Cum sa-ti pregatesti CV-ul pentru un program de trainee, internship sau stagiu practica?

Importanta redactarii unui CV-ului

cv_internshipCV-ul reprezinta primul pas in procesul de recrutare si primul contact pe care angajatorul il are cu tine. Scopul CV-ului este de a facilita obtinerea unui interviu. In medie, un CV nu primeste mai mult de 20-30 de secunde de atentie asa ca trebuie sa comunici clar si la obiect informatiile care arata ca esti motivat si apt pentru jobul respectiv.

 


Ghidul complet al Programelor de Internship, Trainee si Stagii de Practica

Descarca GRATUIT pdf-ul si afla in doar 30 de minute:

 
  • Care este diferenta dintre tipurile de programe pentru Juniori;
  • Cum te pregatesti pentru un program de Internship, Trainee sau Stagiu de Practica;
  • Ce salariu poti primi ca intern sau trainee;
  • multe altele.

Descarca Ghidul PDF »
 

 

Pentru un program de internship sau trainee se primesc, in general, sute de aplicatii, majoritatea venind de la persoane care nu au nici un fel de experienta profesionala. Din acest motiv un CV bine structurat poate capta atentia angajatorului iar unul completat haotic sau cu greseli gramaticale denota dezinteres din partea candidatului si este eliminat din start.

 

Cum sa-ti redactezi CV-ul

Inainte sa alegi un anumit tip de CV documenteaza-te in primul rand de cerintele angajatorului si adapteaza-ti CV-ul in functie de acestea. In cazul in care nu se precizeaza ce tip de CV se doreste, alege modelul care consideri ca ti se potriveste mai bine.

Indiferent de formatul CV-ului ales nu uita sa ierarhizezi si sa prezinti informatiile astfel incat CV-ul tau sa evidentieze punctele tale forte si sa capteze interesul angajatorului. Pune accentul pe calificarile specifice care sunt necesare pentru a obtine rezultate bune la jobul pentru care aplici.

 


Descarca Checklist inainte de a descarca CV online simplu
 



Iata in continuare o serie de sfaturi pratice pe care ar trebui sa le urmezi:

 
  • Structureaza-ti cu atentie CV-ul!cv_internship
  • Pune ca titlu numele tau. (exemplu: “Mihai Ionescu”) cu o marime a fontului mai mare decat restul continutului CV-ului. Denumeste si documentul Word tot cu numele tau pentru al face mai usor de identificat de catre angajator.
  • Foloseste ca font general Arial, Times New Roman sau Verdana, de preferabil cu marimea 10-11. Nu folosi mai multe tipuri de font. Nu folosi ingrosari si sublinieri exagerate. Aspectul vizual al CV-ului este foarte important.
  • La date personale e suficient sa treci: data nasterii si date de contact precum: telefon, adresa e-mail, adresa web, domiciliu.
  • Mentioneaza clar obiectivul tau profesional (ce tip de activitate, in ce fel de companie si ce contributie vrei sa ai). Recrutorii vor elimina CV-urile generale. Incearca sa nu depasesti doua randuri. Exemplu: „Vreau sa lucrez ca responsabil de marketing online in departamentul de marketing al unei companii din domeniul bunurilor de larg consum pentru a contribui la imbunatatirea pozitionarii acesteia in mediul online.”
  • La experienta profesionala enumera in ordine descrescatoare cronologic: perioada de lucru, functia, angajator si date.Prezinta pe scurt si clar responsabilitatile si realizarile pe care le-ai avut.Atentie: numeste responsabilitatile principale pe care le-ai avut si iti pun in evidenta calitatile si abilitatile necesare pentru jobul pentru care aplici. In cazul in care nu ai experienta profesionala incearca sa te faci remarcat prin alte activitati intreprinse in timpul facultatii.
  • Nu uita de activitatile extracurriculare pe care le-ai avut pana acum: practica, voluntariat, apartenenta la diverse asociatii etc. Descrie pe scurt activitatile intrepinse si mentioneaza rezultatele obtinute sau cunostintele dobandite in urma acestor activitati. Aceasta sectiune poate ajuta la diferentierea fata de alti candidati. Da exemple concrete de rezultate obtinute (detalii precum numere sau procente). Ex: “Cresterea numarului de parteneri-sponsori in cadrul organizatiei nonguvernamentale X cu 10% in perioada decembrie 2008 – mai 2009.”
  • La sectiunea educatie si formare incepe cu cea mai inalta calificare absolvita sau in curs de a fi obtinuta. Mentioneaza perioada studiilor, institutia de invatamant si diploma pe care ai primit-o la finalul cursurilorPoti mentiona si anumite rezultate deosebite, premii, titluri de lucrari sau orice alta informatie relevanta pentru pozitia pentru care aplici.

