Noutati @ Angajatori de TOP

Digitalizarea, intre oportunitate si responsabilitate


Aplica la joburile Huawei disponibile in cadrul Angajatori de TOP Tehnologie.

“Deja nu mai este un secret faptul ca granita dintre sarcinile de munca efectuate de catre om si cele efectuate de care masina se schimba intr-o directie care devine din ce in ce mai evidenta, chiar daca nu realizam pe deplin potentialul ei transformator. Premisa de la care este important sa pornim este aceea ca digitalizarea si automatizarea au ca efect principal imbunatatirea calitatii vietii. Exista o fereastra de timp in care avem responsabilitatea de a pune baze sanatoase pentru o noua etapa a relatiilor de munca prin colaborarea intre sectorul public si cel privat, astfel incat beneficiile sa fie disponibile la nivel de comunitate.
 
Ne așteaptam ca  in urmatoarea perioada sa fim martori la o serie de transformari care vor influenta semnificativ modul in care domeniul resurselor umane va functiona de acum inainte : ritmul de adoptie a tehnologiei, decalajul dintre abilitatile existente si cele necesare, sau invatarea continua.
 
In ceea ce priveste ritmul de adoptie a tehnologiei, acesta isi va pastra ritmul de crestere si va accelera chiar în anumite industrii. In prezent s-au conturat doua noi categorii de lucratori iar tendintele nu se opresc aici. Discutam deja despre nomazii digitali, cei care pot si vor lucra preponderent remote si cei care va lucra in sistem hybrid, respectiv partial clasic, asa cum am fost obisnuiti  pana acum un an, si partial remote.
 
Referitor la decalajul dintre abilitatile existente si cele necesare, exista deja studii importante la nivel global si in EU, care ne ajuta sa intelegem cum putem aborda incertitudinea in viitorul apropiat. Astfel, la nivel global, in 2020, 94% dintre liderii din zona de business au declarat ca se asteapta ca angajatii sa dezvolte noi abilitati la locul de munca, fata de 65% in 2018, conform World Economic Forum – Future of Jobs 2020 report.
 
Iar oportunitatea exista, datorita cresterii potentialului de invatarea online, tendinta care ne asteptam sa continue, mai ales odata cu dezvoltarea platformelor online de invatare in care marile universitati uploadeaza deja continut valoros. Provocarea practica este cum putem facilita accesul la informatie tuturor celor din piata muncii care au nevoie sa dezvolte noi abilitati. Consideram ca solutia trebuie construita la nivel de comunitate, integrand programe si finantari intre mediile public si cel privat.
 
Nevoia unei solutii integrate aproape se impune, daca luam in considerare studiul DESI 2020, publicat de catre Comisia Europeana. Acesta plaseaza Romania este pe locul 11 in UE in ceea ce priveste conectivitatea, cu un scor de 56.2 din 100 posibil, iar nivelul competentelor digitale in randul populatiei Romania ocupa penultimul loc in UE, cu un scor de 33.2 (din 100) fata de media tarilor member UE, care este de 49.3.
 
Alta oportunitate este generata de faptul ca ne asteptam ca suma joburilor sa nu se schimbe semnificativ. In schimb, datorita digitalizarii si automatizarii, apar noi fronturi de lucru, generand noi tipuri de joburi. In acelasi timp, automatizarea va prelua munca de rutina si ne va impinge sa ne descoperim, sau sa redescoperim creativitatea si abilitatea de a gandi diferit de pana acum, prin adoptia de noi solutii si resurse in cadrul ecosistemului in care functionam. Gandirea analitica, capacitatea de invatare continua sau capacitatea de self-management sunt competente care vor deveni din ce in ce mai “vanate” in urmatorii ani.
 
Avem astfel, o oportunitate uriasa de a ne imbunatati calitatea vietii, care vine la pachet cu responsabilitatea de lua deciziile corecte in timp util. Adica acum.”

Aplica la joburile Huawei disponibile in cadrul Angajatori de TOP Tehnologie.
 

LinkedIn