Noutati @ Angajatori de TOP

INTERVIU Andreea Garbacea: Venim la Angajatori de Top cu cu o oferta dedicata celor interesati de domeniul IT si tehnic

Andreea Garbacea a absolvit facultatea in domeniul stiintelor socio-umane, iar de sapte ani lucreaza in aria de recrutare in diferite ramuri: finante - banci, servicii de externalizare a proceselor de afaceri, consultanta si IT. In prezent, ocupa postul de Specialist Recrutare la compania Accenture Technology.

Cu ce se ocupa compania dvs? Descrieti pe scurt activitatea companiei in sfera de IT?

Accenture este o companie globala de consultanta in management, solutii tehnologice si servicii de externalizare a proceselor de afaceri, avand circa 305,000 de angajati ce deservesc clienti din mai mult de 120 de tari.

Colegii nostri din aria de solutii tehnologice lucreaza cu sisteme complexe si contribuie la dezvoltarea unor organizatii si comunitati din intreaga lume. Mai exact:

  • Lucreaza cu tehnologii intr-o gama variata de proiecte IT desfasurate atat pe plan local, cat si international;
  • Dezvolta, testeaza, instaleaza si administreaza software in cadrul a multiple proiecte si industrii;
  • Lucreaza cu tehnologii de top (de exemplu SAP) sau dezvolta aplicatii personalizate.

Care sunt pozitiile pentru care gasiti cu dificultate candidati potriviti? Care credeti ca este motivul?

Motivele pentru care numarul de candidati pentru anumite posturi nu este intotdeauna cel dorit sunt variante. Cel mai important dintre acestea este specializarea intr-un anumit domeniu, intrucat profesionistii IT sunt interesati in special de tehnologiile mai noi. Cine este compania angajatoare, pachetul financiar si beneficiile oferite de aceasta vin pe planul secund.

De asemenea, competitia in piata de IT incepe sa se extinda de pe plan local pe cel international sitalentele locale devin din ce in ce mai putin disponibile.

Exista programe dedicate studentilor pe care compania dvs le va avea deschise pana la sfarsitul anului, respectiv inceputul anului viitor (programe de internship, trainee, management trainee, scoli de vara etc)?

Nu avem programe de internship, insa pentru studenti avem roluri care permit un program flexibil astfel incat sa isi poata continua studiile. Job-urile din aceasta categorie nu necesita experienta de lucru anterioara, asa ca tinerii au oportunitatea de a-si incepe cariera si a-si dezvolta abilitatile practice inca din timpul facultatii.

Numiti top 3 soft skills, respectiv top 3 hard skills pe care le cautati la un junior? Cum apreciati ca le pot dezvolta in timpul studiilor?

Cateva dintre calitatile pe care le apreciem sunt dorinta de dezvoltare personala, orientarea catre rezultate si client, lucrul in echipa si comunicarea eficienta. In ceea ce priveste competentele tehnice, atunci cand vorbim de juniori, apreciem cunostintele in limbaje specifice de programare si dorinta de a le aprofunda. Acestea pot fi dezvoltate cu usurinta in timpul studiilor, atat prin cursurile si proiectele din facultate, cat si prin experimentarea cu diferite tehnologii.

Un alt mod prin care tinerii isi pot dezvolta deopotriva abilitatile tehnice si cele interpersonale este implicarea in activitati de voluntariat in cadrul unor asociatii studentesti.

Care sunt top 3 tehnologii pentru care compania pe care o reprezentanti recruteaza juniori? Care este raportul intre joburile deschise: pozitii entry-level, mid-level si senior?

Tehnologiile pentru care avem cel mai mare numar de posturi disponibile pentru studenti si absolventi sunt Java, .Net, SQL si SAP/ABAP.

Distributia posturilor disponibile in functie de nivel de cariera este echilibrata - avem atat posturi „entry level” pentru studenti si absolventi, cat si posturi de senior, pentru specialistii IT.

