Cum sa te pregatesti pentru interviul individual in cazul unui program de trainee, internship sau practica?


intrebari-raspunsuri-interviu

Ai trecut peste celelalte „probe de foc” ale procesului de recrutare si ai fost chemat la interviu angajare? Asta inseamna ca ai atras atentia angajatorului si ti se ofera o sansa sa arati ca tu esti candidatul potrivit.

Ai incredere in tine si considera aceasta experienta o ocazie de a te cunoaste mai bine si de a invata sa te comporti in situatia de intervievat. Pregateste-te constiincios pentru interviu job, fii optimist si incearca sa te „vinzi” cat mai inteligent.

Este primul tau interviu de angajare? Incearca ca faci o simulare de interviu in prealabil, analizeaza-ti punctele forte si punctele slabe in a comunica inteligent cu ceilalti, ai incredere in tine si fii relaxat.
 

1. Inainte de interviu
2. In dimineata interviului
3. In timpul interviului
4. Dupa interviu

1. Inainte de ziua interviului de angajare

Pregateste-te de acasa! Informeaza-te!

Pregatirea interviului este un pas foarte important! Informeaza-te in legatura cu jobul si compania respectiva! Cerceteaza industria in care activeaza compania, istoricul acesteia, cultura organizationala, portofoliul de produse, cota de piata, concurenta etc., orice stire legata de compania respectiva. Incearca sa afli cat mai multe detalii despre pozitia pentru care aplici. Cu cat culegi mai multe informatii despre angajator, cu atat iti va fi mai usor in timpul interviului pentru job sa-ti demonstrezi interesul fata de acesta.

Gandeste-te la cateva intrebari interviu!

Pregateste-te pentru intrebarile si raspunsurile la interviu! Identifica experientele anterioare care iti pun in evidenta aptitudinile si calitatile si prezinta abilitatile dezvoltate. Include aceste experiente si rezultatele avute in raspunsurile pe care le dai.

Gandeste-te si la cateva intrebari pe care sa le adresezi si tu la sfarsitul interviului. Insa fii fara grija pentru ca exista foarte multe exemple de intrebari la un interviu pe internet, inclusiv la noi pe site.

Pentru exemple referitor la intrebarile din cadrul unui interviu vezi articolul: „Interviul atipic - raspunsuri potrivite la intrebari ciudate”.

Pregateste-ti tinuta!

Incearca sa arati cat mai profesionist! Nu fi nici prea formal, dar nici prea casual.

Prima impresie conteaza! Iar tinuta ta este primul lucru pe care il observa angajatorul.

Nu uita sa aduci o copie a CV-ului!

Printeaza o copie a CV-ului si a scrisorii de intentie pentru a le avea cu tine la interviu chiar daca nu ti s-a cerut explicit acest lucru.

Nu lasa toate aceste lucruri pentru dimineata in care vei da interviul de angajare, deoarece risti sa intarzii sau sa ajungi la interviu „sifonat” dupa o alergatura prin trafic. Afla din timp unde este sediul firmei si cum poti ajunge pana acolo.

 

2. In dimineata zilei in care vei da interviul de angajare

Ai grija la tinuta!

Ai adoptat o tinuta cat mai profesionista? Ai grija sa nu exagerezi cu accesorile, parfumul sau machiajul. Si nu uita: Prima impresie conteaza!
 

Cu ce trebuie sa te prezinti la un interviu

Ai grija sa iei o copie a CV-ului si a scrisorii de intentie cu tine.
Ia si o agenda si un pix cu tine pentru a nota diverse aspecte de retinut in timpul interviului.

Fii punctual!

Incearca sa ajungi la interviu cu 10-15 minute inainte.

Fii optimist si paseste cu incredere in sala!

Ai grija la tonul vocii si la limbajul nonverbal (de exemplu: felul in care te prezinti, cum te asezi pe scaun, ticuri s.a.m.d). Zambeste si strange mana ferm.3. In timpul interviului

Pune-te in valoare!

Subliniaza abilitatile tale naturale si cunostintele dobandite prin exemple din experienta ta proprie. Vorbeste despre orice activitate relevanta pentru jobul pe care il urmaresti (exemplu: strangerea de fonduri pentru o activitate de voluntariat, supravegherea si indrumarea unei echipe, pasiuni etc.).

