Cei mai doriti angajatori in anul 2010

Studiul Cei mai doriti angajatori, initiat in urma cu 5 ani de Catalyst, este singurul instrument de pe piata care masoara gradul de atractivitate a brand-urilor de angajatori si asteptarile pe care tinerii le au de la acestia. Studiul dezvaluie perceptiile candidatilor in raport cu angajatorii de pe piata romaneasca a fortei de munca, structurand astfel informatia necesara pentru a dezvolta strategia de brand si pentru a evalua canalele eficiente de recrutare, in functie de target-ul dorit de companie.

Studiul are 2.246 de respondenti, tineri cu studii superioare din Bucuresti, cu varste intre 20 si 30 de ani, absolventi de facultati cu profil economic, tehnic si socio-uman. Raspunsurile au fost colectate prin chestionar online in perioada aprilie-mai 2010.

Cei mai doriti angajatori din 2010, conform primei optiuni a respondentilor pentru o companie, sunt Microsoft, Oracle, BCR, Google, P&G, BRD, Coca Cola HBC, PricewaterhouseCoopers, Orange, Renault.

Sursa: Catalyst Recruitment Solutions, raport studiu Cei mai doriti angajatori, 2010, Top general companii bazat pe prima companie nominalizata de cei 2.246 de respondenti

Centralizand optiunile respondentilor in ceea ce priveste primele trei companii angajatoare, studiul plaseaza in top 10 companii precum Oracle, Microsoft, BCR, HP, BRD, Vodafone, P&G, Orange, Coca-Cola HBC si Google.

Sursa: Catalyst Recruitment Solutions, raport studiu Cei mai doriti angajatori, 2010, Top general companii bazat pe primele 3 companii nominalizate de cei 2.246 de respondenti

Astfel, companiile din IT predomina in fruntea clasamentului, alaturi de cele din domeniul bancar. O explicatie ar fi ca acesti angajatori au generat, prin campaniile lor de comunicare desfasurate in ultimii ani, o asociere a lor cu o atitudine employee friendly, candidatii ajungand sa le perceapa drept foarte populare si sa-si doreasca sa devina angajatii lor.

Topul celor mai doriti angajatori din domeniul business

In randul candidatilor cu un background educational in economie, finante, contabilitate, administratie etc., companiile preferate sunt BCR, BRD, Oracle, Coca-Cola HBC, HP, P&G, Vodafone, KPMG, PriceWaterhouseCoopers si Orange.

Din cei 1.337 de respondenti cu acest profil, 641 nu au experienta de munca, 709 sunt juniori (intre 0 si 6 luni de experienta de lucru), 756 au intre 6 luni si 3 ani experienta si 158 sunt seniori (peste 3 ani experienta). Clasamentul mentine in top companii din domeniul bancar prezente pe pozitii similare si in anii trecuti.

Sursa: Catalyst Recruitment Solutions, raport studiu Cei mai doriti angajatori, 2010, Top companii domeniul business, Respondenti: 1.337

 

Topul celor mai doriti angajatori din domeniul tehnic

In cadrul studiului realizat de Catalyst, 909 tineri absolventi sau studenti ai facultatilor cu profil tehnic (Automatica si Calculatoare, Informatica, Telecomunicatii, Mecanica, Energetica etc.) au fost chestionati cu privire la primele trei companii pentru care ar dori sa lucreze. Raspunsurile lor au plasat pe primele zece pozitii angajatori precum Microsoft, Oracle, Google, Renault, Vodafone, Adobe, IBM, HP, Orange si Dacia.

Respectand tendinta din ultimii ani, preferintele tinerilor cu pregatire in domeniul tehnic se indreapta catre companii internationale, brand-urile romanesti fiind putin reprezentate in acest clasament. Cu toate acestea, la nivelul topului general, se observa o continuare a cresterii, incepute anul trecut, a preferintei tinerilor bucuresteni pentru angajatorii locali.

