Aurelia Mihai, Auchan Retail Romania: Traseul profesional este rezultatul colaborarii dintre persoana, manageri directi si resurse umane, pentru a asigura reusita fiecarui angajat

Aurelia Mihai este Head of HR Development&Recruitment Auchan Romania si are o experienta de 13 ani in Resurse Umane. De asemenea, in cei 10 ani de experienta in consultanta de management si resurse umane si de management de arie de servicii de consultanta a coordonat peste 150 de proiecte pentru peste 50 de companii nationale si multinationale avand peste 2000 de participanti beneficiari (assessment centers, proiecte de performance management, talent management, succesion planning, reorganizari departamentale, design de procese de management al capitalului uman).


Care sunt elementele care va diferentiaza de celelalte companii din aceeasi industrie (proiecte, activitati interne, tehnologii utilizate etc.)?

Auchan Retail Romania pune omul in centrul preocuparilor sale, fie ca vorbim despre proiecte ce au impact asupra angajatilor, clientilor, comunitatilor sau mediului. Cateva proiecte trebuie mentionate in acest context:

Pentru angajatii sai

Auchan are ambitia de a deveni o referinta a starii de bine la locul de munca. Cu si pentru cei 10.000 de angajati, Auchan Retail Romania implementeaza actiuni inovatoare si responsabile ce pornesc de la formare si informare, pana la monitorizarea starii lor de sanatate.

Pentru clientii sai - Auchan promoveaza “Starea de bine”

Astfel, pentru a-si incuraja clientii sa adopte o viata mai sanatoasa, Auchan urmeaza sa-si reanalizeze intreaga oferta. Produsele care, in urma acestui proces, vor fi identificate ca fiind cele mai potrivite pentru un stil de viata sanatos, vor fi semnalizate in magazine cu o eticheta albastra, in forma de inima.

Auchan va lansa, in cursul anului 2018, o aplicatie: un antrenor de sanatate pentru clienti. Aceasta va analiza, in mod automat, bonul de casa, ii va ajuta pe clienti sa isi cunoasca mai bine profilul alimentar, va sugera produse mai bune pentru sanatate si va genera sfaturi pentru a imbunatati echilibrul vietii.


Pentru societate - Auchan se implica in comunitate

Fundatia Auchan pentru Tineri este o prezenta tot mai activa in tara noastra. Organizatie franceza, infiintata in anul 1996, aceasta este finantata de magazinele Auchan din Hexagon, dar sprijina ONG-uri din 13 tari, printre care si Romania. Numai in ultimii 2 ani, Auchan pentru Tineri a sustinut 15 programe romanesti. Incepand din toamna lui 2017, pentru a veni in intampinarea noii politici a grupului, fundatia Auchan pentru Tineri privilegiaza acele programe romanesti care au drept miza principala alimentatia sanatoasa.

Magazinele Auchan din Romania, participa, anual, in calitate de sponsor sau de partener, la peste 500 de actiuni de responsabilitate sociala.Pentru planeta

Compania lucreaza in mod voluntar, pentru limitarea amprentei de carbon si sprijinirea producatorilor care respecta Omul si Planeta. Aceste eforturi au fost recunoscute in 2016, cand Auchan a fost inclusa in top 10 companii responsabile din Romania, potrivit Romania CSR index 2015.

Pana in prezent, in Romania, o treime din gama de produse marca proprie Auchan contin ulei de palmier din surse sustenabile. La sfarsitul anului 2018, 100% dintre produsele Auchan vor fi preparate fara ulei de palmier sau cu un ulei de palmier din surse sustenabile. 

Care sunt aspectele care definesc cultura organizationala a companiei?

Auchan schimba viata” este noua viziune asumata de Auchan Retail in toate tarile in care activeaza si a fost construita in jurul a trei valori: incredere, deschidere, excelenta.

Auchan Retail Romania este un actor economic responsabil care, in cadrul noii sale viziuni, militeaza pentru „bun, sanatos si local” si realizeaza o serie de actiuni importante, in special pentru incurajarea adoptarii unui stil de viata sanatos, dar si pentru protejarea mediului inconjurator. Cu peste 10.000 de angajati in toata tara, Auchan Retail Romania este unul dintre cei mai mari angajatori din Romania - oamenii reprezentand si cel mai valoros activ al companiei.

„Ma simt bine”, „Ma realizez”, „Contributia mea conteaza” – acestea sunt cele mai importante trei provocari la care Auchan Retail Romania isi propune sa raspunda pentru angajatii sai, in prezent si in anii ce urmeaza.


Ce inseamna performanta in cazul unui angajat la voi?

Un angajat este performant atunci cand atinge sau depaseste asteptarile agreate impreuna cu managerul sau direct, privind sarcinile sale zilnice (volum si calitate a livrarii), privind obiectivele asumate pentru diferiti KPIs, specifici rolului si ariei sale de activitate in cadrul Auchan. Dar in evaluarea de performanta nu luam in calcul doar aceasta parte de rezultate livrabile, ci evaluam si nivelul de dezvoltare al competentelor comportamentale. Nu conteaza doar sa livrezi rezultate, ci si cum o faci, in aliniere cu valorile si cultura organizationala Auchan. Punem accent mult pe deschidere, onestitate, responsabilitate, colaborare.
Care sunt cele mai importante beneficii sau initiative interne de care se bucura angajatii?