Asteapta-te ca intrebarile puse de angajator la interviu sa aiba ca scop sa descopere daca candidatul ar fi capabil sa se integreze in compania respectiva si sa indeplineasca cu succes sarcinile de baza ale postului.
 

Arata-te interesat/a!

Arata-ti interesul fata de companie si jobul oferit, insa vino mereu cu argumente (motivatii personale, rezultate avute, realizari) care sa sustina motivatia ta.

Demonstreaza ca stii ceea ce vrei, stabileste-ti un obiectiv profesional spre care vrei sa te indrepti.
Arata-te preocupat pentru viitoarea cariera! Nu te bloca vorbind doar despre activitatile tale trecute.

Fii relaxat/a!

Aminteste-ti ca un interviu reprezinta o conversatie intre doua persoane, si nu un interogatoriu. Incearca sa te relaxezi pentru a evita balbaielile, tremuratul vocii sau orice alta reactie prea emotiva. Un candidat ferm si sigur pe el va impresiona orice angajator.

Gandeste-te ca cel care recruteaza incearca sa gasesca cea mai compatibila persoana pentru postul la care ai aplicat, iar tu esti acolo pentru a demonstra ca tu esti cel potrivit. Nu lasa ca emotiile sa te impiedice sa te pui in valoare!

Nu fi prea prietenos/prietenoasa!

Cu toate ca unii recrutorii pot fi persoane foarte prietenoase nu incerca sa ai o atitudine prea familiara cu acestia. Evita detaliile personale, glumele sau contactul fizic in exces. Pastreaza-ti profesionalismul pana la capat. Adapteaza-ti comportamentul in functie de recrutor.

Ai grija la intrebarile pe care le adresezi!

Poti pune intrebari in timpul interviului in cazul in care nu intelegi anumite aspecte, insa este de preferabil ca aceste intrebari sa fie pastrate pentru sfarsitul interviului.

Evita intrebarile legate de companie. Aceste aspecte trebuiau cercetate inainte de interviu, iar sa fii in necunostiinta de cauza denota lipsa de interes.

Nu pune intrebari legate de salariu sau beneficii inainte ca intervievatorul sa aduca in discutii aceste lucruri. Totusi, daca angajatorul nu face acest lucru este chiar indicat la finalul discutiei sa deschizi chiar tu subiectul.

Ai grija la felul in care vorbesti!

Unii candidati au tendinta de a vorbi in exces sau prea tare, acoperind intervievatorul sau, din contra, vorbesc prea incet. Aceste extreme pot fi considerate drept aroganta sau lipsa de incredere.

Incearca sa adopti un limbaj cat mai profesional pe un ton neutru si evita glumele.

Ai grija la limbajul non-verbal!

Incearca sa ai o atitudine relaxata, sa fii atent la felul in care privim intervievatorul, la pozitia corpului (cum ne tinem mainile, picioarele, umerii etc.), respiratie, mimica fetei.

Tonul vocii si limbajul trupului te pot trada. Ai grija la ticuri! Nu te grabi, nu te fatai pe scaun si nu gesticula in exces.

4. Dupa interviu

Interviul s-a incheiat. Dupa sustinerea interviului, incearca sa analizezi obiectiv performanta ta si trimite un email de multumire prin care sa iti arati recunostinta pentru sansa oferita.

Formuleaza emailul cat mai clar si concis pentru a va sublinia profesionalismul.
Acest lucru te va ajuta sa te diferentiezi fata de ceilalti candidati si va spijini candidatura ta pentru post.

Ai obtinut postul?
Felicitari, inseamna ca te-ai descurcat de minune.
Nu ai obtinut postul?
Nu dispera! Faptul ca nu ai fost selectat de la primul interviu nu inseamna ca nu esti potrivit pentru acel tip de job sau ca ai ratat „sansa vietii tale”. Incearca sa culegi lucrurile pozitive din aceasta experienta. Gandeste-te la felul in care s-a desfasurat interviul si incearca sa descoperi ce anume te-a dezavantajat. Astfel vei deveni un candidat mai bun data viitoare.

Succes!


Citeste si:

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca 30 de modele pregatite de specialisti din care merita sa te inspiri