10 Intrebari de interviu si raspunsuri menite sa impresioneze - Partea I



articol scris de Octavia Niekoop, Career Coach, co-founder of HighEdu Start-up


Interviul de succes se rezuma la 1 singur lucru: Pregatire detaliata. Daca vei cauta pe net informatii, vei exersa raspunsuri la intrebari si vei persista in cresterea ta personala, vei fi pregatit sa dai cele mai bune raspunsuri chiar si celui mai dificil recruiter sau manager la interviu.

Gandeste-te la asta: si tu, daca ai fi un intervievator cu o zi proasta, setat sa iti pui interlocutorul in situatii cat mai dificile, in momentul in care vezi ca persoana din fata ta este pregatita si nu ia la modul personal atitudinea ta nu prea stralucita, vei simti o satisfactie personala de genul: uite in sfarsit pe cineva care nu bate in retragere si continua sa arate ca este un adevarat profesionist in specialitatea lui!

Asadar suntem inainte de un interviu. Este clar o idee buna (sunt sigura ca toata lumea e de acord) sa te gandesti: oare ce ma vor intreba cand voi fi acolo? In sala aia de sedinte atat de rece si impersonala...

Am selectat cateva intrebari de interviu la care ar trebui sa te gandesti inainte: intrebari uzuale de interviu, intrebari legate de istoria carierei, intrebari situationale, intrebari legate de comportament si intrebari bizare/funny. Le-am pregatit special ca tu sa le citesti si sa te pregatesti pentru ele, pentru a fi sigur pe tine si pentru fi profesionist la urmatorul interviu.

1. Povesteste-mi despre tine

Te poti astepta la acesta intrebare sau variante ale ei chiar de la inceputul interviului, deoarece recruiterii o folosesc ca un ice-breaker si rolul ei este sa obtina un rezumat a experientei profesionale.

Hm... au CV-ul in fata... nu-l pot citi si singuri?? Chiar nu s-au pregatit de loc pentru aceasta intalnire cu mine?? Acum trebuie sa ma apuc sa spun ce am facut de acum cinspe’ ani…of ….sper sa nu vorbesc mult si s-o lungesc cum am facut la ultimul interviu!

Hey! Don’t worry! Here are some tips:

  • Limiteaza-te la raspunsuri din viata profesionala, deci nu spunem: “Dupa ce am nascut al doilea copil”, sau „...Era imediat dupa divort”.
 
  • Incepe de la… inceputuri, doar daca este relevant. Ramai la job-urile din industria curenta.
 
  • Pe masura ce povestesti, sumarizeaza. Nu neaparat pe fiecare job. Mai bine pe perioade.
Mi-am inceput cariera in vanzarile de retail dar dupa cativa ani am decis sa merg in zona de customer service si management in categoria B2B. Am inceput ca reprezentant de vanzari si apoi dupa 2 ani am fost promovat pe o pozitie de Key Account Manager. Mi-a placut foarte mult ceea ce am experimentat si am invatat, iar acum e momentul sa ma orientez spre o noua provocare pe o pozitie de senior management.
 
- Yep! quite short, right?
 

2. De ce pleci de la jobul actual?

Da. Intrebarea de care ne e tuturor frica. Degeaba spune internetul: “Employers ask this interview question to get an idea of how you feel about your current (or past) role”. Bullshit! (daca imi permiteti). Tot ni se pare ca toti ochii din sala sunt atintiti spre noi...sa vada ce o sa debitam acum, si pe unde o sa scoatem camasa, si oare o sa fim credibili cand rostim cuvintele alea tipic americane care suna bine doar in engleza si pe care le-am invatat de pe bloguri, site-uri de recrutare sau din sfaturi de la prieteni?

...Ca de fapt in mintea mea rasuna (tare! ...tare!) alte motive si nemultumiri, frustrari si suparari, insatisfactii si dezamagiri. Atat de tare incat mi se pare ca si ceilalti aud ceea ce gandesc eu cu adevarat in acest moment, iar atunci cand voi raspunde la intrebare se vor mira cum de rostesc altceva decat ceea ce gandesc.

