Locul tau pe piata fortei de munca din 2011

 

Tocmai ai scapat de grija care te macina de cateva luni incoace – examenul de licenta sau disertatie, evident – dar parca, la o privire mai atenta, iti dai seama ca greul abia acum incepe. Intrebarea care te framanta acum este „Unde ma angajez?”

Chiar daca piata fortei de munca nu este inca dezmortita complet, vei fi incantat sa descoperi ca exista multe companii care ofera in aceasta vara oportunitati pentru absolventi, fie ca este vorba despre joburi entry-level sau despre programe de internship si traineeship.

 

Citeste tot articolul>>

Cum sa-ti gasesti drumul in cariera

Teoretic, odata ce ti-ai terminat studiile, urmatorul pas natural este angajarea. Practic, lucrurile nu sunt asa simple, motiv pentru care peste 90% dintre absolventi se zbat odata ce au absolvit pentru a pasi cu dreptul in cariera.

Dupa terminarea studiilor, exista un proces de experimentare, tatonare, auto-cunoastere si invatare reala prin care este important sa treci. De calitatea acestui proces depinde in mare parte succesul tau la inceput de cariera.

Citeste tot articolul>>

 

 Cum alegi oportunitatea care ti se potriveste

Daca stii sa te vinzi si esti perseverent in procesul de cautare a unui job, intampini o dilema aparte. In aceasta situatie, ajungi sa primesti mai multe oferte de angajare, iar problema nu mai este „Cum sa obtin un job?”, ci este „Cum sa aleg jobul potrivit?”

Alegerea oportunitatii potrivite pentru tine este importanta. Daca faci alegerea gresita, nu numai ca vei renunta la o oportunitate profesionala mai buna, dar vei irosi timp intr-un job care nu rezoneaza cu tine.

Citeste tot articolul>>

Cum depasesti provocarile primului job

Acomodarea proaspat absolventilor cu noul statut de angajat este uneori un proces de durata pe care nu toti angajatorii sunt dispusi sa si-l asume. Primul job este intotdeauna un exercitiu de invatare si, ca orice incercare, ajunge la perfectiune numai dupa ce a depasit anumite greseli.

Nimeni nu se asteapta sa fii familiarizat cu tot ceea ce implica pozitia de angajat inainte de a experimenta efectiv acest statut. Insa, pentru a nu crea impresia unui absolvent iresponsabil, este bine sa fii atent la cateva lucruri in primele zile de lucru.
 

Citeste tot articolul>>

Cum iti negociezi salariul

 

Calcaiul lui Ahile pentru majoritatea tinerilor tinde sa fie formularea salariului dorit. Cand sunt intrebati la ce salariu se asteapta, se fastacesc, se balbaie, si dau un raspund destul de incoerent, care comunica nesiguranta pe sine si incurajeaza angajatorul sa negocieze dur.

Este esential sa formulezi raspunsul la aceasta intrebare intr-un mod clar, coerent, bazat pe o intelegere foarte buna a pietei si a valorii tale ca angajat, iar apoi sa-l oferi fara ezitare.

Citeste tot articolul>>