Cum faci un CV puternic fara experienta profesionala


Teama cea mai mare a unui student sau absolvent: ca nu se va putea angaja pentru ca nu are experienta profesionala. Este simultan, unul dintre cele mai periculoase mituri de care ai nevoie sa treci pentru a-ti face un Curriculum Vitae puternic.

Aceasta teama se bazeaza pe o presupozitie pe care o poti auzi mai peste tot in jurul tau: angajatorii nu vor decat oameni cu experienta. Nu poti sa te angajezi pentru ca nu ai experienta, si nu poti sa capeti experienta pentru ca nu poti sa te angajezi.

O sa te surprind. Presupozitia conform careia angajatorii vor doar oameni cu experienta este adevarata. Vor. Dar, nu gasesc intotdeauna oameni cu experienta. De ce? Pe de o parte, pentru ca in mod natural oamenii cu experienta promoveaza sau se pensioneaza, iar in spatele lor vin oameni fara experienta. Pe de alta parte, mediului de afaceri romanesc se afla intr-o dezvoltare atat de mare incat cererea de profesionisti este cu mult mai mare decat posibilitatea de a forma profesionisti.Drept urmare,
angajatorii cei mai buni se adapteaza: accepta angajarea de tineri fara experienta dar cu mult potential si investesc in ei pentru a in transforma in viitorii profesionisti. Dovedeste ca esti un astfel de tanar si ai iesit din capcana. CV-ul este primul pas.

Iata cele mai importante 3 principii pe care ai nevoie sa le urmezi pentru a face un CV puternic fara experienta profesionala:

 

1) Accentueaza obiectivul tau profesional.

Obiectivul profesional este sectiunea din CV in care ai sansa sa demonstrezi ca stii ce vrei. Greseala cea mai comuna printre tinerii fara experienta profesionala consta a scrie in CV un obiectiv foarte vag si general, gen „sa fac cariera” sau „sa ajung cineva”. Fac asta de frica sa nu se excluda din selectia pentru un potential job printr-un obiectiv mai specific, sau pentru ca nu stiu ce fel de cariera, in ce fel de domeniu si companie isi doresc.

Secretul este sa te diferentiezi de turma printr-un obiectiv clar si specific, care sa exprime in primul rand domeniul in care vrei sa lucrezi. Faptul ca ai o astfel de decizie luata, te va exclude desigur din selectia pentru joburi care nu ai nici o legatura cu domeniul ales, dar te vor propulsa spre oportunitati din domeniu. Deci de fapt ai de 2 ori de castigat.


 

Descarca model CV student2) Evidentiaza activitatile voluntare si rezultatele pe care le-ai adus.

Experienta profesionala zero nu inseamna activitate si rezultate zero. Gandeste-te bine cu ce ti-ai ocupat timpul, si poate o sa descoperi ca ai mers la conferinte, ai facut stagii de practica, ai avut activitati intr-o asociatie, proiect de licenta, sau proiecte personale precum construirea unui site.

Odata ce ai identificat activitatile, cauta indicatori de performanta pe care sa ii scoti in evidenta in CV-ul tau. Adica rezultatele cele mai importante pe care le-ai adus prin implicarea ta. Cu totii avem unele abilitati naturale, care ne imping spre anumite activitati si ne fac sa avem rezultate bune in ele, chiar daca experienta este zero. Poate ai facut strangeri de fonduri pentru o asociatie si ai dublat bugetul, sau ai creat o echipa de 20 de voluntari. Acestea sunt rezultate.
 

Vezi model CV de student completat si afla cum poti valorifica activitatile extracurriculare aici


3) Structureaza-ti bine CV-ul.

Tu ce parere ai avea despre un candidat cu un Curriculum Vitae ce pare facut intr-o jumatate de ora, cu text haotic si redundant. Ai sta sa il citesti? Majoritatea CV-urilor nu capteaza atentia cititorului mai mult de 30 de secunde pentru ca, desi au ceva de spus, sunt ineficient structurate si nu scot in evidenta esentialul.

Acest aspect este atat de important incat exista chiar servicii specializate de scriere a CV-ului. Trateaza CV-ul tau ca pe o reclama. Organizeaza informatia atent, asigura-te ca lasi suficiente spatii, elimina datele nerelevante si accentueaza acele informatii care au cel mai mare interes pentru angajator.

de Eduard Ezeanu - Career Experts

 

Citeste si:

Va recomandam si:

Career Guide 2021