Cum sa fii freelancer in Romania?

freelancer_romania

Evolutia tehnologica ne permite sa lucram practic de oriunde ne dorim, de acasa sau de pe o plaja insorita. De ce sa nu imbini utilul cu placutul?

Pentru cei care isi doresc un program de lucru mai flexibil, care vor sa isi testeze creativitatea si sa fie provocati de diverse proiecte exista posibilitatea de a deveni freelancer sau liber profesionist.
 

Ce inseamna freelancer?

Freelancer este acea persoana care exercita o anumita profesie pe cont propriu, dupa un program pe care si-l alege fara de a depinde de o anumita companie. Freelancerul isi alege angajatorul si durata perioadei pentru care v-a lucra cu acesta, daca se va implica intr-un singur proiect sau in mai multe proiecte.

Un avantaj al freelancingului il reprezinta flexibilitatea programului, iar daca nu esti dispusa/dispusa sa te conformezi unui program 9-6, acesta varianta este ideala.

Sunt cateva industrii in care freelancingul predomina mai mult decat in altele si acestea sunt programarea, designul web, scrisul, traducerea, editare video sau foto, ilustratiile de orice fel.
 

Ce trebuie sa stie un freelancer incepator?

Pentru a deveni freelancer nu ai nevoie de foarte multe lucruri, insa trebuie sa stii foarte bine sa faci lucrul pentru care iti vei oferi serviciile, sa dai dovada de profesionalism, rapiditate si un pret exceptional care sa fie in raport cu calitatea serviciilor.

Cateva lucruri de care ar trebui sa tii cont inainte de a deveni freelancer:

Creeaza-ti un plan – te vei afla la inceput de drum si probabil va dura un pic pana iti vei gasi drumul in ale freelancingului. Este important sa iti creezi obiective realiste si te-ar ajuta sa ai raspunsuri la urmatoarele intrebari: “Care este tariful pe ora in primele 3 luni?”, “Cum procedez daca un client nu ma plateste?”, “Am suficiente resurse pentru a ma intretine pentru urmatoarea perioada in cazul in care nu gasesc clienti?”, “Cate ore sunt dispus/dispusa sa dedic proiectelor clientilor?”.

LinkedIn – LinkedIn este cea mai profesionista platforma pe care iti poti crea propriul brand, te poti conecta cu alti freelanceri, iti poti prezenta proiectele.

Creeaza-ti un site – acesta va fi locul in care iti poti urca portofoliul cu proiectele anterioare, in care prezinti parerile clientilor despre munca ta si foarte important sa incluzi o modalitate de contact (email/telefon)

Nice to have – carti de vizita, un “meniu” al tuturor preturile serviciilor oferite.

Vezi toate job-uri de freelancer de pe Hipo.ro aici

Cum gasesti job-uri ca freelancer in Romania?

Exista mai multe moduri prin care poti gasi freelancer jobs in Romania si poti incepe chiar cu reteaua ta de cunostinte, atat din online, cat si in offline.

O alta modalitate este sa participi la diferite evenimente pe domeniul de interes. Este o buna oportunitate de a face networking, asa ca nu uita sa iei cu tine si cartile de vizita.

Poate cea mai simpla si accesibila metoda sunt platformele de freelancing, unde poti colabora cu clienti de peste tot din lume. Un avantaj al acestor platforme este ca iti poti crea foarte usor in portofoliu, sa iti setezi tu pretul/serviciu si sa primesti recenzii de la cei cu care ai colaborat.
 

Freelancer jobs online

1. Upwork
Cu peste 1,5 milioane de clienti, pe Upwork poti gasi proiecte de scurta sau lunga durata, poti fi platit pe ora, per proiect si este perfect atat pentru profesionisti, cat si pentru freelancerii incepatori.

2. Freelancer
Freelancer este pentru cei care nu se dau batut in fata competitiei. Pe langa gama varianta de proiecte, aceasta platforma ofera posibilitatea celor care o folosesc sa intre in competitie cu ceilalti utilizatori pentru a isi dovedi abilitatile. Asa ca, daca esti competitiv/competitiva si vrei sa demonstrezi cunostintele tale intr-un domeniu, Freelancer este pentru tine.

3. 99designs
Platforma ideala pentru cei care vor sa faca design freelancing. Pentru fiecare proiect propus de client, cei interesati iti incarca designul propus conform briefului, urmand sa fie ales cel care este pe placul clientului.

4. Peopleperhour
Daca vrei sa fii freelancer pentru proiecte web (SEO, web development, design etc), Peopleperhour este platforma pentru tine.

5. Fiverr
Fiverr este platforma celor creativi, oferind job-uri de writing, producing, fotografie si multe altele.

6. College Recruiter
Asa cum ii spune si numele, platforma este dedicata absolventilor si studentilor care vor sa dea un start carierei lor ca freelancers.

