Care sunt angajatorii momentului in TechPiata fortei de munca a fost lovita din plin de pandemia de Covid-19, insa impactul este diferit in functie de industrie. IT&C pare cea mai putin afectata industrie de la inceputul pandemiei.

Peste 15 000 de joburi active in present in Romania

Conform platformelor de joburi Indeed si LinkedIn, in prezent sunt peste 15 000 de joburi active in Romania, dintre acestea 5801 sunt doar in industria IT&C. Aceasta industrie a avut mai degraba de castigat tinand cont de contextul actual in care multi angajati lucreaza remote si automat companiile sunt directionate catre tehnologie prin solutii de digitalizare a diverselor tipuri de interactiuni atat cu clientii cat si cu angajatii.

Revenind la piata de IT&C majoritatea joburilor active in prezent sunt destinate profesionistilor 67% (middle, senior, director si executive), pe cand restul de 33% sunt alocate juniorilor la inceput de drum fara experienta sau cu pana la 2-3 ani de experienta. Iar in ceea ce priveste distributia geografica cele mai multe joburi in IT&C sunt concentrate in Bucuresti si Cluj.

Tot in urma unui studiu realizat pe cele doua platformele de joburi accesate la nivel global, se poate observa ca tehnologiile cu cea mai mare cerere in companiile din Romania sunt Java (1249) si Java Script (1064). Alte limbaje de programare la mare cautare sunt C, C++, C#, Python si PHP.

In topul celor mai cautate joburi cand vine vorba de denumire, pe primul loc se claseza functia de Software engineer, urmata de Senior Java Software Engineer si nu in ultimul rand cea de Full Stak Engineer. Software engineers sunt cei care aplica mai mult principii ingineresti in crearea software-urilor si fac legatura intre nevoile clientului si solutiile tehnologice disponibile. Tot ei incearca in mod constant sa furnizeze functii specifice unui anumit domeniu sau branse prin aplicarea conceptelor din inginerie in dezvoltarea software-ului.

Domeniul cu cea mai mare cerere de personal este cel de IT Sofware (46,60%).

La inceputul anului, conform studiului de piata fortei de munca 2020, realizart de Hipo.ro, companiile implicate estimau ca domeniul cu cea mai mare cerere de personal va fi cel de IT Sofware (46,60%).

Printre cele mai importante beneficii previzionate la inceputul anului de companiile care activeaza in sectorul IT&C se numara: Asigurari medicale private (74%), Program de lucru flexibil (73%), tichete de masa (72%) si work from home (71%).

Se pot observa procentajele foarte apropriate ale acestui top de beneficii, care in contextul actual au suferit o rasturnare tot in favoarea angajatului care acum poate lucra de acasa. Inca de la inceputul anului 50% dintre companiile intervievate au declarant ca ofera deja beneficiul de work from home.


Cum au evoluat salariile IT in vreme de pandemie?

In ceea ce priveste salariile, cel mai mare salariu mediu net, în anul 2020, era în sectorul „Activităţi de servicii în tehnologia informaţiei; activităţi de servicii informatice”, conform INS. Acesta au avut o usoara tendinta de scadere la inceputul starii de urgenta si apoi in starea de alerta, iar evolutia a aratat cam asa: februarie - 7488 lei, martie - 8289 lei, aprilie - 7982 lei, mai - 7772 lei. Comparativ cu luna mai a anului trecut, cand salariul era mai mic (6946 lei).

In medie in perioada martie-mai 2020, salariul mediu net in domeniul IT a fost 8014,3 lei, fata de anul trecut in aceeasi perioada in care a fost 7209,6 lei.

Asadar in medie, salariile in sectorul IT au crescut cu 11,1% in perioada de pandemie (martie-mai), comparative cu aceeasi perioada a anului trecut.
De ce abilitati vor avea nevoie angajatii din IT&C in urmatorii 10 ani?

Vorbind cu angajatorii din domeniile IT Hardware, IT Software si Telecom, la inceputul anului despre ce abilitati cred ca vor avea nevoie angajatii in urmatorii 10 ani, se pare ca ADAPTABILITATEA este cheia succesului pe termen lung, urmata de un mix intre flexibilitate, comunicare, creativitate si inteligenta emotionala.

In urma raportului care a rezultat din Studiul cei mai doriti angajatori din sectorul IT, realizat de Catalyst Solutions, a reiesit ca principalele obiective profesionale ale candidatilor cu profil IT&C pentru urmatorii 3 ani sunt: mentinerea echilibrului intre viata profesionala si cea privata, a avea un salariu mare, dezvoltarea de skill-uri in domeniul de activitate si a avea responsabilitati care sa-i provoace.

Ce oportunitati iti rezerva aceasta toamna in materie de tehnologie?
  • Pentru juniori am pregatit si o serie de programe de internship, trainee si joburi entry level in domeniile IT Hardware si IT Software in toate orasele mari din Romania.
  • pentru a isi creste sansele de angajare pot participa la editia cu numarul 29 a celui mai mare eveniment de cariera din Romania, Angajatori de TOP Online. Printre companiile din industria IT&C care deja si-au anuntat prezenta se numara Veeam Software, Societe Generale European Business Services, Verint, Nobel, Nokia, Virtual 7, Huawei, Bosch Service Solutions SRL, Cognizant Softvision, Huawei GOCMercedes-Benz Romania si Continental.
   Descopera Angajatori de TOP Timisoara ONLINE!   Descopera Angajatori de TOP National ONLINE!LinkedIn