De vorba cu unul dintre cei mai mari angajatori remote din Romania



 

Am pregatit pentru tine un episod special cu ocazia singurului eveniment de cariera din tara dedicat joburilor remote si hibrid: Remote & Hybrid World.

Vom discuta despre cate joburi in sistem remote si hibrid sunt disponibile, ce fel de joburi sunt disponibile, cum iti cresti sansele de angajare pentru un job remote si multe altele. Vom purta aceasta discutie alaturi de Florin Hulea, Talent Acquisition Manager la TELUS International Romania, unul dintre cei mai mari angajatori remote din tara. 

TELUS International este o companie de outsourcing prezenta pe piata romaneasca de 17 ani. Sediul lor este in Bucuresti, in zona AFI Palace Cotroceni, unde au birouri premiate si mult apreciate de echipa lor. Desi au birouri fantastice, s-au extins si in remote, iar acest aspect a devenit esential pentru ei.

Fun fact: inainte de pandemie, nu aveau beneficiul de work from home. Totusi, in prezent, 90% din echipa lor lucreaza remote sau in regim hibrid. Performanta lor in Romania ne-a permis sa convinga clientii sa mentina acest beneficiu.



Despre tipul de joburi deschise - Remote sau HIbrid la TELUS International

Ca angajatori, TELUS International Romania se situeaza in zona de entry level, cu un procent destul de solid al rolurilor pe care le ofera fiind pentru cei la inceput de cariera. Cand zic de entry level, se refera atat la joburi unde nu este nevoie de experienta absolut deloc - ceea ce inseamna ca se adreseaza atat studentilor, masteranzilor, cat si absolventilor care inca nu au lucrat - cat si in zona de junior, de minim 6 luni, pana in an.


Au atat roluri pentru specialisti, cat si roluri care necesita experienta, dar de obicei le promoveaza in extern doar atunci cand nu gasesc resurse in intern. Ca majoritatea marilor corporatii, se straduie sa ofere sansa colegilor din companie sa se dezvolte. Deoarece nu exista o facultate de customer service, au angajati cu experienta si studii in diverse alte domenii. Atunci cand au pozitii deschise in zona de junior, cum ar fi cele din marketing, payroll, HR etc., prioritatea este sa le ofere angajatilor lor aceste oportunitati. Daca nu reusesc sa gaseasca un candidat potrivit in interiorul companiei, se adreseaza apoi platformelor externe, cum ar fi Hipo.ro, pentru a identifica talente potentiale. In ceea ce priveste departamentul administrativ, se orienteaza catre piata din Bucuresti, deoarece unele pozitii necesita prezenta la birou ocazional, iar se stie ca pentru cei care locuiesc mai departe, venirea la birou de 2-3 ori pe saptamana poate fi dificila.



Ce inseamna un job remote, poti pleca din tara?

Compania poate oferi joburi work from home sau, asa cum le mai numeasc angajatii work from anywhere, pentru ca se poate lucra si din alta parte decat de acasa. Totusi, majoritatea rolurilor necesita un echipament pe care nu-l pot transporta atat de usor, de aceea work from home nu inseamna sa lucrezi de pe plaja, ci inseamna sa lucrezi intr-un spatiu destinat jobului respectiv, unde sa aiba energie electrica in primul rand, acces la internet de preferat prin cablu, pentru a nu pierde conexiunea. Tot ce tine de echipament este livrat de catre TELUS International la adresa indicata de viitorii colegi, inclusiv cablu pentru a conecta dispozitivul la internet.

In rest, ei nu vad alte limite si ar sublinia ca numarul angajatilor din zona rurala creste de la an la an. Au inceput sa monitorizeze acest lucru inca din pandemie si se mandresc ca multi colegi de-ai lor din ultima perioada provin din zona rurala si numarul lor este in continua crestere, acestia acceseaza joburile la TELUS International, cu un nivel lingvistic remarcabil.



Ce inseamna exact hibrid?

Joburile hibride inseamna ca din cand in cand trebuie sa vii la birou, sau exista cealalta perspectiva in care din cand in cand poti sa lucrezi si de acasa, care este mult mai apropiata de adevar. Work from home si hibrid sunt sisteme de lucru foarte diferite, deoarece ultima impune prezenta la birou. Pentru cineva din Brasov angajat la o companie din Bucuresti, care ar trebui sa vina la birou de 2-3 ori pe saptamana, acest lucru poate fi foarte dificil. Si atunci se incearca cumva alinierea timeline-urilor de recrutare la zona hibrida la fel ca la work from office, pentru ca si candidatii pe care ii cauta trebuie sa fie in proximitatea sediului pe care il au. Este o pierdere de talente, de aceea nu vor sa renunte la work from home sub nicio forma, si spera ca vor reusi prin rezultatele colegilor lor, pentru ca doar ei ii pot ajuta cel mai mult sa fie posibil sa sustina acest beneficiu.



