7 domenii care continua angajarile in 2010

Cu toate ca situatia actuala de pe piata fortei de munca descurajeaza candidatii in incercarea de a gasi jobul ideal, exista si domenii care continua angajarile in 2010. Un studiu anual realizat la nivel international de Manpower confirma acest lucru. Din cei 750 de angajatori romani intervievati cu privire la dificultatea ocuparii posturilor din companie , 36% declara ca au probleme in gasirea unor specialisti care sa raspunda nivelului de performanta cerut pentru ocuparea pozitiilor vacante. Astfel, Romania se situeaza aproape de media globala de 31%, spre deosebire de anul trecut, cand 62% dintre angajatori si-au exprimat dificultatea de a gasi candidatii ideali pentru a lucra in companie.

La nivel global, comparativ cu 2009, Romania este tara care a inregistrat cea mai spectaculoasa scadere a gradului de dificultate a ocuparii unor pozitii (cu 26% mai putini angajatori considera anul acesta ca au probleme in gasirea candidadtilor ideali). Aceasta sugereaza ca din 2009 pana in prezent companiile au reusit sa isi acopere posturile vacante, angajand candidatii pe care si-i doreau. Cu toate acestea, in zona tarilor din Europa, Orientul Mijlociu si Africa, Romania se situeaza pe locul 2 in ceea ce priveste procentul de angajatori care declara ca au pozitii neocupate, fiind surclasata numai de Polonia (51%).

 

Principalele 7 domenii in care te poti angaja in Romania in ultimul trimestru al anul 2010 sunt Vanzari, Outsourcing, IT, Inginerie, Medicina, Contabilitate si Bunuri de larg consum. Majoritatea companiilor angajatoare din aceste domenii, si nu numai, si-a postat oferta de joburi pe HiPo.ro in cadrul editiei online a targului de cariera Angajatori de Top, ce se va desfasura pana pe 30 noiembrie 2010.

1. Vanzari

In prezent, cele mai multe oferte de locuri de munca pe site-urile de recrutare sunt cele din vanzari. Pe de alta parte, in acest domeniu se inregistreaza si cele mai multe aplicari per job, dovada ca si interesul din partea candidatilor este la fel de mare pentru aceasta arie profesionala. Astfel, cererea si oferta se mentin in echilibru, diferenta la angajare fiind data de calitatea candidatului.

In acest domeniu se cauta atat juniori, cat si profesionisti mid-level si senior-level. Cele mai frecvente pozitii deschise sunt cele de agent vanzari/sales representative, consilier vanzari/ sales consultant, dar si de sales executive sau key account manager. Candidatii pentru un post in vanzari trebuie sa imbine cunostintele economice, bunele abilitati de comunicare si capacitatea de convingere a clientului pentru a avea succes in atingerea target-urilor, uneori nerealiste, ale angajatorilor. Printre companiile care angajeaza si in 2010 in departamentele de vanzari sunt Oracle, Lingo 24, L’Oreal, HP, Meridian Grup, Star Storage, RDS&RCS, Reynaers Aluminium, Albalact, BCR, UPC.

 

2. Outsourcing – customer care/client service

Recesiunea a determinat companiile sa constientizeze importanta reducerii costurilor si imbunatatirii eficientei prin apelarea la firme specializate pe anumite tipuri de activitati. Costul per persoana pentru realizarea unei sarcini este cu 25-30% mai mic daca se apeleaza la o firma de BPO comparativ cu costul desfasurarii aceleiasi activitati la nivel intern.

Astfel, companiile care ofera servicii de business process outsourcing sunt cautate in continuare si, prin urmare, sunt si in 2010 o sursa de locuri de munca. Cel mai frecvent sunt externalizate serviciile de customer care si de client service, companiile care activeaza in acest domeniu avand constant deschise pozitii de operator call center, customer support sau client service administrator. In tara exista cel putin 200 de call centere in care lucreaza in prezent aproximativ 10.000 de oameni. Desi numarul de candidati pe o pozitie la firmele din domeniu este relativ mare, angajatorii nu sunt multumiti de calitatea acestora. In ultima perioada, conditiile pentru a ocupa un post de operator call center au devenit mai complexe, fiind nevoie nu numai de flexibilitate, bune abilitati de comunicare, spirit de initiativa si putere de convingere, ci si de cunostinte avansate de limbi straine rare, precum norvegiana, araba, daneza sau suedeza.