7. FreelancerIT
Este prima platforma de freelancing specializata pe proiecte IT din Romania.

8. Liber Profi
LiberProfi este platforma tuturor freelancerilor din Romania care vor sa isi gaseasca proiecte acasa.

Acestea sunt doar cateva dintre platformele de joburi freelance. In functie de domeniul care te intereseaza, cu siguranta ca mai poti descoperi si altele.

Vezi toate job-uri de freelancer de pe Hipo.ro aici

Freelancer in Romania si taxele

Sa fii freelancer nu inseamna ca te vei bucura de un tratament fiscal diferit fata de o companie obisnuita.

In Codul Fiscal nu exista reglementari care sa incadreze intr-o categorie speciala veniturile provenite din activitati de freelancing. Pentru a face o impozitare corecta nu este suficient sa spui ca esti freelancer, ci trebuie sa te gandesti ce fel de venituri obtii si pe acelea sa le incluzi intr-o categorie de venit impozabil.

Nu este recomandat sa NU declari nimic!

Este important sa ai o forma de inregistrare juridica
Cei care nu doresc sa se inregistreze ca societate cu raspundere limitata (SRL) trebuie sa stie ca veniturile realizate ca freelancer se incadreaza in categoria veniturilor din activitati independente.

In aceasta categorie se incadreaza veniturile obtinute de persoane fizice autorizate (PFA), intreprinderi individuale, familiale si de persoane care valorifica dreptul de autor.
 

Cat castiga un freelancer?

Sumele castigate de un freelancer pot varia, in functie de proiect. Conform unui articol Romania Insider, un freelancer poate oferi servicii intre 3 si 50 de euro pe ora sau pretul poate fi negociat in functie de proiect.
 

Marketingul - cheia succesului pentru un freelancer incepator

Atunci cand pornesti in lumea freelancing-ului, daca nu stii marketing va trebui sa inveti - va fi nevoie sa iti promovezi propriile servicii. 

Asa ca, daca lucrezi part-time, full-time sau esti student este momentul ideal sa te apuci de freelancing. Geoffrey James, freelancer writer pentru Inc.com recomanda ca in primele luni ca freelancer va trebui sa faci marketing in 100% din timpul tau. Pe masura ce incepi sa iti construiesti portofoliul de clienti, va incepe sa scada timpul investit in promovare. 

Cum vede James aceasta investitie? In primele luni ar trebui sa petreci 6-8 ore pe zi pentru a te promova prin diferite canale precum networking, contractarea unor vechi cunostinte, sa scrii propuneri, sa iti dezvolti abilitati de vanzare etc. 

Cum ajungi sa lucrezi pentru clientii de top?
Tom Ewer, scriitor freelancer mentiona intr-un articol pentru Mashable ca nu ar trebui sa te temi sa lucrezi pro bono pentru clientii a caror proiecte crezi ca iti pot aduce un plus valoare si care pe viitor te pot ajuta sa obtii proiecte si mai mari. De asemenea, Ewer spunea ca sa proiectele pro bono pot fi o metoda foarte buna de a intra in contact direct cu lumea freelancing-ului. Astfel, nu vei simti presiunea de a livra un proiect la cea mai buna valoare a sa.

Vezi toate job-uri de freelancer de pe Hipo.ro aici

Freelancer – ce inseamna sa incepi sa lucrezi ca liber profesionist?

Benek Lisefski, freelancer art director & UX/UI designer povesteste despre experienta sa ca freelancer intr-un articol de pe Medium si recomanda ca cei care isi doresc sa devina freelanceri sa nu faca tranzitia imediat si fara pregatire. Va dura crearea unui portofoliu de clienti, mai ales daca anterior acestei decizii nu ai creat o retea de colaboratori.

Alte recomandari pe care le face Lisefski:
- sa analizezi modul in care isi gaseste compania la care lucrezi in prezent clientii, cum comunica cu ei, cu administreaza proiectele. Practic, fii ca un burete care absoarbe cat mai mult din bucataria interna a companiei.

- incepe cu un proiect mic si nu incepe altul decat dupa ce il finalizezi pe primul. Incearca sa cresti nivelul de complexitate cu fiecare proiect pe care il iei pentru a iti creste si nivelul de expertiza

Sa fii freelancer vine si cu plusuri si cu minusuri, poti lucra in pijamale si te poti bucura de libertatea de a lua propriile decizii, dar in acelasi timp nu vei avea un venit stabil si daca esti o persoana care tinde sa procrastineze, programul tau de lucru poate fi afectat. De aceea este foarte important ca inainte de a lua decizia sa analizezi toate aspectele noului statut.
 

Citeste si:

Va recomandam si:

Model CV 2024

ULTIMELE JOBURI