Sfaturi pentru gasirea unui job remote. Cum sa te pozitionezi si ce poti face pentru a primi un job remote?



1. Citeste cu atentie anuntul

In primul rand trebuie sa vezi la ce aplici. Se intalnesc in continuare foarte multe aplicari la un job cu French and English, de exemplu, unde nu exista French. In acelasi timp compania a postat recent un anunt de job doar cu engleza pe Hipo.ro si in doar 4 zile au primit 350 de candidaturi de la persoane care inteleg exact pentru ce aplica. In aceasta situatie, sansele de a fi remarcat dintr-o aplicare anterioara si contactat pentru un job care necesita doar engleza sunt extrem de mici, avand in vedere numarul mare de candidati.



2. Aplica la acele pozitii la care indeplinesti majoritatea conditiilor

Daca din 7 conditii, indeplinesti 5 aplica si vezi daca exista posibilitatea de negociere sau loc de a invata pentru celelalte doua. 



3. Conexiune de internet foarte buna 

Daca folosesti retea wireless, asigura-te ca nu vei avea probleme in timpul interviului. 



4. Si recruterii isi doresc ca tu sa reusesti la acel interviu

Cu speranta asta recruterii intra in interviu, si ei isi doresc sa inchida rolurile, dar cu candidati potriviti.



5. Adaptabilitate din partea candidatilor

Este un cuvant pe care il tot auzim in ultimii ani, mai ales cu pandemia. E un lucru pe care l-am invatat de curand cu totii. Foloseste accele 30-40 de minute in care ai sansa sa sa-ti pui in valoare adaptabilitatea.



6. Arata-ti entuziasmul 

Trebuie sa arati ca esti extrem de entuziasmat ca ai ajuns in aceasta etapa a procesului de recrutare si poate chiar vei merge mai departe. De ce sa nu arati acest lucru? Orice angajator isi doreste sa vada un viitor coleg care este dornic sa invete, sa fie implicat si sa se angajeze pe deplin.



Cum sa-ti pregatesti CV-ul pentru un job remote?

Nu trebuie sa faci ceva extraordinar. CV-ul de pe Hipo.ro este suficient in momentul de fata. Recruterii se uita doar la skillurile de care au nevoie. Desi la "Despre mine" ai putea sa scrii ca esti flexibil sa lucrezi de la birou/hibrid sau work from home. Iar daca vrei doar remote, poti sa spui acest lucru.



Cum sa iesi in evidenta in interviu pentru a primi oferta jobului remote?



Este important sa ai un spatiu dedicat.

Pentru un job remote este important sa ai un spatiu dedicat jobului si asta ajuta in ideea in care chiar din timpul interviului recrutorul verifica daca exista anumiti factori perturbatori. Angajatorii isi doresc sa existe un spatiu dedicat intrucat vei intra in contact cu date de caracter personal atat al angajatorului, al clientului sau al clientului final. De aceea, ar fi indicat sa existe o protectie a acelor date si sa existe un spatiu dedicat doar angajatului in asa fel in cat accesul la monitor si la echipentul de lucru sa fie doar pentru el.


 

Lucruri care iti scad sansele de a fi angajat:

1. Nu ai foarte mare flexibilitate la data de start;
2. Iti doresti concediu din prima luna.


Cum se verifica nivelul lingvistic in timpul interviului la TELUS International?

Sunt multiple variante de a verifica nivelul lingvistic care se desfasoara in trei etape. 

I. Dupa primul apel telefonic de cunoastere, se trimite un link pentru testare, care acopera limba engleza si limba principala, sau doar limba engleza, in functie de necesitati. De asemenea, se testeaza abilitatile tehnice de baza si cele de tastare.

II. Dupa ce se sustin testele in scris sau in format video, exista o parte de interviu cu recruiter-ul in care se schimba limba.

III. In interviul final, un membru al echipei de management a proiectului va fi prezent pentru a solicita o solutie pentru o situatie specifica. Evaluarea se va axa in principal pe nivelul lingvistic.


Nu uita inca mai poti aplica la sute de joburi REMOTE si HIBRID pentru diferite nivele de experienta cu un singur click pe Hipo.ro

 

Va recomandam si:

Secrete din culise - ce cauta Angajatorii in 2022

ULTIMELE JOBURI