Cum arata un candidat ideal pentru industria IT? Care sunt abilitatile si competentele pe care le urmariti atat in evaluarea CV-ului cat si in cadrul interviurilor?

Cautam oameni care isi doresc sa fie foarte buni si sa isi depaseasca limitele. CV-ul este unul dintre primele instrumente prin care un angajator poate cunoaste candidatul. Analizam cu atentie fiecare CV - studiile candidatului, competentele tehnice (limbaje de programare, cursuri, certificari, etc.), proiectele la care candidatul a lucrat in timpul facultatii si activitati extracurriculare sau de voluntariat.

Cum recomandati candidatilor sa se pregateasca pentru interactiunea cu reprezentanti companiilor pe care ii intalnesc la diferite proiecte: targuri de cariera, evenimente de dezvoltare profesionala si personala?

In primul rand este important sa afle cat mai multe informatii despre compania de care sunt interesati. De asemenea, pentru a intelege daca mediul de lucru si cultura companiei li se potriveste,este recomandat sa pregateasca o lista de intrebari pentru reprezentantii acesteia.

Ce recomandari aveti pentru tinerii care fac parte din generatia Y? Cum se pot pregati pentru procesul de recrutare?

Reprezentantii generatiei Y sunt in pas cu tehnologia si vedem asta ca un atu. Atunci cand se pregatesc sa aplice pentru un job, le recomandam sa afle mai multe detalii despre compania angajatoare, cultura acesteia si in special despre postul pentru care aplica.

Ce sfaturi ati oferi unei persoane care este in cautarea unui job pentru a-si creste sansele de a obtine jobul dorit? Exista canale pe care le recomandati sa le urmareasca atunci cand sunt in cautarea unui job?

Angajatorii se folosesc de canale din ce in ce mai variate pentru a intra in legatura cu candidatii, iar metodele noi de ieri au devenit deja traditionale. Pentru noi cele mai importante surse de recrutare sunt: evenimentele de cariera, asociatiile studentesti, site-urile de joburi, retelele de socializare si recomandarile venite din partea angajatilor nostri.

Cum se deruleaza procesul de recrutare si ce instrumente folositi de obicei (ex: teste de personalitate, teste de cunostinte specifice job-ului, interviuri de grup /assesment center / interviu individual / interviu cu manager-ul etc)?

Intr-o prima etapa, echipa de recrutare analizeaza CV-urile candidatilor si ii invita la un test de tehnic pe cei care se potrivesc profilului cautat. Persoanele selectate in urma testelor participa la un interviu cu o persoana din cadrul departamentului de Resurse Umane si apoi discuta cu managerulechipei. La sfarsitul acestui proces candidatilor li se prezinta oferta salariala si apoi sunt angajati.

Ce modalitati de motivare propuneti angajatilor-cheie astfel incat sa ii pastrati in interiorul companiei pe termen lung (exemplu: beneficii extrasalariale, dezvoltare profesionala, training, oportunitati de avansare etc.)?

Principala motivatie a colegilor din IT este insasi pasiunea pentru tehnologie. De aceea le oferim oportunitati de dezvoltare atat in domeniul in care isi desfasoara activitatea, cat si in domenii conexe aflate in aria lor de interes.

Stim ca procesul de invatare pentru un angajat este continuu. Acesta este si motivul pentru care anul trecut am investit, la nivel global, mai mult de 850 milioane de dolari in training si dezvoltare profesionala. Fiecare angajat din Accenture Romania a avut acces in medie la 25 de ore de training in anul fiscal 2014. Acestora li se adauga un portal online, myLearning, care ofera angajatilor acces la peste 20.000 de cursuri si o platforma virtuala creata pentru schimbul de cunostinte si idei.

Pe langa programele de training si consiliere in cariera, angajatii nostri beneficiaza si de alte metode de dezvoltare: accesul la diverse certificari sau ghidare din partea unor colegi experimentati, prin programul de mentoring.


LinkedIn