Relax! We’ve all been there! Here are some tips:

  • Secretul este sa te focusezi pe viitor. Nu te oglindi in trecut. Deloc.
 
  • Sa fiu mai clara: Focuseaza-te pe oportunitatile ce ti se deschid.
 
  • Ramai pozitiv. Nu. Barfim. Judecam. Niciodata. Fosti. Actuali. Sefi.
Am invatat foarte mult in pozitia actuala – atat despre industrie dar si despre mine personal si modul in care relationez cu echipa mea. Cu toate acestea, dupa 3 ani pe aceeasi pozitie, chiar imi doresc sa fac un pas in fata, sa preiau mai multe responsabilitati si sa imi folosesc experienta pentru noi provocari intr-o organizatie mai mare cu oportunitati de crestere

- Curat “Intervievac”! Ce…?!... Doar stiti despre ce vorbesc!
 

3. Cum faci fata unui mediu de munca stresant?

Hai sa dau si varianta in engleza: How do you work under pressure? Nu de alta, dar in romaneste suna parca altfel. Stresant: ...a se citi termene limita, timp scurt de executie, presiune top-down, audit pe cap, sefi solicitanti, colegi care ma lasa pe mine sa duc tot greul...

De ce se pune aceasta intrebare? Simplu. Recruiterii stiu ca cel mai bun indicator pentru un comportament viitor este un comportament din trecut. Si ei vor sa stie de fapt, cum gestionezi tu timpul. Nu pot sa ma abtin, ca suna prea bine in engleza. Ei vor sa stie how you manage your time.

A, sa nu uit! E nevoie de un raspuns mai lung decat un simplu „Da“ sau „Nu“ .

Trebuie sa arat ca sunt darz, ca trag din greu la job, ca pentru mine stresul e ..cum sa spun?...floare la ureche! O sa zic: Sure! I can handle a stressful situation. Dar cum sa o zic? Nu o sa creada ca am raspunsul gata pregatit? Cum sa va arat ca pot face fata? Doar dati-mi o data postul si o sa va demonstrez eu!
 

Ok, o luam incetisor. Here are some tips:

  • Pregateste un raspuns care sa arate abilitatea ta reala la stres sau la conflicte.
 
  • E posibil sa iti ceara si un exemplu. E o idee buna sa te gandesti din timp.
 
  • Alege un exemplu care s-a terminat cu o experienta pozitiva si care te pune in valoare.

“Performez bine in conditii de stres datorita mediului in care am lucrat pe pozitia de team leader in call center [a se inlocui cu orice alt job, really!]. Postul de atunci m-a invatat sa respect termenele limite, sa ma organizez si sa ma astept la orice intorsatura de situatie. Folosesc orice moment in mod eficient si ma focusez pe termenele limita”

- Gata, ai un raspuns! Daca de fapt nu performezi prea bine in conditii de stres, poti decide sa scoti din exprimare cuvantul “bine”. Atat!
 

4. De ce vrei sa lucrezi la noi?

Uite parerea mea de career coach: vrei job-ul asta? Sau...orice job?? Pentru ca da! recruiterii incearca sa isi dea seama daca o sa pui “placa”. Care placa? Aia pe care o zici la toate interviurile de 6 luni incoace ^_^. Eu, ca recruiter trebuie sa ma asigur ca tu nu o sa fii o problema pentru rata noastra de retentie. Vreau ca TU sa vrei sa lucrezi la NOI! Yep.

E clar ca daca vrei job-ul asta, trebuie sa il studiezi, sa te interesezi de firma si de realizarile ei online. Iar daca e o companie pe care o admiri si chiar o urmaresti pe social media, cu atat mai bine! Asa ca foloseste ce stii in raspunsul tau.

...OMG! OMG! Here it comes! Da’ lasa ca stiu foarte bine ce sa zic! Raman la raspunsul ala de saptamana trecuta. Le zic ca vreau o companie in care se poate avansa si in care sa imi pot atinge obiectivele :D
 

Nope. Will not work that way! Here are some tips:

  • Aer in piept. Pauza. Arata ca te gandesti, ca iei cu adevarat in serios aceasta intrebare.
 
