Noutati @ Angajatori de TOP

Companiile Enel și-au accelerat procesele de digitalizare și au încurajat angajații să inoveze


Experiența ultimului an a declanșat schimbări profunde la nivelul întregului mediu de afaceri, inclusiv al companiilor de distribuție din Enel România. Acestea au avut în față noi provocări care au dus la accelerarea programelor de digitalizare și la găsirea de noi soluții pentru a rămâne aproape de clienți, precum și de angajații lor. Investițiile realizate nu s-au îndreptat doar către proiectele de modernizare a rețelelor, ci și către oamenii Enel, oferindu-le oportunități de a-și îmbunătăți abilitățile și încurajând răspândirea unei culturi digitale și a unei mentalități că fiecare dintre ei sunt protagoniști ai schimbării. 

Ultimul an a însemnat crearea unui nou climat de muncă care să valorifice la maximum talentul fiecărui angajat și să pregătească terenul pentru cea mai mare provocare a următoarelor decenii  – tranziția energetică către o lume mai electrificată, alimentată cu energie regenerabilă. Pentru ca acest lucru să se întâmple, e nevoie ca rețelele să poată găzdui cote din ce în ce mai mari de energie din surse regenerabile și să facă față noilor nevoi ale sectoarelor care vor continua să se electrifice, precum transportul, imobiliarele și industria, gestionând în același timp integrarea Resurselor Energetice Distribuite, cum ar fi sistemele de stocare, instalațiile fotovoltaice rezidențiale sau vehiculele electrice, conectate la rețelele de distribuție.

Grupul Enel participă la Angajatori de TOP:

Vezi care sunt joburile disponibile in cadrul Angajatori de TOP Business
Vezi care sunt joburile disponibile in cadrul Angajatori de TOP Tehnologie
Vezi care sunt joburile disponibile in cadrul Angajatori de TOP Inginerie

Dacă ești curios despre implementarea automatizărilor pe liniile de medie tensiune în regiunea Muntenia, pe 15 aprilie, Stefan Iliescu - Sef UO PRAM MT JT Bucuresti la E-Distributie Muntenia, te invită la un webinar in intervalul 15:00 - 15:45 
Înscrie-te aici >>

 
„Datorită evoluției complexe a întregului sistem energetic, trebuie să ne asigurăm că rețelele noastre sunt gata să joace un rol important în sistemele energetice de mâine. Inițial, majoritatea rețelelor de electricitate erau construite pentru un flux de energie într-un singur sens, de la centrale mari la clienți finali. Tranziția energetică, care implică o cantitate mare de resurse distribuite, schimbă această paradigmă, iar digitalizarea și inovația sunt esențiale pentru a încuraja această cale, permițând rețelelor noastre să devină mai inteligente și să asigure fluxuri bidirecționale de energie și informații”, a declarat Antonio Cammisecra, directorul Infrastructură Globală și Rețele al Enel. 
 
“Abilitarea tranziției energetice și garantarea stabilității rețelei transformă rolul operatorilor de distribuție într-unul crucial. Aceștia sunt responsabili, în primul rând, pentru conectările de noi capacități la timp și îmbunătățirea rezilienței sistemului. În al doilea rând, e important să ajute la transformarea sistemelor de energie prin accelerarea investițiilor în inovație și digitalizare. Cu o abordare deschisă, rapidă și incluzivă, participarea tuturor colegilor, furnizorilor și chiar a clienților în procesul de inovație, vom putea transforma rețelele tradiționale în platforme digitale, cheia către noua lume a energiei”, a declarat Monica Hodor, director general al E-Distribuție Banat, E-Distribuție Dobrogea și E-Distribuție Muntenia.
 
 

Fiind cel mai mare operator internațional privat de rețele de distribuție a energiei electrice, Enel gestionează la nivel global o rețea electrică de peste 2,2 milioane de kilometri în opt țări. Astăzi, Enel se află în fruntea proiectării, construirii și operării infrastructurii avansate a rețelelor electrice, asigurând o integrare extinsă a producției de energie regenerabilă în rețele.


