Noutati @ Angajatori de TOP

Cele mai populare inventii tehnice ale romanilor

      
Tehnologia a facut de-a lungul timpului numerosi pasi, fiind marcata in special de aparitia anumitor limbaje de programare care au facilitat activitatea specialistilor IT&C. Pe parcursul anilor au existat si romani care s-au implicat in dezvoltarea sau crearea anumitor activitati tehnice. Printre acestia se numara: Andrei Alexandrescu, Alexandru Radovici, Ovidiu Stoica, Ioana Culic, Daniela Florescu si Ionut Budisteanu.

Andrei Alexandrescu este un nume recunoscut mondial datorita implicarii sale in domeniul programarii. Acesta este cunoscut atat pentru cele doua carti scrise de el: “Modern C++ Design” si “C++ Coding Standards: 101 Rules, Guidelines and Best Practices”, cat si pentru dezvoltarea limbajului D, pe care l-a coinventat impreuna cu Walter Bright. Absolvent al Politehnicii in anul 1994, Andrei a emigrat in SUA in 1998, unde a lucrat pentru mai multe companii IT. In 2001 si 2004 si-a lansat cele doua carti, iar din anul 2006 a inceput sa devolte impreuna cu Walter Bright limbajul ce a capatat denumirea de “The Next Big Programming Language You Have Never Heard Of”. Incepand din 2009 a inceput colaborarea cu Facebook, unde s-a folosit de limbajul D pentru a reconstitui sistemele din spatele retelei de socializare.

O alta inventie venita din campusul Politehnicii apartine unor romani care, in 2013,s-au gandit sa dezvolte un limbaj de programare care sa se afle in legatura cu un soft ce permite modificarea a diferite tipuri de placute. WylioDrin, platforma inventata de Alexandru Radovici, Ovidiu Stoica si Ioana Culic, transforma orice device electronic, controleaza, manipuleaza diferite tipuri de placute si circuite electronice. Definit de catre creatorii sai ca un “LEGO” al programarii electronice, WylioDrin este o platforma de tip cloud asemanatoare cu Prezi, ale carei operatiuni se desfasoara pe un browser.

O alta descoperire apartine unei romance care in urma cu aproape 17 ani a avut geniala idee de a invata calculatoarele sa vorbeasca intre ele, creandu-le astfel un limbaj specific. Profesor la Stanford, creator si architect de soft la Oracle, Daniela Florescu este si creatoarea limbajului xQuery, mai exact limba in care vorbeste internetul. Acesta are rolul de a traduce numeroasele informatii ce ne inconjoara si de a ni le oferi in cazul in care avem nevoie. Limbajul descoperit de Daniela Florescu este, pe langa SQL, al doilea limbaj de date suportat de Oracle, IBM, Microsoft si restul companiilor mari. Acestia trebuie sa invete internetul cum sa gandeasca si cum sa optimizeze totul si orice conectat la retea. Big Data isi face simtita prezenta in mai multe domenii precum Formula 1, Educatie, Gaming. Daniela Florescu este persoana care acum mai bine de 20 de ani a anticipat Big Data, intr-o vreme in care internetul abia prindea viata si Google, Facebook si Iphone-ul nici nu existau.

Robotii sunt o alta inventie ingenioasa. Desi nu un roman a fost cel care a venit cu idea de a construi un robot, in tara avem numeroase talente ce s-au remarcat in acest domeniu. Ionut Budisteanu, un tanar inventator valcean de 22 de ani, se numara printre persoanele nominalizate de Forbes in topul celor mai importanti tineri europeni sub 30 de ani din domeniul industrial. Nominalizarea a venit in urma reusitei tanarului in domeniul roboticii industraile, care detine in prezent o fabrica de roboti industriali la Ramnicu Valcea. 


Daca si tu esti interesat de tehnologie si vrei sa fii la curent cu ultimele inventii si proiecte tehnice, te asteptam la TechTalks, eveniment IT&C dedicat pasionatilor de tehnologiile, care prezinta ultimele proiecte ale unor companii, precum Ericsson, Dell, Intel Software, Accenture, BearingPoint, UniCredit Business Integrated Solutions, Intralinks, Vodafone Shared Services Romania, IBM, Bitdefender.

In cadrul evenimentului te poti bucura si de un colt de tehnologie, unde poti intalni echipa RoboFun si pe Robotul Gigi al Treilea, care poate sa se deplaseze si sa te urmareasca cu privirea.

 Inscrie-te la Conferintele si TechLab-urile de interes pentru tine aici:
 
 
 

LinkedIn