career IQ ridicat inseamna sa-ti exersezi permanent abilitatea de a lua decizii legate de cariera ta care sa construiasca pe ceea ce ai cladit deja. A stii sa legi intre ele talentele tale naturale, oportunitatile din jurul tau, o dorinta de a invata continuu ca precum si reteaua de care dispui, pentru a-ti atinge o viziune de dezvoltare ca si profesionist - cam asta ar rezuma profilul unui candidat cu un Career IQ ridicat. Merita sa retinem ca spre deosebire de IQ-ul cu care ne nastem, CareerIQ – ul se poate educa si creste.

 Succes!

Eduard Radu este initiatorul primului centru privat de servicii de consiliere in carieră din Romania. Pornind de la angajare, promovare, dezvoltare personala si pana la construirea unei cariere de succes. Eduard scrie si colaboreaza in mod constant cu eJobs si reviste ca BIZ sau Capital. Pentru a afla mai multe informatii vizitati www.careerexperts.ro sau scrieti-ne la contact@careerexperts.ro

Va recomandam si:

Career Guide 2021

ULTIMELE JOBURI