Pregateste-te inaintea interviului: 5 pasi pentru o pronuntie clara si cursiva

pregatire_interviu
In orice domeniu, angajatorii cauta lideri - persoane sigure pe sine si pe ceea ce au de transmis! Printre principalele calitati ale unui lider se numara abilitatile de comunicare, care presupun sa stii nu doar ce sa spui, ci mai ales cum sa spui.

O pronuntie clara si cursiva denota o personalitate puternica, echilibrata, impune respect, si convinge intervievatorul ca are in fata sa un profesionist. Pentru a da forma limbajului verbal la interviul de angajare, trebuie sa uzezi de o respiratie corecta si de o serie de elemente din registrul paraverbal: nuantă de tonalitate, volum, ritm si în special, de dictie. Mai jos gasesti un program in cinci pasi cu ajutorul caruia te poti pregati inaintea unui interviu job:


 


Ghidul complet de Interviuri Hipo.ro

Descarca GRATUIT pdf-ul si afla in doar 30 de minute:

 
  • cum sa te pregatesti pentru interviul individual
  • cum te pregatesti pentru interviul cu managerul
  • sfaturi pentru interviul de grup;
  • intrebari si raspunsuri la interviu;
  • multe altele.

Descarca Ghidul PDF »
 

 

1. Respira eficient inainte de interviu:

Actul vorbirii se produce in timpul expiratiei, astfel ca pentru a pronunta cursiv, fara intreruperi dese, ai nevoie sa-ti dezvolti un timp de expir mai mare decat cel de inspir:

• Inspira scurt, retine aerul numarand 1,2,3,4,5, expira scurt, fortat.
• Inspira (1,2,3,4,5), retine (1,2,3,4,5), expira (1,2,3,4,5).
• Inspira scurt, retine aerul numarand 1,2,3,4,5, expira numarand 1,2,3,4,5.
• Inspira scurt, retine (1), expira numarand 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10. Dupa 5 minute, relaxeaza-te, apoi reia exercitiul inca 5 minute.(Urmareste sa integrezi ritmul inspir scurt- expir prelung in respiratia uzuala.)


2. Da volum vocii tale:

O voce voluminoasa este instrumentul prin care iti poti face auzite intrebarile la interviu! Pentru a pronunta volubil este necesar sa exersezi in vederea ridicarii laringelui:

• Scoate limba mult in afara si decontracteaza gatul.
• Cu voce foarte inceata, cauta registrul cel mai de sus pe care-l poti atinge si pronunta vocala E, mentinand limba cat mai in afara.
• Cand simti ca se apropie momentul de inspir, coboara tonul in aceleasi conditii pronuntand vocala E pe notele gamei (Do, Si, La, Sol, Fa, Mi, Re, Do). Exerseaza timp ce cel putin trei minute.


3. Tonul autoritar la interviu angajare:

Este cel care convinge in timpul unei conversatii si presupune o voce moderata, hotarata (fara a fi agresiva) si cat se poate de serioasa. Pentru exersare, citeste in acest fel cel putin zece randuri dintr-o carte, urmarind sa-l integrezi apoi in vorbirea curenta. Nu uita sa-l utilizezi in timpul interviului!

 

4. Uzeaza de un ritm verbal moderat:

Nici prea rapid, nici prea incet- este ritmul verbal ideal. Pentru a-ti dezvolta un ritm echilibrat exerseaza citind o propozitie în cele trei moduri: incet, moderat si rapid, iar în final alege calea de mijloc- atât in vorbirea curenta cat mai ales la interviu!

 

5. Pronunta clar:

Exerseaza citind pe rand textele de mai jos, tinând cont de semnele de punctuatie, pronuntand cu voce tare (fara a tipa)- astfel încât sa se auda fiecare sunet- mai intai rar, liber, apoi cu un creion intre dinti ca în imaginea alaturata (chiar dacă este greu la inceput, urmareste sa pronunti cat mai clar), pentru ca în final să repeti textul liber si in ritm moderat:

• Telenciclopedia este o enciclopedica enciclopedie ciclopica fara a fi un ciclop enciclopedic teleciclopiat, ci doar o enciclopediatica teleciclopa ce cuprinde cicluri de clopedice telecloape cu un encicloped pe post de enciclopedie ciclopedica.
• Preotul a fost la protopopiat in timpul postului apostolesc, iar când protopopul l-a întrebat: - Doresti sa fii protopopizat?
El a raspuns: - Nu doresc să fiu protopopizat de catre protopopianicul ce propovăduieste prin povete postite povatuit, dar doresc sa fie protopopizat acel protopop, care inca nu este protopop, ci doar preot popit, si care a propovaduit numeroase apostile protopopianistice; in timp ce, eu voi fi protopopizat doar când preotul neprotopop va propovadui popistice protopoape.
• - Antiguvernamentabilele septentrionale au paralelipipedizat tiradele cernoziomurilor.
- Aha! Dar dinamometamorfismele? Feromicroazoteaza?
- Nu! Dinamometamorfismele nu mai feromicroazoteaza calificabilele imitativitătii anemomanice, ci doar pronosportifializeaza pojijiile ce le remarcaseram prin ihtiotomii coccigiene. Dar bididiile ififlii... sunt recognoscibiliante?
- Oarecum... Deoarece, teleenciclopedianta paralelogramiata, din dreptul coloriflorilor, condroblastiase zozoalinierea metiloazolinonului.

In final, alege doua pagini dintr-o carte, imparte-le in fragmente a cate maxim 16 randuri (daca citesti mai mult pot aparea dureri ale colturilor buzelor, caz in care exercitiul nu va mai avea efectul dorit) si citeste-le dupa indicatiile date mai sus.

Cum sa te prezinti la un interviu? Inainte cu 30 de minute incalzeste-ti vocea timp de 10 minute, rostind din ce in ce mai repede:
bra, bre, bri, bro, bru,; mra, mre, mri, mro, mru;
cra, cre, cri, cro, cru,; gra, gre, gri, gro, gru;
fra, fre, fri, fro, fru; vra, vre, vri, vro, vru.
 
Acorda atentie modului in care vorbesti! Doar in acest fel ideile tale vor fi intelese pe deplin!

Citeste si:

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca 30 de modele pregatite de specialisti din care merita sa te inspiri

ULTIMELE JOBURI