Lucruri pe care mi-ar fi plăcut să le știu la primul job


 

Salutare, sunt Anamaria È™i de câteva zile mă întreabă un prieten ce È™i cum să facă mai bine la primul lui job, aÈ™a că i-am rugat pe colegii mei de la Banometru să adune câteva sfaturi È™i idei pe care le-ar fi plăcut È™i lor să le È™tie la începutul vieÈ›ii profesionale.


Iată răspunsurile lor, într-o compilaÈ›ie ce sperăm să fie utilă cât mai multor tineri care îÈ™i încep cariera, indiferent de moment sau vârstă:

Odată cu primul salariu, apare momentul autonomiei față de părinÈ›i/ rude, iar ulterior, vin multe alte momente majore care îÈ›i vor schimba modul de administrare a banilor È™i de a trăi: chirii, cheltuieli cu locuinÈ›a, o relaÈ›ie în care vă împărÈ›iÈ›i atribuÈ›ii, poate ulterior căsătorie, copii, È™coală, călătorii, investiÈ›ii etc.

DeÈ™i poate acum È›i se par departe, È›ine cont că acÈ›iunile de fiecare zi È™i modul în care îÈ›i formezi stilul de viață vor face ca aceste evenimente să arate într-un fel sau în cu totul altul. Depinde în mare măsură de tine dacă te vor împlini sau nu.


Un om sănătos din punct de vedere financiar face venit, cheltuie mai puÈ›in decât face, are un fond de urgență È™i un fond de economii, investeÈ™te pentru a avea mai multe surse de venit È™i schimbă lumea dăruind.

 

Iată câteva sfaturi pentru începutul tău de carieră, care să te ajute să-È›i spui “MulÈ›umesc!” mâine È™i peste ani:

  1. ToÈ›i banii pe care îi vei face vreodată vor veni de la alÈ›i oameni. Oamenii sunt dispuÈ™i să te plătească pentru a le rezolva problemele. Devino un problem solver foarte bun È™i banii vor urma.
  • Fă-È›i un plan È™i încă de la primele joburi caută săți creÈ™ti valoarea È™i abilitățile pentru viitor. Ai grijă la paÈ™ii pe care trebuie să-i faci pentru a ajunge acolo unde îÈ›i doreÈ™ti. Primul tău job ar trebui să fie ca o treaptă pe care vrei să urci È™i nu un drum paralel, pe care mergi doar pentru că aÈ™a îÈ›i e uÈ™or să capeÈ›i ceva.
  • Învață È™i “fură meserie”, pentru a È™ti să faci cât mai multe lucruri. Ele se vor mai cerne ulterior È™i vei rafina acolo unde eÈ™ti mai bun È™i mai potrivit. Oferăte voluntar È™i creÈ™te valoarea cunoÈ™tinÈ›elor È™i abilităților tale. Se mai întâmplă ca oamenii să înceapă o carieră È™i să renunÈ›e pe parcurs, pierzând o parte din abilitățile dobândite. SfătuieÈ™te-te de la început cu un profesionist sau cu cineva în care ai încredere pentru a alege ce È›i se potriveÈ™te mai bine È™i a afla ce trebuie să înveÈ›i pentru a înainta în direcÈ›ia respectivă.
  • ConÈ™tientizează ce È™tii È™i ce nu È™tii să faci È™i fii deschis să înveÈ›i. Poate un angajator te testează să vadă dacă eÈ™ti potrivit pentru o activitate sau alta, lucru ce poate fi util atât în dezvoltarea ta, cât È™i în potenÈ›iale promovări ulterioare. Nu spune nu provocărilor.

2. Învață să-È›i faci bugetul È™i să-È›i È›ii cheltuielile. Aceasta va fi temelia pentru echilibrul tău financiar în întreaga ta viață de acum înainte. Asigură-te că înÈ›elegi cheltuielile de întreÈ›inere, transport, masă, haine, vacanță, ieÈ™iri cu prietenii, că È™tii să dai deoparte costurile fixe È™i contribuÈ›iile È™i să vezi ce-È›i rămâne pe zi È™i cum să te încadrezi cu toate, astfel încât să trăieÈ™ti cel puÈ›in decent È™i să poÈ›i să pui È™i niÈ™te bani deoparte pentru situaÈ›ii mai nefavorabile sau urgenÈ›e È™i pentru pensionare (statul se retrage uÈ™or, uÈ™or din această zonă È™i tu eÈ™ti responsabil pentru cum vei trăi la bătrâneÈ›e).

3. Cere ajutorul atunci când ai nevoie. Tot ceea ce faci È™i înveÈ›i în fiecare zi se transformă în cărămizile care îÈ›i vor susÈ›ine viaÈ›a È™i cariera. Pentru coaching financiar È™i o mână de ajutor în planificarea È™i echilibrarea bugetelor tale, existăm noi, Banometru, program gratuit de sănătate financiară la început de drum în carieră È™i pe tot parcursul vieÈ›ii.
 

În final, iată È™i 5 abilități de exersat la început de drum în câÈ™tigarea banilor

Întotdeauna există o legătură între a fi, a face È™i a avea. Adesea, vedem la ceilalÈ›i ce au È™i nu ne uităm la ce fac È™i ce trebuie să devină pentru a căpăta lucrurile respective. Ori, dobândirea lucrurilor sau calităților pe care le au sunt rezultatele multor alte procese È™i abilități cultivate. De aici, este important să-È›i pui mereu întrebarea “Ce abilități pot cultiva la propria persoană?”

Abilitățile se antrenează, nu se naÈ™te nimeni cu ele gata perfecÈ›ionate. Unele au început să fie deja cultivate de către părinÈ›i (făcut mâncare, curat, îngrijirea personală etc.), în timp ce pe altele le cultivăm noi, pentru a ajunge unde ne-am propus în viață. Pe acestea e important să le dezvoltăm È™i să le rafinăm permanent.

Iată câteva exemple de abilități utile când îÈ›i câÈ™tigi primii bani (È™i nu numai):

  1. Planifică / bugetează ce vrei să faci, setează-È›i obiective. Un experiment făcut de Harvard Business School arată că absolvenÈ›ii care È™i-au scris un obiectiv pentru viitorul lor au câÈ™tigat de 10 ori mai mult peste 20 de ani decât cei care nu-È™i setaseră niciun obiectiv privind viaÈ›a È™i cariera lor. Exemple de obiective pot fi: până la vârsta de 30 de ani să ajung expert în domeniul X / să am în cont suma de Y / să-mi deschid afacerea proprie în 5 ani etc.
  2. Oferă servicii valoroase celor din jur, în aÈ™a fel încât să fie dispuÈ™i să te plătească pentru asta.
  3. Cheltuie banii cu cap, pentru a-ți atinge obiectivele.
  4. Cumpără-ți lucruri care să-ți aducă bani - asta e abilitatea de a investi.
  5. Îndatorează-te doar la momentul potrivit, dacă e cazul È™i folosind instrumentele potrivite - mai exact, abilitatea de a te folosi de instrumente pentru îndeplinirea obiectivelor.

Niciuna dintre aceste abilități nu este mai importantă decât alta È™i trebuie exersate în egală măsură. Ele sunt parte a unui proces de devenire, de transformare a ta într-o variantă mai bună.

Felicitări pentru primul job È™i succes în a face bani È™i de a-i face să lucreze cu È™i pentru tine!


 

Citeste si:

   

 

Va recomandam si:

Model CV 2024