Ce crede Generația Z despre programele de internship si trainee

 

Regăsim în lista de oportunități o serie de internship-uri, programe de trainee sau de management trainee. Pot avea diferite forme, perioade de desfășurare sau procese de recrutare.

 

Studiul comportamentului Generatiei Z pe piata muncii,  desfășurat de Catalyst Solutions în perioada februarie – martie 2020, la nivel naÈ›ional, relevă câteva dintre părerile pe care tinerii le au privind programele de trainee.

 

Studiul a vizat candidaÈ›i cu studii superioare în domenii precum: economic, tehnic, socio

umanist, agricol, arte și medicina/farmacie.

 

Sunt un pas intermediar spre un job entry-level

48.4%

Nu știu ce sunt programele de trainee

22.8%

Presupun contract de muncă pe perioadă determinată

19.3%

Sunt programe unde activitatea se desfășoară în mai multe departamente

17.9%

Sunt oportunități de carieră mai valoroase decât joburile entry-level

17.6%

Sunt programe de training neplătite pe o perioadă mai lungă de timp

14.3%

Sunt plătite similar cu un job entry-level

12.4%

Sunt programe unde activitatea se desfășoara într-un singur departament

12.0%

Nu sunt plătite

11.3%

Presupun angajare garantată după finalizarea programului

9.8%

Presupun contract de muncă pe perioadă nedeterminată

4.2%

Sunt plătite mai bine decât un job entry-level

2.4%

Altă variantă

0.4%

 

În continuare veÈ›i regăsi cele mai importante detalii, care să vă ajute să vă clarificaÈ›i aceste temeri.


Programele de trainee constau în general într-o îmbinare a activității de studiu cu cea de lucru, pe o perioadă clar delimitată de timp.


Acestea se adresează studenÈ›ilor, cât È™i absolvenÈ›ilor. Uneori se pot adresa chiar È™i persoanelor deja angajate. Iar în acest caz, se poate cere experiență în domeniu sau un nivel maxim de experiență pe care îl poÈ›i avea pentru a aplica.


Toate programele de trainee sunt plătite. Beneficiile salariale pot fi asemănătoare ca pentru un job full-time (asigurare medicală, concediu plătit, bonusuri etc.). Pentru unele programe de trainee remunerația o poate depăși pe cea a unui job entry level.


În general, programele sunt full-time, iar durata depinde de fiecare companie în parte. De cele mai multe ori, o astfel de experiență durează între un an È™i doi ani. Contractele sunt fie pe perioadă determinată, fie nedeterminată, formată din anumiÈ›i paÈ™i ce trebuie atinÈ™i pe perioada de desfășurare.


Procesul de recrutare poate fi mai complex și include de obicei și un assessment center. Cu siguranță veți regăsi printre etapele de selecție și o testare a abilităților numerice sau logice sau chiar un video interviu.


În cele mai multe cazuri programele de trainee se desfășoară în unul sau mai multe departamente sau arii dintr-un departament. Printre atuuri se numără zona de învățare foarte bine dezvoltată, training, implicarea în proiecte de anvergură, mentorship sau chiar È™i coaching.


În urma finalizarii unui astfel de program există oportunități de a rămâne în cadrul companiei, pe o poziÈ›ie de specialist sau chiar de middle management.

Pe Hipo.ro puteÈ›i găsi o serie de astfel de programe, la care vă încurajăm să aplicaÈ›i.

Va recomandam si:

Ce noutăți îți propune ediția 2022 a Career Guide - Graduate & Internship?