Cum sa-ti pregatesti scrisoarea de intentie pentru un program de trainee, internship sau stagiu de practica?

Importanta redactarii unei scrisori de intentie

Scrisoarea de intentie poate avea, in cazul unui program de trainee sau internship, o scrisoare_intentie_internshipvaloare mai mare decat CV-ul pentru angajator.
 


Ghidul complet al Programelor de Internship, Trainee si Stagii de Practica

Descarca GRATUIT pdf-ul si afla in doar 30 de minute:

 
  • Care este diferenta dintre tipurile de programe pentru Juniori;
  • Cum te pregatesti pentru un program de Internship, Trainee sau Stagiu de Practica;
  • Ce salariu poti primi ca intern sau trainee;
  • multe altele.

Descarca Ghidul PDF »
 

  

Cauzele sunt multiple, dar tin in primul rand de lipsa de experienta a aplicantilor, ce face dificila diferentierea acestora pentru angajator, si de faptul ca majoritatea CV-urilor sunt redactate dupa un anumit tipar (de obicei acelasi) ce nu permite detalierea activitatilor extracurriculare sau a studiilor urmate.

In plus numarul mare de aplicatii primite pentru fiecare program, determina angajatorii sa solicite redactarea unei scrisori de intentie si completarea unor formulare complexe, acestea functionand ca un prim filtru in cadrul procesului de recrutare.

Prin intermediul acestor instrumente angajatorul are posibilitatea de a evalua obiectiv si alte aspecte din pregatirea candidatilor precum activitatile extracurriculare sau abilitatile de a utiliza notiunile teoretice acumulate in situatii reale.

 
 
Cum sa-ti pregatesti scrisoarea de intentie

Scrisoarea de intentie reprezinta reclama ta si te ajuta sa scoti in evidenta lucrurile din CV-ul tau care te pun in valoare si te recomanda ca fiind un candidat ideal pentru programul de internship sau trainee pentru care ai aplicat.

Ai grija ca scrisoarea ta de intentie sa fie relevanta pentru programul pentru care aplici. Ajuta recruiter-ul sa faca legatura intre abilitatile tale si cerintele ideale exprimate in anuntul programului de trainee sau internship folosind argumente relevante.

Exemplu: Daca se solicita cunosterea limbii germane la nivel avansat este o idee foarte buna sa mentionezi in detaliu nivelul tau de cunoastere a limbii precum si alte aspecte conexe, cum ar fi: obtinerea unui premiu la Olimpiada de Germana, certificari sau cursuri absolvite, folosirea limbii in viata de zi cu zi / la facultate, etc.)

Personalizeaza scrisoarea! Scrisorile tip nu impresioneaza pe nimeni.

Nu te alatura restului de 90% din aplicanti care folosesc un template descarcat de pe internet, ci investeste in crearea propriei scrisori de intentie de la zero. In acest mod vei adauga o nota de autenticitate aplicatiei si te va ajuta sa te evidentiezi.scrisoare_intentie_internship

Pastreaza continutul scrisorii simplu, scurt si la obiect si incadreaza-te in jumatate de pagina. Daca consideri ca ai mai multe lucruri de transmis fa acest lucru dar fara sa depasesti o pagina. Foloseste un limbaj formal si profesional iar cand ai terminat redactarea. Asigura-te ca nu exista greseli gramaticale sau de ortografie.

 


Ghidul complet al Programelor de Internship, Trainee si Stagii de Practica

Descarca GRATUIT pdf-ul si afla in doar 30 de minute:

 
  • Care este diferenta dintre tipurile de programe pentru Juniori;
  • Cum te pregatesti pentru un program de Internship, Trainee sau Stagiu de Practica;
  • Ce salariu poti primi ca intern sau trainee;
  • multe altele.

Descarca Ghidul PDF »
 

 
 
Cum sa-ti pregatesti formularul de aplicare

Unele programe de trainee sau internship solicita si completarea unui formular de aplicare pe langa CV si scrisoare de intentie. Acesta consta in rezolvarea unui set de intrebari sau unei probleme.

Iata 4 greseli frecvent intalnite la candidati pe care ar trebui sa le eviti:

1) Nu trimite aplicatii facute intr-o noapte. Acorda-ti timpul necesar pentru a citi formularul de aplicare cu atentie, pentru a te asigura ca intelegi perfect cerintele.

2) Ai grija sa raspunzi la toate intrebarile cu atentie. Nu sari peste intrebari si acorda aceeasi importanta fiecarei cerinte. Aloca suficient timp astfel incat formularul sa nu para completat pe ultima suta de metri.

3) Documenteaza-te temeinic, deoarece formularul de aplicare nu reprezinta un referat pentru scoala care va fi citit pe diagonala, ci este o aplicatie ce va fi studiata in detaliu de angajator, probabil mai mult decat CV-ul sau scrisoarea de intentie

4) Ofera solutii reale cu aplicabilitate in practica! Scopul formularului de aplicatie nu este acela de a demonstra ca esti un teoretician desavarsit, ci de a demonstra ca poti gasi solutii practice si eficiente ce ar putea fi implementate in viata de zi cu zi.scrisoare_intentie_internship

 

Dupa ce ai terminat redactarea tuturor documentelor pentru aplicatie ai grija cand trimiti emailul sa nu folosesti ID-uri sau nick-uri, ci o adresa de email de genul prenume.nume@gmail.com sau prenume_nume@yahoo.com si sa eviti sa trimiti atasamentele mari (peste 5 MB).

In plus, iti recomandam sa nu aplici pe ultima suta de metri, ci cat mai repede fata de momentul in care ai aflat despre oportunitatea oferita. In acest fel cresc sansele ca aplicatia ta sa primeasca mai mult timp cand este citita si implicit sa fii retinut de catre angajator.

In incheierea este important de retinut ca scrisoarea de intentie este un instrument util ce te ajuta sa te pui in valoare iar o aplicatie completata foarte bine poate reprezenta biletul catre un prim interviu.


Citeste si:

Va recomandam si:

Ce scrii la obiectiv profesional in CV?

ULTIMELE JOBURI