Afla mai multe despre cum trebuie completat modelul de CV al studentului

 
  • Nu uita sa mentionezi nivelul de cunoastere a limbilor straine, cunostintele PC etc. Trece nivelul real la care te situezi, deoarece in timpul interviului aceste cunostinte pot fi testate.
  • Nu uita sa mentionezi daca detii un permis de conducere.
  • Poti mentiona abilitatile personale (comunicare, negociere, etc.), insa nu uita sa sustii afirmatiile facute si printr-un scurt exemplu (descrierea unei situatii in care acele abilitati au fost demostrate).
  • Nu uita ca la sfarsitul CV-ului sa treci referinte din partea unor persoane cu care ai lucrat sau colaborat in trecut si de la care angajatorul ar putea cere anumite detalii despre. Mentioneaza numele persoanei, functia pe care o detine, compania sau organizatia la care ati lucrat impreuna precum si o adresa de email sau un telefon mobil / fix la care poate fi contactat.
 


Ghidul complet al Programelor de Internship, Trainee si Stagii de Practica

Descarca GRATUIT pdf-ul si afla in doar 30 de minute:

 
  • Care este diferenta dintre tipurile de programe pentru Juniori;
  • Cum te pregatesti pentru un program de Internship, Trainee sau Stagiu de Practica;
  • Ce salariu poti primi ca intern sau trainee;
  • multe altele.

Descarca Ghidul PDF »
 

 
Cum sa-ti faci CV-ul sa fie remarcat?

cv_internshipPoti transforma CV-ul tau intr-unul remarcabil si memorabil prin:

 
  1. Aspectul impecabil al CV-ului. Pentru a face o impresie buna CV-ul tau trebuie sa fie foarte bine structurat si fara greseli.
  1. Continutul CV-ului. Personalizeaza-ti CV-ul si adreseaza-te special companiei la care vrei sa te angajezi.

CV-ul trebuie sa fie capabil sa evidentieze toate rezultatele si competentele tale relevante pentru angajator. Acorda timp si atentie CV-ului tau astfel incat sa te puna in valoare ca si profesionist si sa te faca remarcat. Fa din CV reclama ta personala!

 

Nu uita

Evita:

Incadreaza-te in maxim 2 pagini

Detaliile nerelevante

Prezinta succint informatiile valoroase

Detaliile personale

Personalizeaza-ti CV-ul. Diferentiaza-te! Arata ca stii ce vrei!

Iti trimiti CV-ul in acelasi format la mai multi posibili angajatori

Defineste clar obiectivul tau profesional

Obiectiv profesional vag, multiplu

Nu uita de activitatile de voluntariat si alte activitati extracurriculare

Detalierea activitatilor care nu au legatura cu domeniul de activitate al firmei

Evidentiaza-ti clar rezultatele

Exagerarile cunostintelor, abilitatilor, rezultatelor

Datele din CV trebuie sa prezinte credibilitate

Frazele care nu exprima succint ideea

CV-ul trebuie sa fie structurat si concis

Folosirea mai multor tipuri de font

Actualizeza-ti in permanenta CV-ul

Limbajul colorat

CV-ul trebuie sa fie interesant

Greselile de ortografie


Citeste si:

Va recomandam si:

Model CV 2024