Mihaela Stefan, Avira: Investim constant in dezvoltarea profesionala a angajatilor

Mihaela Stefan a inceput in Avira de pe o pozitie de Assistant Manager si apoi a trecut in zona de HR unde a acumulat din ce in ce mai multa experienta si responsabilitati. Provocarile profesionale si atmosfera de lucru prietenoasa au determinat-o sa faca parte in continuare din Avira in ultimii 9 ani. In prezent, are functia de Specialist Resurse Umane.Cum se deruleaza procesul de recrutare si ce instrumente folositi de obicei?

Interviul cu un membru al echipei de HR este primul pas din procesul de recrutare. Urmeaza etapa de testare practica, ea poate fi sustinuta de acasa sau la sediul companiei, in functie de postul pentru care se opteaza. Dupa aceea, pe langa discutiile cu managerul direct, candidatii au sansa de a cunoaste echipa din care vor face parte prin intermediul unei zile dedicate: "Meet the team day". O etapa foarte importanta pentru candidatii din etapele finale este interviul "Leitbild". Scopul acestuia este sa determine compatibilitatea dintre candidat si companie in termeni de valori si atitudini.

Care sunt cele mai frecvente intrebari utilizate in cadrul interviului de angajare?

Intrebarile care vizeaza exemple practice din experienta candidatului: proiecte din mediul de lucru, sau diverse proiecte personale / voluntariat (in cazul candidatilor juniori). Promovam si sustinem o cultura a performantei in Avira. Din acest motiv, cele mai frecvente intrebari sunt legate si de modul de lucru in echipa sau de dorinta de a experimenta idei noi.

Ce apreciati cel mai mult la un candidat in timpul procesului de recrutare?

  • Usurinta in comunicare: de la un CV structurat clar, pana la informatii de contact vizibile si corecte. De asemenea, flexibilitatea in ceea ce priveste procesul de recrutare (ore de intalnire, modalitati de evaluare, etape noi etc.)
  • Punctualitate si seriozitate: respecta timpul recrutorului si nu intarzie, sau anunta din timp daca este cazul. Nu parcurge etapele de recrutare daca nu este sigur ca isi doreste o schimbare de cariera.
  • Interes fata de companie: se documenteaza inainte de interviu, cunoaste informatii generale despre companie, istoric, proiecte si produse. Si cel mai important: stie la ce job a aplicat!
  • Dorinta de a evolua continuu: una dintre valorile Avira este "Always a step ahead" ceea ce inseamna ca apreciem la candidati spiritul inovativ.

Care sunt posturile pentru care gasiti cu dificultate candidati potriviti? De ce?

Pozitiile cele mai greu de ocupat sunt cele care necesita un grad ridicat de specializare si o experienta solida. In special in zona de IT, unde concurenta este acerba, gasirea (si apoi retinerea) persoanei potrivite este o provocare din ce in ce mai mare.


Cum le recomandati candidatilor sa se pregateasca pentru interviurile de recrutare la distanta - telefonic, video, skype?

Pentru interviurile la distanta, pregatirea ar trebui sa fie similara cu cea investita intr-un interviu fata in fata. Cele mai mici detalii fac diferenta si vorbesc in (de)favoarea candidatului.

Sfaturi punctuale:
  • Asigura-te ca ora aleasa pentru discutie este una la care nivelul de energie este la maxim, astfel vei fi mai agil.
  • Locul ales tradeaza importanta acordata interviului. Ai nevoie de un spatiu linistit unde sa fii sigur ca nu vor exista intreruperi si unde conexiunea sa fie una fara defecte.
  • In cazul unor convorbiri video, tinuta nu trebuie neglijata (hainele de casa sau tinutele sportive nu sunt o alegere potrivita, chiar si pentru companiile care nu au un dress-code) iar decorul trebuie sa fie adecvat situatiei.


Cum le recomandati candidatilor sa abordeze discutia despre salariu in cadrul interviului de angajare?

Modalitatea cea mai eficienta de a aborda o astfel de discutie ar trebui sa fie un mix echilibrat intre siguranta (incredere in fortele proprii si in valoarea profesionala) si realism (asteptarile sa fie adaptate pietei de munca, tipului de job si nivelului de experienta). De asemenea, o astfel de discutie ar trebui sa aiba loc la inceputul procesului de recrutare pentru a seta asteptarile corecte si pentru a nu pierde timpul (ambelor parti) cu etape care nu se vor materializa cu o oferta.

Care a fost cea mai inspirata intrebare primita de la un candidat in timpul interviului de angajare?

Nu avem un exemplu concret, ci mai degraba o categorie. Este vorba despre intrebarile din care reiese pasiunea candidatului ("Driven by our passion" fiind una dintre valorile Avira). Intrebari care sa dezvaluie curiozitate, un interes puternic si genuin pentru domeniul de activitate, pentru proiecte sau echipa.

Ce urmariti prin programele de recrutare pentru Juniori?

Prin programele noastre de internship vrem sa oferim sansa unui inceput de cariera. Ne dorim sa atragem cati mai multi tineri pasionati, dornici sa isi construiasca o cariera invatand de la specialistii din echipa Avira.


Cum sunt motivati angajatii-cheie sa ramana in companie pe termen lung?

Investim constant in dezvoltarea profesionala a angajatilor prin cursuri sau certificari de specialitate, prin participarea la conferinte (locale si internationale), prin meet-up-uri pe diverse teme pe care le organizam in-house, prin sustinerea unei culturi a cooperarii si dialogului ("The power of us" fiind una dintre valorile Avira).

Pentru joburile tehnice, oferim o alternativa la cariera in management prin "Specialist career". Prin intermediul acestui program, angajatii isi pot dezvolta abilitatile si competentele de baza, evoluand intr-un rol de specialist, senior sau expert.
 

De ce are nevoie un angajat al companiei dumneavoastra pentru a avansa si evolua din punct de vedere profesional?

Fiind o cultura a performantei, ne dorim sa regasim in angajatii nostri acel "Factor 10 performance" care ii motiveaza constant sa se auto-depaseasca.

Ce parere aveti despre lucrul remote? Vi se pare o idee fezabila in cadrul companiei si tipului de activitate? Derulati astfel de programe?

Tendintele actuale pe piata sunt ca joburile sa ofere cat mai multa flexibilitate. Insa, un astfel de program de lucru trebuie sa se potriveasca si tipului de activitate (nu toate joburile pot fi prestate de la distanta). La Avira, incercam sa ne aliniem la aceste tendinte, si oferim angajatilor posibilitatea de a lucra remote, in anumite situatii.

Ce alte informatii doriti sa comunicati candidatilor?

Puteti afla mai multe detalii despre joburile disponibile la Avira atat de pe pagina de cariere, cat si de pe blogul oficial. Pentru candidatii care vor sa se pregateasca pentru prima etapa a procesului de recrutare, blogul este o sursa excelenta de informare in ceea ce priveste ultimele tendinte din domeniul IT.


Despre companie:

Cu o traditie de peste 30 de ani, Avira ofera solutii de securitate online pentru mai mult de 100 de milioane de utilizatori. Avira Soft exista pe piata din Romania din 2004 si incorporeaza mai multe departamente, de la analiza malware si customer service, la product development si online marketing.

De aceea, suntem mereu in cautare de specialisti din diverse domenii, cu pasiune pentru IT in general si pentru securitate in special.

 

Va recomandam si:

10 New Tech Companies to keep an eye on in 2023: Meet MassMutual Romania

  Vrei cele mai bune articole Hipo.ro pe Email?
Dar Job-uri de la cei mai doriti angajatori?

ULTIMELE JOBURI