Printre cei mai importanti angajatori din domeniu se numara filiala locala a companiei Wipro, care si-a dublat anul trecut numarul de angajati si continua sa ofera locuri de munca in centrele de Business Process Outsourcing din tara. Compania a anuntat ca urmareste sa mai faca intre 150 si 500 de angajari pana la sfarsitul acestui an, avand planuri de crestere atat in Timisoara, cat si in Bucuresti. De asemenea, furnizorul de servicii de business si solutii tehnologice Genpact Romania intentioneaza sa mai angajeze pana la sfarsitul anului, conform planului de recrutare pentru 2010, care presupune ocuparea a 500 -1.000 de pozitii in Cluj.

Computer Generated Solutions (CGS), divizia locala a companiei americane care furnizeaza, printre altele, servicii de call center, angajeaza pana la sfarsitul anului 500 de operatori in Bucuresti si Brasov.
In general, majoritatea furnizorilor de servicii de externalizare care lucreaza pentru clienti internationali continua sa-si extinda numarul de angajati din Romania, cateva sute de posturi fiind scoase la concurs in acest moment in orase precum Bucuresti, Cluj, Iasi si Brasov.

Itella Information, companie finlandeza specializata in procesarea facturilor companiilor, angajeaza in acest an in Bucuresti 150 de persoane pe posturi de operatori facturare si arhivare. Compania britanica XL World, specializata in servicii de outsourcing si call center, va face intre 250 si 300 de noi angajari pana la sfarsitul anului.
ING Asigurari urmareste sa finalizeze pana in ianuarie 2011 angajarea a aproximativ 300 de oameni pentru centrul regional de servicii din Cluj Napoca. Compania cauta vorbitori de engleza, ceha slovaca, poloneza, maghiara si greaca pentru operatiuni de tip back-office de asigurari de viata in departamentele de operatiuni, financiar si IT.

3. IT

Domeniul IT&C continua sa fie in topul celor care angajeaza in Romania si pe timp de criza. Cele mai frecvente pozitii sunt cele de programator de sistem, web developer, consultant IT, tester aplicatii software. De exemplu, compania Endava, cu sediul central in Londra, specializata in furnizarea de servicii IT de business pentru aplicatii financiare, telecomunicatii, media si tehnologia IT, are in plan 25 de noi locuri de munca pana la finalul lui 2010 in Bucuresti pe domeniul IT Software. Compania a anuntat ca va deschide un nou centru software la Iasi, unde va angaja, pana la finalul anului viitor, aproximativ 100 de oameni.

De asemenea, Oracle, filiala locala a celui mai mare producator de soft pentru companii, are deschise 94 de pozitii in Bucuresti, iar IBM are cateva zeci de locuri de munca disponibile pentru programatori si ingineri de sistem. Producatorul local de solutii de securitate BitDefender angajeaza 34 de oameni pentru sediile din tara, Germania si SUA, cei mai cautati fiind candidatii cu experienta in programare, dezvoltare de software sau testare. Alte companii care angajeaza pana la sfarsitul lui 2010 sunt Clarity Systems, Natek International Consulting and Outsourcing Services, Senior Software, Pentalog High Tech, ACI WorldWide, XWiki, DELL Services, iQuest.

Un candidat pentru una dintre aceste pozitii nu ar trebui sa se limiteze insa la cunostintele din zona de software, ci sa se specializeze intr-unul dintre domeniile care necesita in prezent profesionisti IT&C. Este vorba mai ales despre telecomunicatii, banking sau domeniul medical. De exemplu, programatorii Java si .NET sunt cautati pentru a lucra in proiecte de dezvoltare software in sectorul financiar-bancar.

4. Inginerie

Unul dintre domeniile in care specialistii se gasesc cel mai greu, ingineria, are in desfasurare proiecte de recrutare pana la finalul anului 2010.