În viziunea sa de 10 ani recent prezentată, Grupul Enel și-a anunțat angajamentul de a investi direct în jur de 150 de miliarde de euro - din care aproximativ 46% se așteaptă să fie alocate în infrastructură și rețele - pentru a soluționa îmbunătățirile de calitate și reziliență, noile conexiuni și infrastructura de digitalizare.

În următorul deceniu, investițiile planificate în rețele vor contribui la creșterea valorii bazei de active reglementate a grupului („RAB”) la aproximativ 70 de miliarde de euro în 2030, cu 67% mai mare față de acum. Baza de clienți va crește, de asemenea, la peste 90 de milioane de utilizatori finali (din cei 74 de milioane actuali), care vor fi complet digitalizați prin contoare inteligente, folosind o scară de operații fără egal, expertiză ridicată în digitalizare și o valoare distinctivă a proprietății itnelectuale.

În România, companiile E-Distribuție operează rețele cu o lungime totală de aproximativ 130.300 de kilometri în trei zone importante ale țării: Muntenia Sud (inclusiv București), Banat și Dobrogea, acoperind o treime din piața locală de distribuție. Împreună, acestea deservesc aproximativ 2,9 milioane de locuri de consum din Capitală și din județele Arad, Timiș, Caraș Severin și Hunedoara, Tulcea, Constanța, Ialomița și Călărași,  Ilfov și Giurgiu.

În 2020, companiile E-Distribuție au investit circa 100 de milioane de euro (aproximativ 480 de milioane de lei) în digitalizarea și modernizarea rețelei electrice din București și din cele zece județe în care își desfășoară activitatea. Valoarea programelor de modernizare s-a adăugat investițiilor cumulate de aproape 1,4 miliarde de euro realizate de E-Distribuție Banat, E-Distribuție Dobrogea și E-Distribuție Muntenia în perioada 2005-2019.

Împreună, cele trei companii de distribuție au cel mai mare număr de contoare inteligente instalate până acum în România: până la finalul anului, vor depăși pragul de 1.000.000 de smart meter instalate, în urma unor investiții de aproape 300 de milioane de lei, cumulate în perioada 2015 – 2021. Cu ajutorul acestora, consumatorii finali pot avea acces la datele lor de consum, având un control mai bun al consumului de electricitate și, implicit, posibilitatea de a economisi energie electrică. În plus, contoarele inteligente oferă informații ce reduc timpul pentru intervenții, întrucât unele manevre pot fi făcute de la distanță. 

Toate aceste investiții în echipamente și procese de automatizare nu vizează doar transformarea tehnologică, ci și cea a angajaților. Digitalizarea pregătește oamenii Enel pentru tehnologiile viitorului și îi încurajează să inoveze. 
Companiile Enel pun inovația în centrul tuturor eforturilor și acest lucru se aplică rețelelor electrice. Mărturie stă proiectul Network Digital Twin®: un model digital 3D care replică infrastructurile de energie electrică și împrejurimile acestora, identificând și evaluând componentele unice prin intermediul senzorilor, care furnizează date valoroase în timp real atât pentru operatorii de sisteme de distribuție, cât și pentru părțile interesate la nivel local. Forumul Economic Mondial a declarat că Network Digital Twin® este una dintre cele mai importante 10 inovații ale deceniului în sectorul energetic, așa cum a fost publicat în lucrarea „Inovații globale din sectorul energetic 2010-2020”.

Nu ne oprim aici, continuăm să inovăm încurajând proiecte și, mai ales, oamenii din spatele acestora. În perioade ca cea pe care o traversăm este esențial să fim deschiși la schimbare și să valorificăm la maximum oportunitățile create prin această criză sanitară. Companiile de distribuție ale Enel vor continua să investească în proiecte de digitalizare și în modernizarea rețelelor, dar mai ales în oamenii Enel, principalii protagoniști ai schimbării.
 

LinkedIn