Cum sa obtii scrisoarea de recomandare in engleza?



Fie ca esti in cautarea unui nou job in strainatate, ca te pregatesti pentru admiterea la o facultate din Anglia sau aplici pentru o bursa de studiu in strainatate, cu siguranta, ca vei avea nevoie de o scrisoare de recomandare in engleza din partea unui profesor sau mentor.

Sa obtii o scrisoare de recomandare din partea unui mentor, profesor sau manager direct este un proces mai indelungat si ridica multe semne de intrebare, precum pe cine rogi sa iti ofere recomandarea? sau Cum adresezi intrebarea?

 
Descarca Model de E-mail pentru cerere recomandare de la profesor





Descarca Model de E-mail pentru cerere recomandare formala





Descarca Model de E-mail pentru cerere recomandare informala



De ce este importanta scrisoarea de recomandare in engleza?

Scrisorile de recomandare reprezinta o modalitate buna prin care potentialii angajatori si membrii ai comisilor de admitere pot obtine mai multe detalii despre candidati, despre abilitatile si punctele lor slabe.

Cum sa ceri modelul de scrisoare de recomandare in engleza din partea unui profesor, mentor sau fost manager direct?

Sa obtii o recomandare din partea unui superior sau a unui profesor cu siguranta ca nu este un lucru usor, mai ales atunci cand nu stii cum sa abordezi problema. Iata 4 lucruri pe care ar trebui sa le ai in vedere pentru a fi sigur ca primesti o recomandare care te avantajeaza.


1) Fii ok cu refuzul redactarii scrisorii

Este important sa oferi persoanei careia ii scrii propunerea, o “portita de evadare” in cazul in care nu doreste sa iti redacteze scrisoarea de recomandare in engleza. In plus, daca decide sa te ajute cu scrierea acesteia, ofera-i control total asupra posibilitatii de a modifica scrisoarea in modul in care i se pare cel mai potrivit.

Primul pas catre profesorul sau mentorul tau pentru a ii cere scrisoarea de recomandare, cu siguranta ca va fi unul insotit de emotii, dar odata facut, urmand pasii de mai jos propunerea ta sigur nu va fi refuzata.


 
Descarca Model de E-mail pentru cerere recomandare de la profesor





Descarca Model de E-mail pentru cerere recomandare formala





Descarca Model de E-mail pentru cerere recomandare informala




2) Indrazneste sa intrebi mentorul pentru a obtine scrisoarea de recomandare in engleza

Stim, suna simplu, dar este adevarat. “Foarte multi studenti se tem sa ceara o scrisoare de recomandarea din partea profesorilor, dar ei ar trebui sa realizeze ca suntem intrebati tot timpul. Sunt rugata sa scriu scrisori de recomandare pentru studenti din prezent, fosti studenti si colegi cel putin de doua ori pe luna”, spune un profesor din cadrul unei facultati din Bucuresti.

In plus, nu astepta pana in ultimul moment sa intrebi mentorul sau profesorul daca te poate ajuta cu redactarea unei recomandari. Cu siguranta, nu esti singura persoana care are nevoie de recomandare si nu ti-ai dori sa ingreunezi sarcina acestuia sau acesteia.

Atunci cand revii cu rugamintea catre profesorul sau mentorul tau de a-ti redacta recomandarea cel mai bine este sa discuti personal, fara a trimite e-mail-uri sau a vorbi telefonic. Cu toate acestea, daca circumstantele nu iti permit acest lucru, scrie un e-mail profesionist.


3) Ofera cat mai multe informatii pentru modelul scrisorii de recomandare in engleza

Este aproape imposibil sa obtii o buna recomandarea din partea cuiva daca nu oferi instrumentele necesare pentru a putea construi scrisoarea. De asemenea, este nechibzuit sa nu oferi instructiuni sau un model de la care pot incepe redactarea scrisorii de recomandare in engleza. Ultimul lucru pe care persoana in cauza si-l doreste este sa petreaca ore in plus pentru a creiona structura scrisorii.


4) Explica motivul pentru care iti doresti scrisoarea din partea lor

Atunci cand ii scrii mentorului sau profesorului de la care iti doresti recomandarea explica-i de ce apreciezi opinia acestuia si ii respecti expertiza profesionala incat a fost persoana la care te-ai gandit ca este potrivita pentru acest lucru. De ce te-a incantat colaborarea cu ei? De ce apreciezi opiniile sale? 

In cazul in care mentorul ti-a acceptat propunerea, ii poti trimite un template, cateva idei pe care le poate include, informatii sub forma unor bullet points. Scopul acestor idei nu este sa il influentezi pe cel care iti va scrie recomandarea sa iti mentioneze capacitatile intr-o maniera falsa, ci doar pentru a ii oferi un avantaj in crearea scrisorii.

“Daca incerci sa aplici la un anumit job este indicat sa il rogi pe cel care iti scrie scrisoarea sa mentioneze si exemple specifice din cariera ta sau exemple de competente si abilitati care pot fi relevante pentru pozitia dorita”, recomanda Jill Saverine, vicepresendinte al departamentului de resurse umane de la Stanford.


 
Descarca Model de E-mail pentru cerere recomandare de la profesor





Descarca Model de E-mail pentru cerere recomandare formala




Descarca Model de E-mail pentru cerere recomandare informala





Cateva elemente pe care credem ca ai vrea sa le incluzi:
  • pozitia/programul universitar/facultatea pentru care aplici si o scurta descrierea a acestuia/acesteia;
  • numele persoanei careia ii trebuie adresata scrisoarea, daca il cunosti;
  • informatii pe care ti-ai dori sa le includa precum activitati de voluntariat, detalii despre cursurile absolvite, experiente internationale, elemente care te pot ajuta sa te remarci in randul celorlalti candidati;
  • un CV actualizat;
  • termenul limita pana la care ai nevoie de recomandare (in acest caz, reprezentantii Universitatii din Utah recomanda sa nu mentionezi deadline-ul oficial si sa oferi unul care este cel putin cu 1 saptamana mai devreme; astfel, te vei asigura ca vei primi scrisoarea la timp si vei avea timp sa o trimiti catre comisia de admitere sau catre potentialul angajat);
  • o scurta scrisoare de motivatie in care explici de ce esti interesat/interesata de acel job/program universitar in special;

Sa faci primul pas catre persoana care ti-ai dori sa iti dea scrisoarea de recomandare in engleza nu este usor, insa cu un e-mail bine redactat sau o discutie directa cu siguranta ca vei obtine recomandarea care te va ajuta sa iei jobul sau internship-ul dorit.


  Citeste si:
 

Va recomandam si:

Model CV 2024

ULTIMELE JOBURI