Alcatel Lucent, unul dintre principalii furnizori mondiali de echipamente telecom, planuieste sa angajeze in acest an aproape 200 de ingineri la centrul de cercetare-dezvoltare de la Timisoara. Compania cauta absolventi ai facultatilor cu profil tehnic (telecomunicatii, electronica, automatica). Inainte de a incepe sa lucreze la centrul de cercetare-dezvoltare Alcatel Lucent, acestia vor urma un program de training de 3 luni, inclusiv in strainatate.

Producatorul de componente auto din Brasov, Preh Automotive, angajeaza peste 150 de oameni, printre care si ingineri. De asemenea, Celestica Romania, furnizor canadian de componente pentru echipamente electronice, scoate la concurs 900 de pozitii in cadrul filialei locale din Bihor, o parte semnificativa dintre acestea fiind in departamentul de inginerie.

Centrul de inginerie si tehnologie Renault Technologie Roumanie angajeaza circa 2.300 de ingineri in studioul de design si birourile de proiectare din Bucuresti si in centrul de asistenta si testare din Pitesti. Proiectul Duster permite inginerilor romani sa se ocupe de internationalizarea si industrializarea modelului, dar si de implementarea proiectului in uzinele care produc Logan in Rusia si in India. De asemenea, diviziile de testare din Pitesti si Titu lucreaza, pe partea mecanica, la noi motorizari care respecta normele de poluare pentru modelele Dacia si Renault si la viitoare motoare cu consum redus. Aceste proiecte presupun noi posibilitati de angajare pentru inginerii care doresc o cariera orientata spre sectorul ingineriei auto.

Compania Emerson, care detine in prezent trei centre de productie si unul de inginerie in Cluj Napoca, declara ca posteaza lunar intre 30 si 40 de anunturi de noi locuri de munca pe site-urile de recrutare. Astfel, de la inceputul anului, au fost angajate 100 de persoane, urmand sa fie ocupate 400 de noi pozitii pana la finalul lui 2010. Cei care doresc un job in inginerie se pot angaja asadar la diviziile de regulatoare pentru gaze, alternatoare electrice de mare putere, echipamente electrice, echipamente pentru medii periculoase si pentru constructii, fiind disponibile inclusiv pozitii de lideri de echipa si manageri.

Inginerii cu dubla pregatire, tehnica si comerciala, au un avantaj in gasirea unui loc de munca in acest moment deoarece exista un grad de mobilitate profesionala pronuntat in ceea ce priveste pozitiile foarte specializate.
 

5. Medicina si farmacie

Companiile din industria farmaceutica si a serviciilor medicale, printre putinele care au inregistrat cresteri in actualul context economic, au planuri noi de dezvoltare in 2010 si pe viitor. Operatorii de farmacii deschid clinici, dar fenomenul are loc si in sens invers. De exemplu, cel mai mare distribuitor si retailer de medicamente, grupul A&D Pharma, care controleaza reteaua de farmacii Sensiblu si distribuitorul Mediplus, a anuntat deschiderea primei clinici proprii din Bucuresti, dezvoltata sub brandul Anima. Mai mult, analistii estimeaza o crestere a numarului de unitati medicale private, nu numai din Bucuresti, ci din toate marile orase. Aceasta va aduce o crestere a pietei de servicii medicale private, compusa din platile din surse proprii, abonamente si asigurari medicale private, ceea ce implica noi locuri de munca disponibile.

Precaritatea sistemului public de sanatate determina o crestere a cererii pentru serviciile medicale private. Operatorii din acest domeniu incearca sa obtina exclusivitate in anumite zone, proximitatea fiind, in lipsa unui alt criteriu clar definit deocamdata, principalul factor pe baza caruia clientii aleg un operator in defavoarea altuia. Pe langa ascensiunea determinata de cererea de servicii medicale individuale, domeniul a crescut in ultima perioada si datorilor serviciilor oferite companiilor.

