Noutati @ Angajatori de TOP

10 slujbe care nu mai exista datorita tehnologiei

Desi nu ne putem imagina lumea fara obiectele sau tehnologiile pe care le folosim In fiecare zi, exista o serie de job-uri desfiintate datorita progreselor tehnologice, slujbe pe care nu ni le putem imagina ca fiind adevarate in ziua de astazi datorita existentei acestor lucruri banale.

1. Ceasul desteptator uman
Desteptatorii erau angajati ca sa se asigure ca oamenii se trezeasc pentru a ajunge la timp la serviciu. Acestia foloseau bete, bastoane sau pietricele pentru a bate in geamurile sau usile clientilor lor, astfel trezindu-i din somn.



2. Taietorii de gheata
Inaintea frigiderelor moderne, taietorii de gheata mergeau pe lacurile inghetate si cu ajutorul fierastraului, taiau gheata in cuburi pentru ca oamenii sa o foloseasca in cutiile frigorifice sau in camara de alimente. Era o slujba foarte periculoasa, acestia lucrau de obicei in conditii extreme.



3. Radar uman
Inainte de existenta radarelor, armata folosea oglinzi acustice si dispozitive de ascultare precum cele din imagine pentru a detecta zgomotul produs de motoarele avioanelor care se apropie.



4. Popicar
Popicarii erau, de obicei, baieti tineri, angajati sa aseze popicele clientilor la salile de bowling.



5. Lampagiu
Pana ca iluminatul elecric public sa fie introdus, acesta era asigurat de lampile pe gaz sau petrol. Lampagii erau oamenii care se asigurau ca acestea sa fie aprinse seara si stinse dimineata, tot ei erau aceia care le Incarcau cu conbustibil cand acesta se termina.



6. Laptarul
Inaintea ca frigiderele performante sau tehnicile moderne de pastrare sa fie disponibile, laptele trebuia livrat zilnic, altfel acesta se strica. Aceasta era treaba de zi cu zi a laptarului.



7. Plutas
Inainte ca tehnologia si infrastructura sa fie disponibila pentru a transporta bustenii cu ajutorul camioanelor, plutasii erau cei care directionau bustenii In josul raurilor, de la locul in care erau taiati copacii, pana la gatere, locul In care bustenii erau procesati.



8. Centralist
Operatorii de centrala (centralistii) sau telefonistii, cum erau numiti mai popular, erau o parte foarte importanta a retelei de telefonie, pana ca tehnologia moderna sa faca acest loc de munca sa nu mai fie necesar. Acestia erau cei care conectau un apel catre destinatar si alte lucruri asemanatoare, care acum sunt facute automat si digital.



9. Hot de cadavre
Hotii de cadavre erau angajatii in anii secolului al 19-lea pentru a scoate cadavre din morminte, pentru ca acestea sa fie folosite de catre universitati. Cadavrele provenite in mod legal, prin donatii sau consimtamant inaintea decesului, erau foarte rare, astfel ca universitatile au fost nevoite sa recurga la alte mijloace pentru a obtine cadavre pentru studiu.



10. Lector pentru intretinerea dispozitiei In fabrici
Pe scurt, un lector era o persoana care citeste. Totusi, acestia erau, de obicei, platiti cu bani stransi de la muncitori pentru a citi in camere mari sau hale pline cu lucratori manuali, pentru a ii mentine pe acestia bine dispusi.



Oare care sunt joburile care vor disparea in viitorul apropiat, datorita progreselor tehnologice?

Articol oferit de Gizmobox.ro, site dedicat tehnologiei. Vezi mai multe articole din Stiinta si Tehnologie sau Review-uri de produse tech.


 

LinkedIn