Inovarea

“Innovation distinguishes between a leader and a follower.” Steve Jobs

Ce este inovarea?

Inovarea este o competenta putin cam abstracta, nu-i asa?

Si totusi, de cate ori nu ati intalnit-o in cerintele multor oportunitati de angajare? E deghizata de obicei in cuvantul “creativitate”. Alteori este chiar EA, inovarea trecuta pe lista scurta a abilitatilor. O definitie pentru inovare e cam greu de dat. Dar putem spune ca un angajator care trece pe lista aceasta competenta se asteapta sa duci la bun sfarsit ideile valoroase pe care le ai. Se asteapta sa iti utilizezi abilitatile pentru a propulsa inainte echipa, pe tine si compania.

Comportamente care demonstreaza aceasta competenta

Inovarea nu se rezuma la o idee. Nu e un flash. Esti inovator daca poti cumula toate aceste criterii:
• Poti genera rapid idei si solutii alternative;
• Nu iti este frica sa le combini in formule surprinzatoare, care sparg tiparele;
• Ai curajul sa le triezi cu sange rece si sa le alegi pe cele care sunt cu adevarat viabile;
• Stii cum sa le pui in practica;
• Ai curajul sa le dezvolti;
• Ai abilitatea de a-i atrage si pe altii in proiectele tale inovatoare.

 

 

 

 

 

 

 

 

Cum dezvolti inovarea in timpul facultatii/scolii?

  • Fii curios! Informeaza-te!

De multe ori, poti sa ai idei care sa ti se para deosebite. Deosebite de ceea ce faci tu de obicei. Incearca insa sa te raportezi si la ceea ce se intampla in jur. Fii curios! Incearca sa te informezi! Ai sa vezi ca cel putin jumatate dintre ideile care tie ti se pareau valoroase le-a avut altcineva inainte.

  • Fii curajos si gandeste la rece!

Daca una dintre ideile ramase dupa ce ai facut o prima selectie ti se pare mai valoroasa, fa-ti un plan! Un plan de business. Nu te teme de esec. Gandeste logic etapele de dezvoltare ale proiectului tau! Cere ajutorul colegilor, profesorilor sau chiar unui om de afaceri cunoscut. Vei fi surprins sa vezi cati sunt dornici sa te ajute.

  • Evita rutina!

De exemplu, incearca sa mergi la scoala pe un alt drum decat pe cel pe care il faci de obicei. Seara cand iesi in oras incearca si alte destinatii decat cafeneaua cu care esti obisnuit. Merita sa te expui la o plaja cat mai larga de experiente ca sa te mentii intr-un tonus dinamic permanent.

Cum dezvolti inovarea dupa angajare?

Daca nu ai avut acea idee sclipitoare care sa te transforme intr-un om de afaceri de succes, nu dispera. Cauta-ti un loc de munca si incearca sa fii cat mai inovator. Cum?

  • Incepe prin a cauta

Cauta bine in procesele companiei si vino cu idei pentru a le imbunatati. Fii proactiv! Poate primele 2-3 idei nu vor fi perfecte, dar a 4-a va face un mic val.

  • Pune-te in pielea clientului

Companiile sunt entitati care prospera daca reusesc sa depaseasca asteptarile clientilor. Companiile trebuie sa puna la dispozitia clientilor sai exact ceea ce isi doresc acestia. Cum afli ce isi doresc? Prin studii de marketing, evident. Dar cateodata este bine sa te pui si in pielea clientului. Sau in mintea lui. Iti vor veni in mod cert cateva idei pe care sa le valorifici la timpul potrivit. Inoveaza incontinuu. Pune-te uneori si in pielea concurentei. Vei descoperi lucruri interesante.


Ce competente cauta angajatorii?

 

Capacitatea de analiza Pasiunea
Invatarea continua Inovarea
Orientarea spre rezultate Lucrul in echipa
Proactivitatea Comunicarea eficienta

Va recomandam si:

Career Guide 2021