Reteaua HelpNet, care opereaza cu 150 de unitati in toata tara, anunta deschiderea unor noi farmacii in Timisoara si Ramnicu Valcea, iar compania farmaceutica americana Alvogen urmareste sa angajeze in 2010 si 2011 60 de oameni.

6. Contabilitate/Finante

Si in domeniul contabil exista o mobilitate profesionala destul de mare pe pozitiile foarte specializate deoarece angajatorii au asteptari ridicate in ceea ce priveste calitatea candidatilor. De aceea, doar persoanele foarte bine pregatite au siguranta ca isi vor pastra locul de munca, daca nu indeplinesc responsabilitatile incluse in descrierea jobului respectiv fiind inlocuite de candidatii mai buni. Sunt cautati mai ales economistii contabili care lucreaza intr-un anumit program de contabilitate. Dezvoltarea companiilor si analiza financiara mai serioasa pe care o pretind firmele a determinat o crestere a candidatilor care sa acopere pozitiilor de financial controller.

Genpact va angaja cateva sute de contabili in Cluj-Napoca in acest an. Compania cauta absolventi de studii economice, contabili si vorbitori de limbi straine pentru mai multe linii de business, precum contabilitate pentru furnizori si clienti, managementul comenzilor, colectari de creante, contabilitate generala si controllership.
Printre companiile care mai au pozitii deschise in acest domeniu se numara BCR, Accenture, Baker Tilly Klitou, HP, GHF Derivatives Romania, L’Oreal, Nestle Romania.
 

7. Bunuri de larg consum - productie, distributie si retail

Desi criza a afectat industria bunurilor de larg consum, pe site-urile de recrutare exista un numar mare de anunturi in achizitii, aprovizionare, distributie, controlul calitatii sau logistica. Cauza este lipsa unor candidati care sa indeplineasca toate cerintele angajatorilor, mai ales pe pozitii de middle si top management in aceste domenii.

Mai multe multinationale au deschis in Romania centre de achizitii. Acestea permit companiilor mari sa-si imbunatateasca controlul costurilor si sa negocieze cu furnizorii preturi mai avantajoase datorita comenzilor mari. De asemenea, intrarea pe piata locala a unor companii din segmentul hipermarket-urilor si bricolaj constituie o sursa de joburi noi in domeniu. Printre cele mai frecvente posturi disponibile se numara cele de analist achizitii, supply planning manager, coordonator logistica, operations specialist, procurement specialist.

 

Candidatului ideal pentru a ocupa o astfel de pozitie are un profil destul de complex: sunt necesare cunostinte economice avansate, dar si comerciale, abilitati de coordonare a unei echipe, spirit de initiativa, comunicare foarte buna, orientare catre solutii, buna gestiune a timpului si a resurselor etc.

P&G, HP Romania, WNS Global Services, L’Oreal, Interbrands, Henkel, Emerson sunt cateva companii care au in prezent astfel de posturi vacante.

Pe plan international

In ceea ce priveste dificultatea ocuparii posturilor din companii la nivel global, pe primul loc in clasamentul din acest an se situeaza Japonia (76%), urmata de Brazilia (64%) si Argentina (53%). La polul opus se afla tari precum Irlanda (4%), Marea Britanie (9%) sau Norvegia (11%). Si pe plan international sunt cautate persoane specializate in inginerie, vanzari, finante, administratie, productie.

In general, in 2010 angajatorii continua sa caute persoane foarte bine pregatite si, de cele mai multe ori, cu experienta de cel putin 1 an. Posturile foarte specializate scoase la concurs de companii determina o crestere a complexitatii profilului candidatului ideal. In cazul celor fara experienta, bunele cunostinte specifice (de limbi straine, contabilitate etc.) pot compensa aceasta lipsa. In oricare situatie te-ai afla, daca esti interesat de unul dintre cele 7 domenii prezentate mai sus, ai sanse ridicate de a te angaja chiar si in 2010.

 


 

Va recomandam si:

Care sunt asteptarile angajatorilor pentru piata muncii in 2022?

  Vrei cele mai bune articole Hipo.ro pe Email?
Dar Job-uri de la cei mai doriti angajatori?

ULTIMELE JOBURI