Scrisoarea de intentie – ce este, cum se scrie si de ce trebuie sa o scriem

 
Articol oferit de www.careerexperts.ro

model scrisoare de intentie Scrisoarea de intentie sau scrisoarea de motivatie -ambele denumiri sunt folosite si acceptate – este folosita cu scopul de a introduce CV-ul tau potentialului angajator si, asa cum spune si numele, sa exprime intentia sau motivatia ta pentru respectivul job. In mod normal, o scrisoare de intentie este un document de o pagina in care te prezinti, explici motivul pentru care o scrii, sumarizezi abilitatile tale cheie si experienta anterioara, si inchei cu rugamintea adresata destinatarul sa fi contactat pentru un eventual interviu. Provocarea este sa scrii toate aceste lucruri in maxim patru paragrafe. Atat exprimarea, cat si designul, cat si cuvintele folosite au rolul de a atrage interesul angajatorului, de aceea trebuie sa acorzi timp si atentie realizarii unei scrisori de intentie.


Exista si cateva reguli pe care trebuie sa le urmezi ca sa te asiguri de succesul dorit


1.     
Adreseaza scrisoarea unei persoane anume

Chiar si atunci cand trimiti un CV nesolicitat unei companii, trebuie sa afli inainte numele persoanei responsabile de recrutare din acea companie si sa adresezi scrisoarea acelei persoane. Aplicarile adresate “Directorului de Resurse Umane” sunt o pierdere de timp si sigur nu vor ajunge la un destinatar cu putere de decizie.

2.      Fii scurt si concis

Nu scrie mai mult de o pagina. Scrisoarea de intentie trebuie sa nu repete ceea ce scrie deja in CV-ul atasat. Sumarizeaza in cateva fraze cheie cine esti, de ce esti potrivit pentru job-ul respective si de ce iti doresti sa lucrezi in acea companie.

3. Arata entuziam

Exprima motivatia si interesul tau fata de job si respectiva companie. Ofera unul sau doua motive specifice.

4. Concentreaza-te pe nevoile angajatorului

Pe tot parcursul scrisorii de intentie trebuie sa arati ca esti interesat sa raspunzi la nevoile respectivului angajator. Ca esti parte din solutie. Acesta trebuie sa fie mesajul cheie al intregii aplicari.

5.      Arata ca te-ai documentat

Demonstreaza o buna cunoastere a companiei si al industriei pentru care aplici. O fraza in scrisoarea ta de intentie in care arati ca esti interesat si ca intelegi valorile si obiectivele companiei, iti va oferi mai multa credibilitate. Poti afla aceste informatii de pe Internet sau din revistele de specialitate.

6.      Sumarizeaza aptitudinile si abilitatile tale

Avand grija sa nu faci scrisoarea prea lunga si sa nu repeti exprimarea din CV, sumarizeaza abilitatile si aptitudinile tale cheie. Un mic secret: citeste cu atentie anuntul de angajare pentru respectivul job si evidentiaza in mod specific daca ai abilitatile cerute de angajator.

7.      Incheierea

La sfarsitul scrisorii de intentie ofera datele tale de contact si arata disponibilitatea ta de a raspunde eventualelor intrebari suplimentare ale angajatorului.



Career Experts este primul centru privat de servicii de consiliere in carieră din Romania. Pornind de la angajare, promovare, dezvoltare personala si pana la construirea unei cariere de succes.

Pentru a afla mai multe informatii vizitati www.careerexperts.ro sau scrieti-ne la contact@careerexperts.ro

Va recomandam si:

Career Guide 2021