‣ Quizz, platforma educationala pentru stare de bine
Auchan Retail Romania propune o platforma in acelasi timp pedagogica si ludica care furnizeaza recomandari, sfaturi si informatii practice pentru ca fiecare angajat sa aiba grija de sine si de familia sa. In paralel, formari nutritionale online au fost prezentate angajatilor. Obiectivul: sa ofere fiecaruia reguli profesionale si de viata simple si usor de aplicat, pentru a favoriza alimentatia sanatoasa, echilibru personal si pentru a permite sa devina ei insisi militanti pentru bun, sanatos si local. 


‣ Sanatate pentru toti

A veghea asupra starii de bine a colaboratorilor inseamna, de asemenea, sa ai grija de sanatatea lor. Astfel, Auchan ofera, tuturor angajatilor sai care au o vechime mai mare de 3 luni o asigurare medicala integrala, care acopera nevoile de spitalizare, interventii chirurgicale, servicii de urgenta, analize, consultatii si investigatii. Incepand din 2018, toti angajatii beneficiaza de o asigurare stomatologica, pe langa asigurarea de sanatate.

Incepand din 2017, pentru a incuraja un stil de viata sanatos, Auchan a lansat un program intern prin care ofera fructe zilnic angajatilor. Astfel, in fiecare spatiu de relaxare destinat angajatilor, a fost creat un “colt de sanatate” unde sunt puse la dispozitia angajatilor, gratuit, fructe proaspete, de sezon.

‣ Imbunatatirea mediului de lucru
Mediul in care angajatii isi desfasoara activitatea este foarte important pentru starea lor de bine. Spatiile comune din zona de birouri a hipermarketurilor, salile de mese, vestiarele, salile de sedinte si birourile se afla in faza pilot de remodelare pentru a asigura o mai buna ergonomie si functionalitate, precum si pentru a crea o ambianta placuta la lucru.

De asemena, pentru a favoriza accesul tuturor angajatilor la informatii, in 2017, Auchan a alocat cate o adresa de e-mail tuturor celor 10.000 de angajati si a amenajat in fiecare hipermarket cate o sala dotata cu calculatoare ce sunt disponibile pentru toti angajatii magazinelor.


Ce planuri de dezvoltare aveti in perioada urmatoare?

Planurile Auchan pentru anul in curs se dezvolta in doua directii importante :
  • Sa fim mai aproape de locuitori prin dezvoltarea proximitatii
  • Implementarea digitalizarii si proiecte legate de comertul online

Pe termen mai lung strategia noastra are legatura cu oamenii si cu ambitia noastra de a deveni angajatorul preferat din retailul romanesc.


Care poate fi parcursul profesional al unui angajat in companie?

Auchan pune la dispozitia tuturor angajatilor sai o aplicatie on-line de tip „self-service”, care sustine toate procesele de management al capitalului uman in cadrul organizatiei. Fiecare angajat are posibilitatea de a vizualiza si a aplica la posturile vacante din companie, isi face autoevaluarea in cadrul procesului de performance management, isi expune preferintele de mobilitate sau directiile de cariera dorite.

Daca este manager, isi evalueaza echipa, propune directii de formare si dezvoltare, pasi de cariera urmatori, identifica si propune succesori si planuri pentru acestia. Toate aceste actiuni de dezvoltare sunt disponibile intr-un singur loc, intr-o maniera facila. Informatiile centralizate sunt apoi folosite pentru a construi planuri de formare, de cariera, planuri de succesiuni, analize de talent pipeline, etc...

Traseul profesional este rezultatul colaborarii dintre persoana, manageri directi si resurse umane, pentru a asigura conditiile de reusita ale fiecarui angajat, in conformitate cu ambitiile, motivatiile, resursele si competentele sale.Parcursul profesional al unui angajat in compania noastra se contureaza in functie de aria functionala pe care activeaza, de mobilitatea geografica, de profilul sau profesional si de nivelul de experienta acumulat.

De pilda, cineva care intra in companie pe o pozitie de entry-level, care performeaza si dovedeste potential, poate promova destul de repede intr-o pozitie de specialist sau junior manager. Apoi poate sa-si consolideze expertiza printr-un job rotation sau printr-o extindere a perimetrului, prin implicare in anumite proiecte de stretch, pentru ca apoi sa poata prelua un rol de senior management, unde, daca mentine nivelul ridicat de performanta si manifesta abilitati de leadership si gandire strategica, devine eligibil chiar pentru roluri de director.

Pentru noi este extrem de important sa ne punem angajatii in conditii de reusita. Traseul de cariera si viteza parcurgerii diferitelor etape se stabilesc personalizat, cu grija pentru a sustine persoana cu acompaniere, formare, coaching, resurse, etc... astfel incat sa obtina intotdeauna succes pe rolurile si in proiectele sale.

Despre companie
Auchan Retail Romania este o companie romaneasca, parte a grupului Auchan Retail. Primul magazin Auchan se deschide, in Romania, in anul 2006, in cartierul bucurestean Titan.

In 2017, Auchan a demarat extinderea pe formatele de proximitate. In prezent are in portofoliu 33 de hipermarketuri, in 18 orase din Romania si o retea de magazine de proximitate MyAuchan. Auchan Retail Romania gestioneaza si reteaua de magazine de confectii Inextenso by Auchan si o retea proprie de drogherii.


 

Va recomandam si:

Poti avea o cariera ȋn IT chiar daca nu ai terminat o facultate de profil

  Vrei cele mai bune articole Hipo.ro pe Email?
Dar Job-uri de la cei mai doriti angajatori?

ULTIMELE JOBURI