Sursa: Catalyst Recruitment Solutions, raport studiu Cei mai doriti angajatori, 2010, Top companii domeniul tehnic, Respondenti: 909

 

Topul celor mai doriti angajatori din domeniul farma

Pentru a evidentia preferintele tinerilor bucuresteni cu pregatire in domeniul farmaceutic si medical in raport cu angajatorii de pe piata romaneasca, au fost chestionate online 443 de persoane, dintre care 124 au studii in chimie, 96 au studii medicale, 91 au o pregatire universitara in farmacie, 67 in biologie, iar 70 in alte domenii conexe.

Studiul arata ca cei mai doriti 10 angajatori din domeniul farma sunt Pfizer, GlaxoSmithKline, OMV Petrom, Hospital, Danone, Rompetrol, Coca Cola, P&G, Sensiblu, Antibiotice Iasi. Raportat la acelasi clasament realizat de Catalyst anul trecut, se constata o ascensiune in topul preferintelor tinerilor catre angajatori din domeniul energetic (OMV Petrom, Rompetrol etc.), in defavoarea unor furnizori de medicamente si servicii medicale, care se aflau in top 5 in 2009.

Sursa: Catalyst Recruitment Solutions, raport studiu Cei mai doriti angajatori, 2010, Top companii domeniul farma, Respondenti: 443

 

Preferintele tinerilor talentati

In functie de parcursul educational si realizarile extracurriculare, au fost identificate 5 categorii de respondenti: candidatii cu profil comun (45% din piata fortei de munca) – tineri implicati in activitatile scolare obisnuite, fara experienta intr-un ONG, uneori cu burse de studiu; candidatii activi (9%) – tineri activi, membri intr-un ONG, dar fara alte activitati educationale sau burse; candidatii pasivi (24%) – fara activitati extracurriculare sau rezultate deosebite; tinerii cu potential (17%) – candidati cu rezultate deosebite si burse, membri in ONG-uri, uneori cu experienta internationala si pe pozitii de conducere; specialistii (13%) – tineri cu rezultate obisnuite, dar intotdeauna interesati de obtinerea diplomelor si a certificarilor.

Dintre acestia, se remarca tinerii cu potential si candidatii activi, ale caror perceptii si asteptari sunt decisive in adaptarea strategiilor de employer branding ale companiilor. Pentru cei 389 de respondenti cu profil top talent (192 tineri cu potential + 197 candidati activi), cei mai doriti 10 angajatori sunt Coca-Cola HBC, P&G, Kraft Foods, Oracle, L’Oreal Romania, HP, BCR, BRD, PriceWaterhouseCoopers si Orange. Asadar, in cadrul topului realizat pe acest profil, companiile din industriile FMCG si Consultanta au cea mai mare prezenta, urmate de industria bancara si principalii jucatori din Telecom.

Sursa: Catalyst Recruitment Solutions, raport studiu Cei mai doriti angajatori, 2010, Top companii respondenti cu profil top talent (389)

Aceste companii sunt dorite de candidati peste medie nu numai datorita atractivitatii industriilor si a joburilor oferite, ci si a prezentei continue a acestor angajatori in piata cu mesaje adresate tinerilor cu potential. Majoritatea companiilor din topul alaturat recurg la metode interactive de atragere a tinerelor talente, concretizate in procese de recrutare interactive in cadrul carora candidatii cunosc mai bine compania si oportunitatile oferite.

Desi tinerii talentati constituie si profilul cel mai dorit de angajatori, acestia au asteptari deosebite comparativ cu media pietei. Sunt in general tineri care au asteptari salariale mai mari determinate de experienta internationala si de detinerea de diplome si certificate care le completeaza studiile.

 

Studiul Cei mai doriti angajatori 2010 demonstreaza ca, in lupta pentru candidati de calitate, companiile trebuie sa investeasca in construirea brand-ului lor de angajator in concordanta cu perceptiile si asteptarile tinerilor. Intotdeauna, companiile care depasesc nivelul minim de expectatii al candidatilor vor surprinde, determinand potentialii angajati sa isi doreasca sa lucreze in cadrul companiei.


! Informatii din acest articol pot fi citate numai cu mentionarea sursei: https://www.hipo.ro/ceimaidoritiangajatori.

Va recomandam si:

Despre varsta si de ce nu e un impediment in angajare

  Vrei cele mai bune articole Hipo.ro pe Email?
Dar Job-uri de la cei mai doriti angajatori?

ULTIMELE JOBURI