  • Apoi vorbeste cu entuziasm, cu pasiune! Si zambeste...like, a lot!!
 
  • Foloseste in raspunsul tau: “imi place”, “admir”!
Model de raspuns:
“Am citit multe despre [spune numele companiei] pe net si social media si chiar admir modul in care se pozitioneaza pe piata [sau produsele/serviciile/ultima inovatie/etc.]. Ca si [pozitia pe care aplici] am sansa sa contribui cu experienta mea in cadrul echipei si la cresterea companiei.

- De fapt stii ce? Mai gasesti si alte raspunsuri pe net la aceasta intrebare, do not worryJ Key points
here: pauza de dinainte de raspuns si zambetul.
 

5. Cum te-ar descrie colegii tai actuali?

Avand in vedere ca ne petrecem ATAT MULT TIMP din viata (º_º) la job, iti dai seama ca ne dorim un loc in care sa mergem cu drag (ideal) sau in care sa avem liniste (macar atat!), right? 

De fapt acesta este motivul pentru care recuiterii folosesc intrebarea; ei vor sa afle ce fel de persoana esti tu, cel cu care lucreaza ceilalti colegi. Cum contribui tu la aceasta liniste si armonie atat de dorita de fiecare.

Daca urmaresti trend-urile de pe social media (FB, Insta, LinkedIn) iti mai pica sub ochi postari de genul: angajatorii pun pret din ce in ce mai mult pe soft skills-urile angajatilor lor. Si sa stii ca e adevarat.

Diferite cercetari au demonstrat intr-adevar acest lucru, prin urmare intrebarea “cum te-ar descrie colegii tai actuali?” este oportunitatea perfecta pentru a-ti etala abilitatile tale soft. Uite cateva abilitati soft de care sunt interesate companiile angajatoare; le scriu in engleza: excellent communication skills, customer service skills and conflict resolution skills.

... O fi o intrebare tricky? Poate de fapt vor sa stie care sunt punctele mele slabe !? Oare de ce imi vin in cap acum doar situatii si intamplari negative cu colegii mei????? Ca nu m-am inteles cu unul, cu altul care se luptau cu mine pentru promovare. Hai! think fast! think fast si zi o chestie de bine. Din aia pozitiva si inspirationala.

Stii ceva? De fapt, e normal ca mintea ta sa sara din prima la toate lucrurile neplacute, si crede-ma din nou: we’ve all been there! Here are some tips:
  • Focus pe abilitatile de relationare greu de obtinut prin educatie si, si mai greu de masurat
 
  • “Traducere” in romana: sunt trasaturile ce te-au ajutat toata viata sa colaborezi cu altii.
 
  • Fii moderat dar onest. Daca se cer referinte, nu ai dori sa difere masiv fata de raspunsul tau.
Model de raspuns:
“Colegii mei de la munca m-ar descrie, ca o persoana flexibila si usor de abordat. Colaborez bine [foarte bine, excelent] cu toti din echipa mea si din departament. Chiar ma straduiesc sa discut deschis de fiecare data si cred ca si ei ar mentiona ca felul meu comunicativ de a fi e unul din punctele mele forte.

- Nu ti se potriveste raspunsul? Nu esti foarte comunicativ? Da. Se poate... Stii ce? Ai timp. Pune maine (1 zi doar!) in practica un mod de a fi extrem de deschis cu colegii, seful, subalternii. Si atunci cand ajungi la interviu, si raspunzi astfel la intrebare, poti sta linistit. Nu vei minti. Va fi adevarat.

In episodul urmator vei gasi raspunsuri la intrebari legate de provocarile si realizarile din cariera. Si da. Va fi si intrebarea: unde te vezi in cariera peste 5 ani?

Citeste si:

10 Intrebari de interviu si raspunsuri menite sa impresioneze - Partea II

 

Va recomandam si:

Model CV 2024

ULTIMELE JOBURI