Noutati @ Angajatori de TOP

Tu cum te pregatesti pentru un interviu? Iata sfaturile noastre




Procesul de recrutare difera de la angajator la angajator. Daca unele companii au un proces de selectie format din 3 etape, la altele poti trece chiar si printr-un numar de 7. O faza initiala o constituie screeningul CV-urilor, dupa care pot urma interviuri telefonice si teste de specialitate in conformitate cu profilul pozitiei. Daca treci de etapele mentionate, mai pot urma o serie de interviuri, iar prin acest articol incercam sa te pregatim pentru a-l trece cu brio!

Cum ar trebui sa raspunzi la intrebarile recrutorului, care uneori te pot pune in dificultate?
Ti-am pregatit cateva sfaturi si sugestii de raspuns care te pot ajuta sa obtii job-ul mult dorit.


     1. De ce iti doresti un job in compania noastra?

Inainte de a merge la orice interviu, iti recomandam sa afli cat mai multe informatii despre activitatea companiei, mediul de lucru, cultura organizationala, oportunitatile din cadrul acesteia. Este o modalitate foarte buna prin care poti cunoaste compania respectiva si astfel, sa poti raspunde unor posibile intrebari primite in cadrul interviului.

     2. De ce ai luat decizia de a schimba jobul actual?

Fii sincer si comunica deschis! Poate motivul pentru care ai luat aceasta decizie este dorinta de a invata lucruri noi si dorinta de a te dezvolta profesional. Gandeste-te ca la actualul loc de munca cu siguranta ai avut sansa sa inveti foarte multe lucruri, imbogatindu-ti astfel experienta profesionala. Poti povesti despre aceste experiente si zonele pe care vrei sa le dezvolti in urmatoarea perioada, din punct de vedere profesional.

     3. Care crezi ca sunt punctele tale forte?

Cand recrutorul doreste sa-ti cunoasca punctele forte, incearca sa-i oferi atribute care se potrivesc pozitiei pe care doresti sa o ocupi si descrie-le cat mai detaliat. Cateva exemple ar fi: inteligenta, capacitatea de a respecta termenele limita, creativitatea, management bun al timpului, capacitate de concentrare, ambitie, perseverenta etc. Printr-o astfel de intrebare, specialistul HR vrea sa te cunoasca si este o buna ocazie de a pune accent pe aspectele pozitive care te definesc.

     4. Care consideri ca sunt competentele care te califica pentru pozitia la care ai aplicat?

Mentioneaza mai ales cunostintele si aptitudinile care se potrivesc cel mai bine cu cerintele prezentate in descrierea jobului si care te vor ajuta sa obtii rezultate foarte bune la locul de munca. Incearca sa rezumi tot ceea ce stii sa faci, oferind cele mai relevante exemple, care te vor evidentia in fata angajatorului.

     5. Ce planuiesti sa faci in urmatorii cinci ani?

Probabil ai auzit-o des! Foarte multi candidati intra in impas atunci cand trebuie sa raspunda la aceasta intrebare, considerand-o una foarte dificila. Nu exista un raspuns ideal pentru aceasta, dar cel mai bine ar fi sa faci un exercitiu de imaginatie si sa te gandesti pentru cateva minute la parcursul tau in toata aceasta perioada, incercand sa oferi un raspuns sincer si realist.

     6. Care a fost cea mai mare realizare pe care ai avut-o la nivel profesional?

Aceasta intrebare te ajuta sa te pozitionezi in fata recrutorului ca fiind un candidat competent pe care orice angajator si-l doreste. Incearca sa-i oferi un exemplu din activitatea pe care ai avut-o pana acum, fie ca este de la actualul loc de munca sau din perioada in care ai urmat un program de internship sau din cadrul ONG-ului din care ai facut parte. Poate a fost o situatie de criza in depasirea careia ai avut o contributie importanta sau poate a fost o idee foarte faina care a livrat rezultate foarte bune?

     7. Care a fost cea mai complicata situatie pe care ai intampinat-o la locul de munca?

Uneori, te poti confrunta cu o situatie delicata, ce necesita o rezolvare rapida. Recrutorul doreste sa stie cum ai identificat problema si cum ai oferit cea mai buna solutie pentru ca lucrurile sa revina la normal. Prezentarea unei astfel de situatii te poate ajuta sa evidentiezi punctele tale tari si sa convingi angajatorul ca vei fi valoros pentru echipa.

      8. De ce sa te angajam pe tine si nu pe un alt candidat?

Incearca sa te gandesti la un raspuns original, care te poate ajuta sa te diferentiezi de ceilalti, accentuand atuurile, dar si experienta, inclusiv cea in organizatii non-guvernamentale sau experientele din strainatate: Erasmus sau programele Work & Travel. Detalii de genul acesta te pot ajuta sa fii in fata celorlalte persoane care candideaza pentru acelasi post.

     9. Care sunt hobby-urile tale?

Cu siguranta sunt activitati pe care iti place sa le faci in timpul liber. Este o modalitate buna prin care te poti lasa descoperit. Recrutorul doreste sa vada cum te poti integra in echipa si in companie, prin respectarea culturii organizationale.

     10. Care sunt asteptarile tale salariale?

Gandeste-te inainte de interviu care ar fi suma pentru care ai accepta sa lucrezi si analizeaza daca aceasta coincide cu nivelul tau de experienta si competentele tale. Este important ca suma pe care o propui sa fie realista si adaptata domeniului si nivelului tau de experienta.


Angajatori de TOP este evenimentul de cariera in care poti sa exersezi raspunsurile la intrebarile pe care ti le-am prezentat mai sus la standurile companiilor.

Nu uita, in aceasta toamna ne vedem la Angajatori de TOP Bucuresti, vineri si sambata, pe 20 si 21 octombrie, la Sala Palatului.
 
Inscrie-te la Angajatori de TOP Bucuresti

LinkedIn